Moto3: Kaito Toba eerste Japanse winnaar sinds 2007

190310_QAT_Moto3_Toba

Met zijn drieën reden ze op de streep af op het Losail International Circuit: Kaito Toba, Lorenzo Dalla Porta en Aron Canet. Dalla Porta was als eerste de laatste bocht uit gekomen, maar Toba gaf zich niet zomaar gewonnen. De Japanner van Honda Team Asia drukte zijn wiel een fractie eerder over de streep en werd daarmee niet alleen de eerste winnaar van het seizoen 2019, maar ook de eerste Japanse winnaar sinds 2007.

Tot drie ronden voor het einde maakte ook Romano Fenati deel uit van de kopgroep. De bad boy van de motorsport – vorig jaar werd hij geschorst wegens het knijpen in de rem van Stefani Manzi in de Moto2 – maakte echter onnodig een uitstapje via de penalty lane. Coureurs die te ver buiten de lijnen van het circuit komen, krijgen eerst een waarschuwing. Als ze daarna nog een keer buiten de lijntjes kleuren, moeten ze de wat langere route via een soort buitenbaan volgen.

Fenati had alleen nog maar een waarschuwing gekregen, maar besloot vanuit derde positie toch de penalty lane te nemen. Een vergissing of overvoorzichtig na de straffen die hij vorig jaar aan zijn broek kreeg? Zeker is dat het de Italiaan een podiumplaats kostte. Hij kwam als negende over de finish.

https://twitter.com/MotoGP/status/1104752709708713984

Toba - hij rijdt met nummer 27 omdat hij een groot fan van voormalig wereldkampioen Casey Stoner is - zat er de hele race al goed bij, voortdurend voorin de groep van vijftien waaruit de winnaar zou komen. “Het is geweldig”, stamelde Toba in houterig Engels. “Het is een eer om voor Honda Team Asia te mogen rijden en nu te mogen winnen als eerste Japanner in de Moto3.” Tomoyoshi Koyama was in Barcelona 2007 de laatste Japanse winnaar in toen nog de 125cc. Toba is een product van de Asian Talent Cup, de Aziatische variant van het CEV EK.

https://twitter.com/MotoGP/status/1104755337264091136

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden