Nieuw weekendformat voor Formule 2 en Formule 3

01 dec 2020 door Hidde Wissels
Grosjean-ongeluk-bahrein

Als onderdeel om de kosten te besparen, waaronder drie races voor zowel de Formule 2 als de Formule 3, zullen er grote veranderingen komen in het weekendformat. Dat meldt de Formule 1 op haar eigen website dinsdag. 

Stabiele autoreglementen en een voorlopige kalender, waarin de Formule 2 in afzonderlijke weekenden van de Formule 3 zal racen, zijn al aangekondigd. Evenals de maatregel om elk F2- en F3-evenement uit drie races te laten bestaan ​​in plaats van twee. Om tegemoet te komen aan de nieuwe schema's van drie races, is het weekendformat voor beide series herzien.

Vanaf 2021 blijven de enkele vrije training van 45 minuten en de kwalificatiesessie van 30 minuten behouden voor F2. Er zijn echter twee sprint Races (van elk 120 kilometer of 45 minuten) op zaterdag, terwijl de hoofdrace (van één uur / 170 kilometer) nu op zondag plaatsvindt, voorafgaand aan de Formule 1 Grand Prix.

In de Formule 3 is er nog steeds een oefensessie op de vrijdag en een kwalificatiesessie van 30 minuten, maar race 1 en race 2 vinden plaats op zaterdag, terwijl race 3 op zondagochtend plaatsvindt voorafgaand aan de Formule 1 Grand Prix.

Als gevolg van het hebben van twee reverse grid-races per F2- en F3-weekend, zullen ook de startgrids in 2021 anders worden bepaald.

De startopstelling voor de Formule 2-hoofdrace van zondag wordt bepaald tijdens de kwalificatiesessie op vrijdag, terwijl de startopstelling van de eerste zaterdagse sprintrace wordt bepaald door de top-10 in de kwalificatie om te draaien. De startopstelling van de tweede sprint race wordt bepaald door de top-10 van de eerste sprint race om te draaien.

Dit geldt hetzelfde voor de Formule 3, alleen door steeds de eerste twaalf coureurs om te draaien voor de startopstelling tijdens de sprint races.

 

 

01 dec 2020 door Hidde Wissels

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen