MotoGP Duitsland: Tien uit tien voor Marquez

190707_Marquez

Er is maar één King of the Ring en dat is opnieuw bewezen. Marc Marquez won voor de tiende keer op rij de Grand Prix van Duitsland. De Spanjaard is op de Sachsenring simpelweg onverslaanbaar. Met een voorsprong van bijna 5 seconden kwam hij voor Maverick Viñales en Cal Crutchlow over de streep. Fabio Quartararo en Alex Rins, die aanvankelijk ook meededen voor de podiumplaatsen, crashten allebei.

De derde plaats van Crutchlow is bijzonder. Afgelopen dinsdag, nog in de buurt van Assen, liep de Brit een serieuze blessure op bij een rondje fietsen. Met een breuk net onder de rechterknie was het op vrijdag nog maar de vraag of Crutchlow het weekend vol zou maken. Dat hij op zondag zou eindigen op het podium, was ondenkbaar. “Maar eigenlijk ging het heel goed”, vond Crutchlow, die vorig jaar in Australië zo’n ernstige enkelbreuk opliep dat er werd gevreesd voor het einde van zijn carrière. Maar één keer in de race had Crutchlow het gevoel dat hij voorzichtig moest zijn. “Toen besloot ik om de jacht op Viñales te staken en genoegen te nemen met de derde plaats. Mooi, om zo de zomervakantie in te gaan. En een fijn idee dat we nu drie weken hebben om te herstellen.”

Ook Viñales gaat met een goed gevoel de vakantie in. “Tweede op de Sachsenring is de best mogelijke uitslag”, wist hij. “Door de regen van vannacht was de grip een stuk minder dan vrijdag en zaterdag, waardoor het een lastige race was. Maar het gevoel was heel goed en ik kon de hele wedstrijd de snelheid hoog houden.”

Het beste gevoel had uiteraard Marc Marquez. Niet alleen boekte hij overwinning tien uit tien op de Sachsenring, hij gaat de zomer in met een voorsprong van 58 punten en kan zich na de vakantie dus twee races zonder punten veroorloven. “De strategie die we hadden bedacht, werkte perfect”, vertelde Marquez. “De eerste twee ronden kalm aan om de temperatuur goed in de banden te krijgen en dan pushen om te proberen weg te rijden. Aan het eind had ik zoveel marge dat ik me kon veroorloven om gewoon te genieten en te denken aan de overwinning van mijn broertje.”

Alex Marquez had even eerder de Moto2-race op zijn naam geschreven. Ook hij staat aan de leiding van het kampioenschap, maar dan in de lichtere klasse.

Fabio Quartararo ging al in de tweede ronde onderuit: zijn eerste crash in een MotoGP-race. “Ik probeerde Danilo Petrucci voorbij te gaan, maar op de verkeerde plaats en op het verkeerde moment”, treurde de jonge Fransman. Petrucci eindigde als vijfde, net achter zijn teamgenoot Andrea Dovizioso die de schade in het kampioenschap wist te beperken en tweede blijft.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden