MotoGP Frankrijk: Viñales snelste, Lorenzo terug vooraan

190517_FRA_Vinales

De eerste dag van de MotoGP van Frankrijk, op het circuit van Le Mans, heeft een paar verrassingen opgeleverd – en toch ook weer niet. Het zou niet opmerkelijk moeten zijn om de namen van Maverick Viñales en Jorge Lorenzo terug te zien in de top 5, maar dat is het wel. Beiden komen terug uit een periode van onzekerheid en tegenslag en zo’n goede positie is niet meer vanzelfsprekend.

Dat Marc Marquez de tweede tijd reed en Andrea Dovizioso de vijfde tijd was niet zo opmerkelijk, al had er voor de Ducati-rijder wellicht wat meer in moeten zitten. Maar de concurrentie is nogal uitgebreid ten opzichte van vorig jaar. In de top 5 komt ook de naam voor van Fabio Quartararo. De jonge Fransman maakte twee weken geleden in Jerez grote indruk door de poleposition voor zich op te eisen en bewijst nu in zijn thuis-GP dat dat geen toevalstreffer was. Alle ogen zijn in Le Mans op hem gericht, maar die enorme druk lijkt hem nauwelijks te deren. Integendeel zelfs.

Voor Lorenzo is de terugkeer vooraan van groot belang. Met de vierde tijd op de eerste dag was de Spanjaard heel blij. “Dat is een belangrijke stap”, zei hij.

190517_FRA_Lorenzo-e1558100543763
Jorge Lorenzo. ©MotoGP.com

Honda zou Lorenzo een ultimatum hebben gesteld en resultaten eisen, al ontkent de vijfvoudig wereldkampioen dat. De tegenvallende prestatie in met name Jerez was ook voor de coureur zelf een domper. De overgang naar Honda is vooralsnog een stuk lastiger dan hij had verwacht en gehoopt. “Het is voor mij geen ‘natuurlijke’ machine en het kost veel moeite om me aan te passen”, vertelde hij gisteren. “Door aan de ergonomie te werken, proberen we het makkelijker te maken.”

Aanpassingen aan de Yamaha lijken Maverick Viñales goed te doen. In Jerez stond hij voor het eerst in lange tijd weer op het podium en ook in Le Mans gaat het vooralsnog voortreffelijk. Teamgenoot Valentino Rossi daarentegen kwam op dag 1 niet verder dan de dertiende plaats.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen