MotoGP Americas: Rins pakt winst na crash Marquez

190414_Rins

Het leek een opgelegde zege te worden voor Marc Marquez, met een voorsprong van vier seconden. Maar de wereldkampioen maakte een zeldzame fout en crashte in bocht 12 van het Circuit of the Americas. Door die crash leek Valentino Rossi de zege in de schoot geworpen te krijgen, maar het was uiteindelijk de verrassende Alex Rins die zijn eerste zege in de MotoGP pakte.

Rins had zijn handen vol aan Rossi, maar de Italiaan kwam net tekort om zijn eerste overwinning sinds Assen 2017 veilig te stellen. Hij reed in de laatste ronde nog wel zijn snelste rondetijd, maar Rins bezweek niet onder de druk. Met zijn zege in Rins de eerste die in alle drie de klassen heeft gewonnen op het Circuit of the Americas.

“Ik heb alles op alles gezet”, zei Rossi, “maar het was gewoon op. De banden waren op en ik ook wel. Ik had graag gewonnen, voor het eerst in zo’n lange tijd, maar Rins was gewoon beter. Met het podium ben ik heel erg blij. Het was een prachtig gevecht, het is hem gegund.”

Rossi was stomverbaasd toen hij Marquez voor zijn neus onderuit zag gaan. "Ik had het niet verwacht. Marc was zo sterk, het hele weekend. Ik had gehoopt dat ik een beetje in zijn buurt kon blijven, maar hij reed steeds verder weg. Ik had me er al bij neergelegd dat hij zou winnen."

https://twitter.com/MotoGP/status/1117516503501496320

Rins nam de felicitaties en de complimenten dankbaar in ontvangst. “Valentino verslaan maakt het nog mooier dan deze eerste zege al is. Dit is echt geweldig. Suzuki heeft zo hard gewerkt de laatste jaren en we kwamen er steeds dichterbij, maar om het dan zo te doen, hier… Mooier dan dit wordt het niet.”

Rins zag Marquez onderuit gaan in de tiende ronde en rook zijn kansen. "Ik kon steeds dichterbij komen en met vier ronden te gaan zei ik tegen mezelf: 'Komaan Alex, je kunt hem hebben'. Ik wist zeker dat hij naast me zou komen en op het rechte stuk: ciao. Hij heeft veel meer ervaring met dit soort situaties dan ik. Maar tot mijn verrassing kon ik een klein gaatje slaan." Rins kreeg uitgebreid de felicitaties van levende legende Kevin Schwantz, die in 1993 wereldkampioen voor Suzuki was en nu directeur is van het Circuit of the Americas.

Rampzalige dag voor Honda

Terwijl Marc Marquez zes opeenvolgende jaren ongenaakbaar was in Austin, ging deze keer alles mis bij Honda. Niet alleen crashte Marquez, ook fabrieksrijders Jorge Lorenzo (technisch probleem) en Cal Crutchlow (crash) vielen uit.

https://twitter.com/MotoGP/status/1117511029624332288

Drama was er ook voor Maverick Viñales. De Yamaha-coureur maakte een jumpstart en moest daarvoor een rondje door de pitlane, maar hij begreep de boodschap verkeerd en reed over de 'lange baan' die voor iets anders is bedoeld. Daardoor viel hij al terug naar de dertiende plaats voordat hij alsnog zijn ride through-penalty voldeed. In theorie kan Viñales de strijd om de wereldtitel nu al vergeten.

Het geluk daarentegen was aan de zijde van Andrea Dovizioso. Na zijn slechtste kwalificatie sinds Jerez 2017 (dertiende) kwam hij als vierde over de streep. Mede door de crash van Marquez nam hij de leiding in de tussenstand over. In die tussenstand staat Rossi nu tweede op 3 punten, Rins derde en Marquez vierde.

Het scheelde niet veel of Dovizioso had het podium gehaald, maar hij kon net niet dicht genoeg bij Jack Miller komen. De Australiër - voor het eerst weer op het podium sinds zijn iconische overwinning in Assen in 2016 - was verguld met de derde plaats. “Ik heb geluk gehad. Ik had voor de zachte band gekozen, en dat ging goed de eerste tien ronden, maar ze waren wel helemaal op aan het einde. Ik zag dat Andrea Dovizioso dichterbij kwam en ik wist dat ik niets meer kon doen met die banden anders dan de deur dichthouden. De derde plaats voelt als een overwinning.”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden