Nieuwsoverzicht dag 1 MotoGP Qatar

170323_Qatar_MotoGP_Vinales
  • Viñales gaat in vrije training verder waar hij in test ophield
  • Rookies Folger en Zarco verrassen
  • Lüthi maakt ambities duidelijk in Moto2
  • Bendsneyder snel in Moto3

Viñales gaat in vrije training verder waar hij in test ophield

Maverick Viñales is ‘the man of the moment’ in de MotoGP. De 22-jarige Spanjaard ging op de eerste dag van de MotoGP van Qatar verder waar hij in de wintertests ophield: bovenaan de lijst, met de snelste tijd. Viñales moest even op gang komen in de eerste vrije training, maar vanaf ongeveer halverwege de sessie stond hij bovenaan en niemand kwam ook maar in zijn buurt.
Meer dan een halve seconde bedroeg het verschil tussen de Yamaha-coureur en Marc Marquez. De regerend wereldkampioen was met die voorlopige tweede tijd niet ontevreden. In de test twee weken geleden ging hij vijf keer onderuit. Het nieuwe Honda-motorblok (een big bang in plaats van een screamer) heeft een compleet ander karakter dan de afgelopen jaren en hoewel het vermogen er minder agressief in komt, moet ook de hele setup daarop worden aangepast. Marquez had daar in de test wel wat moeite mee en zei voorafgaand aan de Grand Prix niet zeker te weten of het Repsol Honda Team ‘klaar’ was voor de opening van het seizoen.
Met de tweede tijd van Marquez en de derde plaats voor zijn teamgenoot Dani Pedrosa lijkt het er wel op dat Honda het lek boven heeft. Problemen waren er voor Cal Crutchlow, die al bij het uitrijden van de pitstraat het blok van zijn Honda opblies. Met zijn tweede machine pakte de Brit de draad snel weer op, om uiteindelijk met de zevende tijd de eerste training af te sluiten.

Rookies Folger en Zarco verrassen

Verrassende verschijningen in de eerste top 10 van het seizoen zijn de rookies Jonas Folger  (foto) en Johann Zarco. Beiden komen uit de Moto2 en zijn teamgenoten bij het Yamaha-satellietteam Tech3. Folger deed het in de tests al heel aardig, maar greep in de laatste seconden van de training zomaar de vierde plaats, waarmee hij meervoudig wereldkampioenen als Jorge Lorenzo (vijfde) en Valentino Rossi (negende) het nakijken gaf. Zarco, de Moto2-kampioen, reed de achtste tijd.
De MotoGP-coureurs hadden op de eerste dag maar één vrije training. Morgen hebben ze er twee. De Moto2 en Moto3 rijden dan maar één keer. Zij hadden vanavond twee sessies.

Lüthi maakt ambities duidelijk in Moto2

Tom Lüthi (foto) liet in de eerste training niets aan het toeval over. De nummer 2 van het vorige seizoen, winnaar van de GP van Qatar, sloot de eerste training af als snelste. De Zwitser was 0.080 sneller dan Takaaki Nakagami, de Japanner die in de test vorig weekend nog de snelste was. De derde tijd (2.00,555) was voor Miguel Oliveira, op 0,133 van Lüthi. De verschillen in de Moto2 waren klein. Zeven rijders reden onder de 2.01, achttien man (van de 34) bleven binnen dezelfde seconde.
In de tweede training kon Lüthi dat niet herhalen (al bleef zijn tijd staan als snelste tijd van de dag) doordat hij met een kwartier te gaan in bocht 2 de controle over zijn Kalex verloor en door de grindbak stuiterde. Daardoor bleef hij op de vierdeplaats steken. Door de aantrekkende wind waren de tijden in de tweede training minder snel dan in de eerste training. Pecco Bagnaia - overgekomen uit de Moto3 - sloot de tweede sessie als snelste af, gevolgd door Takaaki Nakagami en Moto2-rookie Fabio Quartararo.

Bendsneyder snel in Moto3

In de Moto3 sloot Bo Bendsneyder de tweede training af als leider van de ranglijst, nadat hij eerder in de eerste training al lang bovenaan stond. In de tweede training was de Rotterdammer de enige die onder de 2.08 wist te komen. Het was niet de snelste tijd van de dag: in de eerste training was de Duitser Philipp Oettl (foto) een seconde sneller.
Voor Gabriel Rodrigo begon het seizoen niet best. In de slotminuten van de eerste training ging hij onderuit en brak zijn sleutelbeen. Rodrigo vliegt terug naar Barcelona om geopereerd te worden. Extra zuur voor Rodrigo was dat hij de derde tijd had gereden.

Foto’s: MotoGP.com, Yamaha Racing

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen