MotoGP Spanje: Marc Marquez onaantastbaar

190505_SPA_Marquez

De MotoGP van Spanje in Jerez leverde een volledig Spaans podium op, met Marc Marquez, Alex Rins en Maverick Viñales. De regerend wereldkampioen was onaantastbaar van start tot finish. De twee verrassende Yamaha-rijders op de eerste startrij – Fabio Quartararo en Franco Morbidelli – deden hun best, maar konden het moordende tempo van Marquez niet bijbenen. De sensatie van zaterdag, Quartararo, kwam zelfs niet aan de finish.

https://twitter.com/MotoGP/status/1125026089292660736

Op het podium stonden drie mannen te blaken van hervonden zelfvertrouwen. Marquez had last gehad van zijn crash in Austin en ook in de race worstelde hij daar nog mee. “Mentaal was het zwaarder dan fysiek”, bekende hij. “Na de crash in Austin was het eerst belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak was, en vervolgens om te bewijzen dat we er nog wel degelijk zijn. De zege was  belangrijk, maar ook de race zelf. Daarom wilde ik vanaf de start vooraan zitten en me niet druk hoeven te maken over wie er achter me zaten, zolang ze maar achter me zaten. Ik heb met mijn verstand gereden, wetend dat ik op mijn best ben als de banden een beetje afgesleten zijn.” Vanaf ronde 10 draaide Marquez het gas van de Honda vol open en reed hij ogenschijnlijk zonder enige moeite weg bij zijn achtervolgers.

https://twitter.com/MotoGP/status/1125012345632239616

Voor Rins was de tweede plaats een bevestiging van het zelfvertrouwen na zijn zege in Austin, en het bewijs dat die overwinning geen toevalstreffer of een gelukje was. In het kampioenschap staat de Suzuki-rijder nu tweede op slechts één punt achter Marquez. De kwalificatie ging niet geweldig voor de Spanjaard en hij moest vanaf de vierde rij komen. “Ik wist dat het moeilijk zou zijn vanaf plaats 10, en ook dat ik zo snel mogelijk naar voor moest komen. Dat lukte. Daarna was het een kwestie van bijblijven en wachten totdat de banden van de twee Yamaha’s gingen slijten, want ik wist dat ik het daarop kon winnen.”

https://twitter.com/MotoGP/status/1125017742740983810

Voor Viñales was het alweer sinds zijn overwinning in Australië geleden dat hij op het podium stond en Jerez is voor hem doorgaans geen goed circuit. “Misschien wel het slechtste van het seizoen”, zei hij. “Vorig jaar was een ramp hier, dus dat ik uitgerekend hier op het podium sta, voelt als een overwinning. Dit podium is heel belangrijk voor het vertrouwen.” Voor het eerst in tijden was ook de start van Viñales goed: zijn zwakste punt de laatste paar races. Het was deels aan de rijder zelf, deels aan aanpassingen aan de Yamaha te danken dat de start deze keer wel goed ging. “Wat ook belangrijk is, is dat ik in de laatste ronde nog genoeg over had om Dovizioso achter me te houden”, analyseerde Viñales. “De voorgaande jaren waren de banden halverwege al zo versleten, dat ik geen kant meer op kon. Dat is dus een enorme vooruitgang.”

Voor Fabio Quartararo en Franco Morbidelli waren de druiven zuur. De twee satelliet-Yamaha-rijders konden lang bij Marquez in de buurt blijven, maar moesten forfait geven toen die zijn Honda de sporen gaf. De banden van Morbidelli waren zo afgesleten van het proberen bij Marquez te blijven, dat hij uiteindelijk terugviel naar de zevende plaats. “Geen slecht resultaat”, vond de Braziliaanse Italiaan, “maar als je vanaf de tweede plaats start, is het natuurlijk toch wel een teleurstelling.”

https://twitter.com/MotoGP/status/1125013788032491520

Die was voor Quartararo helemaal groot. De jonge Fransman moest de wedstrijd staken nadat het schakelpookje afbrak en de machine niet meer uit de derde versnelling kwam. Bittere tranen vloeiden er in de box van het Petronas Yamaha-team, maar toen de ergste teleurstelling weg was, besefte Quartararo ook wel dat hij zich nergens voor hoefde te schamen. “Tot het moment dat het pookje afbrak, was het een perfect weekend.” De volgende race is in Le Mans, zijn thuiswedstrijd. “Ik hoop dat ik daar revanche kan nemen en een goed resultaat kan neerzetten.”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden