‘Mooiste zege van carrière’ voor Andrea Dovizioso

170604_Mugello_Dovizioso

De eerste overwinning van een Italiaanse coureur op een Italiaanse motor in de MotoGP van Italië – veel mooier dan dat kon Andrea Dovizioso het zich niet wensen. “Dit is de droom van iedere Italiaanse rijder”, wist ‘Dovi’ en voor hem kwam die droom uit. Wat de overwinning van de Ducati-coureur op het fabelachtige circuit van Mugello zo mogelijk nog mooier maakte, was dat hij de hele nacht op de wc had doorgebracht met een voedselvergiftiging. In de warmup op zondagochtend was hij niet eens in staat om een hele ronde op snelheid te rijden, zo slap en beroerd was hij.

“Ik was bang dat ik te weinig energie had om de race te kunnen uitrijden”, vertelde Dovizioso. “Vanochtend lag ik nog aan het infuus omdat ik compleet uitgedroogd was. Maar gedurende de race bleek het mee te vallen en zag ik dat niemand de snelheid goed hoog kon houden. Ik ben achter Maverick gebleven tot ik zeker wist dat ik hem kon hebben. Alles aan deze dag was bizar en winnen al helemaal.”

Het was pas de derde overwinning in de MotoGP voor Dovizioso en de eerste in droge omstandigheden. Vorig jaar zegevierde hij in Maleisië. Amper twee weken geleden zei Dovizioso dat de Ducati nog niet klaar is voor overwinningen. “Misschien op een paar circuits, maar dat is niet genoeg om mee kunnen doen om het kampioenschap”, stelde hij. En voilà: Dovi wint met de Ducati en staat tweede in het kampioenschap, achter Maverick Viñales die op Mugello genoegen nam met de tweede plaats.

“Elke race gaat het anders”, zei Dovizioso na afloop van de race. “Een paar weken geleden testten we hier op Mugello en ging het nog helemaal niet zo goed. Maar nu hebben we andere banden, was het weer anders en ging het perfect. Soms is het moeilijk te begrijpen wat het niveau is. Maar dat geldt niet alleen voor ons. De ene week zijn de Honda's oppermachtig, de volgende week de Yamaha's. En nu zijn wij het een keer.”

De derde plaats voor Ducati-satellietrijder Danilo Petrucci was eveneens veelzeggend. Nu heeft de Ducati op Mugello het grote voordeel van de topsnelheid en het vermogen, maar ook een nadeel van snelle richtingswisselingen. Dovizioso kwam vanuit de slipstream van Viñales aan de leiding en hield de deur in de bochten, waar de Yamaha doorgaans sterker is, knap dicht om bij het uitkomen weer te kunnen profiteren van de power van de Italiaanse machine. Bij het afremmen voor de eerste bocht maakte de Ducati een paar keer een griezelige speedwobble. En Dovizioso was verre van fit, wat op Mugello een forse tekortkoming is.

M65613-e1493561786346-700x350
(c) Mercedes AMG

Wat Mugello zo moeilijk maakt – en de overwinning van Dovizioso des te indrukwekkend – is het fysieke karakter van het circuit in de heuvels van Toscane. Het is niet alleen heel snel van links naar rechts, maar door de hoogteverschillen ook nog op en neer. De MotoGP-machines halen op het lange (1141 meter) rechte stuk van start-finish topsnelheden van boven de 340 kilometer (354,7 km voor Michele Pirro in de race), maar voor de eerste bocht moeten ze terugremmen tot ongeveer 85 kilometer. De krachten die bij acceleratie en remmen op het lichaam van de coureur komen zijn gigantisch.

Dat was ook de belangrijkste reden dat Valentino Rossi de strijd vooraan geen hele wedstrijd van 26 ronden vol kon houden. Nog maar een paar dagen geleden was het de grote vraag of de publiekslieveling wel kon starten in de Italiaanse wedstrijd. Na een wonderbaarlijk snel herstel van zijn motorcrossongeval kon The Doctor tot ongeveer halverwege de race om het podium meedoen. Hij wist zelfs een paar ronden lang aan kop te rijden, tot grote vreugde van zijn vele tienduizenden fans die het circuit in gele rook hulden.

In ronde 14 moest Rossi de derde plaats overgeven aan Danilo Petrucci en vanaf dat moment verloor hij de aansluiting met de top 3. Het verschil liep op tot meer dan een seconde, maar Rossi kon goed leven met zijn vierde plaats. “Natuurlijk wil je altijd winnen op Mugello, maar gezien mijn fysieke gesteldheid is het prima zo. Ik ben al blij dat ik kon rijden en per saldo ben ik niet heel veel verloren in het kampioenschap en dat is mooi.” Rossi bezet nog altijd de derde plaats, al is dat op 30 punten achterstand op zijn teamgenoot Maverick Viñales.

In de wetenschap dat Rossi een eindje achter hem zat en Marc Marquez nog verder – de wereldkampioen finishte als zesde – nam Viñales genoegen met de tweede plaats. “Ik heb wel geprobeerd om bij Dovi te komen, maar hij was te snel. Met Valentino en Marc op achterstand, wilde ik niet te veel risico’s nemen en 20 punten verliezen”, vertelde de Spanjaard, die tegen het einde van de wedstrijd veel last had van pijnlijke armen.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen