MotoGP Spanje: Quartararo zet kwalificatie op zijn kop

190504_SPA_quartararo_portret

Een nieuw team, met Wilco Zeelenberg aan het hoofd, met twee jonge rijders, waarvan eentje een debutant in de MotoGP. Het Yamaha Petronas-team zorgde in de MotoGP van Spanje voor een sensatie in de kwalificatie. De pas 20-jarige MotoGP-debutant Fabio Quartararo pakte de poleposition – als jongste ooit – en teamgenoot Franco Morbidelli eiste de tweede startplaats voor zich op. Marc Marquez maakt de eerste startrij in Jerez vol.

Quartararo aannemen als tweede rijder in het Yamaha-satellietteam was een risico, gaf teammanager Wilco Zeelenberg aan het begin van het seizoen toe. Zo indrukwekkend waren zijn resultaten in de Moto2 immers niet, met 'slechts' één overwinning en een podiumplaats. Maar de jonge Fransman - afkomstig uit Nice - maakte het vertrouwen tot nu toe meer dan waar. In de vorige twee races (Argentinië en Texas) eindigde hij al keurig in de top 10. In Jerez was op dag 1, met een zesde plaats, al duidelijk dat Quartararo zich goed voelt op het Spaanse circuit.

In de derde vrije training vanochtend reed hij al een tijd van ver onder het baanrecord en eindigde hij in een hectische sessie als derde. Maar om dan ‘even’ poleposition te pakken, dat is nog iets anders. “Dit is echt ongelooflijk”, vond Zeelenberg. “Dit had niemand verwacht of zelfs maar gehoopt. Ook wij niet.”

En het was niet alleen Quartararo. Teamgenoot Morbidelli, nieuw op de Yamaha na een ongelukkig jaar op een satelliet-Honda, eiste de tweede plaats voor zich op. Het gloednieuwe satellietteam, waar behalve Zeelenberg ook de Nederlander Torleif Hartelman actief is als rijderscoach, zette op die manier het fabrieksteam behoorlijk te kijk. Maverick Viñales kwalificeerde zich als vijfde. Valentino Rossi kwam niet door Q1 en start vanaf de dertiende plaats.

Quartararo had de poleposition niet verwacht. "Ik zag wel dat ik met 1.36.800 een supergoeie tijd had, maar er waren nog twee minuten te gaan en ik wist dat Marc Marquez op een zachte band nog een poging zou wagen. Ik had gedacht dat hij er wel onderdoor zou komen, maar tot mijn verbazing gebeurde dat niet."

Marquez deed inderdaad een uiterste poging, maar de Honda-rijder maakte een foutje in zijn snelle ronde. "De eerste startrij was sowieso het belangrijkste, of het nu op één, twee of drie is", vertelde Marquez, die bij hoge uitzondering eens een keer de oudste achter de tafel was bij de persconferentie. Zijn record van jongste polesitter was hij kwijt. "Het is nog maar zaterdag", grapte hij. "Maar ik geloof wel dat ik op mijn tellen moet gaan letten, want Fabio laat bijzondere dingen zien. Als hij dit record kan inpikken,, waarom dan niet de andere...?"

Marquez houdt er rekening mee dat Quartararo en Morbidelli in de race geduchte tegenstanders worden. "Ik had er rekening mee gehouden dat er snelle rijders in de kwalificatie waren, juist omdat de temperatuur wat lager was en er zoveel snelle tijden waren in FP3. Met deze twee had ik geen rekening gehouden, maar als ze op de eerste rij staan, zullen ze er ook in de race bij zitten. Jerez is altijd een lastige race: het zijn 25 ronden en de baan is vrij smal."

De verwachtingen zijn echter dat het zondag warmer is en dat is niet gunstig voor de Yamaha's. "De bandenkeuze wordt cruciaal", verwacht Morbidelli. "Met hogere temperaturen is het echt een vraagteken wat er mogelijk is."

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden