Protesten Mercedes afgewezen; maar gaat in beroep

56-sunday-yasmarina

Het team van Mercedes heeft na afloop van de Grand Prix van Abu Dhabi twee protesten ingediend met betrekking tot de herstart van de race zondagmiddag. De FIA wees eerder vanavond het eerste protest over inhalen achter de safety car al af en heeft rond 20:00 uur ook het tweede protest van Mercedes afgewezen over de procedure van het voorbij laten van de achterblijvers. Even daarna volgde het nieuws dat Mercedes het er niet bij laat zitten en in beroep zal gaan tegen de beslissing van de FIA. Daarmee blijft het wereldkampioenschap van Max Verstappen toch nog onzeker.

Lewis Hamilton verloor de wereldtitel aan Max Verstappen in de laatste ronde van de race, na een safety car-situatie wegens de gecrashte bolide van Nicholas Latifi die opgeruimd moest worden. Tijdens de late safety car was er verwarring alom met betrekking tot het wel of niet voorbij laten van de auto's die op een ronde waren gezet. In eerste instantie had wedstrijdleider Michael Masi de call gegeven dat ze de safety car niet mochten inhalen. Even later mochten de vijf gelapte auto's tussen Hamilton en Verstappen toch voorbij gaan aan de Aston Martin-safety car.

Door deze call konden Hamilton en Verstappen na de herstart nog één ronde vechten om die felbegeerde wereldtitel. Mercedes is het echter niet eens met de keuzes van de FIA met betrekking tot de herstart en het resultaat van de race en het kampioenschap.

Artikel 48.8 en 48.12

Eén van de protesten draait om Artikel 48.8 van het sportieve reglement. Deze regel luidt: "geen enkele coureur mag een andere auto, inclusief de safety car, inhalen op de baan totdat hij de lijn (Artikel 5.3) voor de eerste keer passeert wanneer de safety car teruggekeerd is naar de pitstraat." Mercedes verdenkt Verstappen ervan dat hij Hamilton voor die safety car-lijn zou hebben ingehaald.

Het tweede protest gaat over artikel 48.12 waarin geschreven staat dat iedere auto die op een ronde gezet is door de leider van de wedstrijd de auto's en de safety car moeten inhalen, zodat ze allemaal weer in dezelfde ronde zitten. Door deze protesten moeten Mercedes en Red Bull Racing zich om 19:45 uur plaatselijke tijd melden bij de FIA om deze protesten van Mercedes te bespreken.

Update 19:14 uur

In een update van de FIA van 19:14 uur Nederlandse tijd is bekendgemaakt dat het protest met betrekking tot Artikel 48.8, het inhalen van Hamilton achter de safety car door Verstappen is afgewezen.

Update 20:03 uur 

Om 20:03 uur Nederlandse tijd volgde een update over het protest over Artikel 48.12. Ook dit protest is door de FIA afgewezen.

Update 20:30 uur

Vlak na de uitspraak van de FIA waarin het tweede protest van Mercedes ook is afgewezen komt Mercedes met het nieuws dat het in beroep wil gaan tegen deze uitspraak. Het laatste is dus nog niet gezegd over de uitslag van de Grand Prix van Abu Dhabi en daarmee de uitslag van het wereldkampioenschap voor de coureurs.


Lees ook: Max Verstappen wereldkampioen na bizarre slotfase

Lees ook: Kampioen Piastri wint laatste Formule 2 Feature Race van seizoen in Abu Dhabi

Lees ook: F2-kampioen Oscar Piastri: “Wist in Bahrein dat ik titel kon pakken”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden