190331_ARG_Marquez

Met enorme overmacht heeft Marc Marquez de MotoGP van Argentinië op zijn naam geschreven. Het verschil waarmee de Honda-coureur over de streep kwam in Termas de Rio Hondo deed denken aan de jaren van Mick Doohan, toen een voorsprong van 9 seconden heel normaal was. De marge van Marquez op de achtervolgers Valentino Rossi en Andrea Dovizioso bedroeg op zeker moment maar liefst 12 seconden.

Er stond simpelweg geen maat op de regerend wereldkampioen die al in de openingsfase van de wedstrijd bijna een seconde per ronde sneller was dan de rest. “Ik wist dat ik het in de eerste vijf ronden moest doen en heb daarom meteen in het begin alle stoppen losgetrokken”, vertelde Marquez. “Het was een perfecte dag. Alles was top.”

Repsol Honda-teammanager Alberto Puig gebaarde vanaf de pitmuur dat Marquez het rustiger aan moest doen, maar daar zag de Spanjaard geen reden toe. “Ik zat in een heel fijn ritme. Mijn concentratie was goed, het gevoel met de motor was geweldig.”

Spannend duel Rossi-Dovizioso

https://twitter.com/MotoGP/status/1112427970193489920

Achter zijn rug was een hevig duel gaande tussen Valentino Rossi en Andrea Dovizioso, dat de eerste in zijn voordeel beslechtte. “Ik heb gevochten als een jonge hond”, grinnikte de 40-jarige Rossi tevreden, exact 23 jaar (!) na zijn Grand Prix-debuut. “We hadden dit podium hard nodig, Yamaha, het team en ik ook, want het was al te lang geleden.” Tien races om precies te zijn: op de Sachsenring in juli vorig jaar nam Rossi voor het laatst een trofee in ontvangst, toen ook voor de tweede plaats.

Rossi had gedacht dat hij minder moeite zou hebben om Dovizioso te passeren, maar de Ducati was sneller dan hij dacht. “Ik moest er hard voor werken en toen ik hem eenmaal achter me had, verwachtte ik elk moment de beroemde Dovi-crossing, maar hij kwam niet.”

Dat was niet omdat Dovizioso niet wilde, maar omdat hij niet meer kon, zo vertelde hij. “Ik was niet blij met de banden. Ik kon de slijtage niet managen omdat Vale me steeds opjoeg. Hij kon zo ook precies bestuderen waar hij me voorbij kon en vervolgens kon ik niet meer reageren. Met het podium ben ik blij, maar niet met hoe het ging. Het was niet mijn wedstrijd.”

Met zijn overwinning in Argentinië en de tweede plaats in de eerste wedstrijd in Qatar komt Marquez op 45 punten, waarmee hij de leiding neemt in het klassement.

Punten voor Bendsneyder

In de Moto2 won Lorenzo Baldassarri ook de tweede wedstrijd en behaalde Remy Gardner zijn eerste podium, 27 jaar nadat zijn vader Wayne voor het laatst op het podium stond. De wedstrijd zat vol met incidenten, schuivers en motoren die er zomaar mee ophielden. Zelfs al voor de start: polesitter Xavi Vierge kwam niet aan de start doordat zijn machine er in de warmup-ronde mee ophield.

Ook de start van Bo Bendsneyder was niet geweldig, maar gaandeweg kon de Rotterdammer – mede dankzij de fouten van anderen – verder naar voren komen. Met twee ronden te gaan kwam Bendsneyder op de vijftiende plaats te rijden en in de laatste ronde schoof hij door naar P14 om zo zijn eerste twee punten van het seizoen op te halen. “Het was een zware wedstrijd, zeker in het begin”, zei Bendsneyder. “Inhalen was erg lastig en dat maakte het nog moeilijker. Ik ben blijven focussen op mezelf en op in de wedstrijd blijven. Dat ik daarmee toch nog twee punten heb kunnen pakken, is mooi en daar ben ik ook heel blij mee.”

bb
Bo Bendsneyder. ©NTS RW Racing GP

Masia wint na crash

In de Moto3 maakte Jaume Masia zijn debuut op het podium en dat deed hij meteen als winnaar. De jonge Spanjaard was al blij dat hij aan de start stond: in de warming-up crashte hij hard in bocht 6. In de paar uur tussen de warming-up en de race moest zijn team alle zeilen bijzetten om de machine weer gereed te krijgen.

jm
Jaume Masia ©MotoGP.com

De Argentijn Gabriel Rodrigo miste in de laatste bocht van de wedstrijd de kans om in zijn thuiswedstrijd op het podium te eindigen, toen hij in aanraking kwam met Darryn Binder, die tweede werd.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden