Nieuwsoverzicht MotoGP Qatar, dag 2: Volop verrassingen

170324_MotoGP_Qatar_Lorenzo
  • Lorenzo veroordeeld tot QP1
  • Iannone verrast met tweede plaats
  • Flapperende kuip hindert Redding
  • Dubbelslag Team MarcVDS in Moto2
  • Moto3: Snelste tijd voor Jorge Martin

Lorenzo veroordeeld tot QP1

Zes keer won Jorge Lorenzo op Yamaha de Grand Prix van Qatar. Het circuit van Losail ligt de drievoudig MotoGP-kampioen doorgaans uitstekend. Maar op de Ducati kwam Lorenzo slechts met grote moeite rond. Dat resulteerde op de tweede trainingsdag in een voor zijn doen nogal schokkende twaalfde plaats. Aangezien alleen de eerste tien van de gecombineerde drie vrije trainingen rechtstreeks naar QP2 gaan, zal Lorenzo morgen vol aan de bak moeten in QP1 om zich alsnog van een redelijke kwalificatieplaats te verzekeren.
Zowel de tweede als de derde training op het circuit van Losail was een worsteling voor Jorge Lorenzo. Na de tweede training - waarin hij uiteindelijk zijn snelste rondetijd van 1.55,604 reed - liep hij zonder zijn helm af te doen of een woord te wisselen met zijn crew weg. In de derde training probeerde Lorenzo een zachtere achterband en andere remschijven, maar niets van dat al hielp.
Het verschil met (opnieuw) de snelste man, Maverick Viñales - ironisch genoeg Lorenzo’s opvolger bij Yamaha - bedroeg 1,265. Viñales reed zijn snelste tijd in de eerste training, op donderdag. Lorenzo’s Ducati-teamgenoot Andrea Dovizioso staat vijfde.

Iannone verrast met tweede plaats

Andrea Iannone, van Ducati naar Suzuki overgestapt, verraste met de tweede tijd. Die reed hij in de slotfase van de derde training (de MotoGP-rijders hadden op donderdag één sessie en vandaag twee, voor de Moto2 en Moto3 was dat net andersom) waarmee hij uit het niets van de zeventiende plaats naar de tweede schoot. Daarmee verdrong hij Marc Marquez naar de derde plaats en zijn grote vriend Valentino Rossi naar de tiende.
Rossi had nog geluk dat hij nét binnen de top 10 bleef. In de test twee weken geleden had de veteraan al moeite en het lijkt erop dat Yamaha die niet echt opgelost krijgt. Rossi klaagde over problemen met de banden in met name de remzone. Hij probeerde verschillende compounds, maar daarmee werd het niet opgelost. Het team heeft dus nog wat werk om voor de kwalificatie (zaterdagavond vanaf 18.35 uur) de vering en de afstelling van het chassis dusdanig aan te passen dat de machine beter bestuurbaar is.

Redding zesde ondanks crash en flapperende kuip

In de tweede training was Scott Redding de grote verrassing met de snelste tijd. In de derde training echter liet plotsklaps de kuip van de Pramac Ducati los. Met een flapperende zijkant, die Redding uiteindelijk met zijn knie nog enigszins kon vastklemmen, wist de Brit de pits te bereiken.
De harde wind en de vuile baan - als gevolg van die wind én een onweersbui - hinderden de MotoGP-coureurs behoorlijk, vooral in de tweede training, die de eerste sessie van de dag was. Maverick Viñales ging voor het eerst onderuit op zijn Yamaha. Later, in de derde vrije training, crashten onder anderen Jonas Folger en Scott Redding. Ondanks die crashes wisten beiden zich vrij probleemloos voor QP1 te kwalificeren, Redding als zesde, Folger als achtste. Moto2-wereldkampioen Johann Zarco wist zich in zijn eerste MotoGP-weekend als vierde te plaatsen voor de kwalificatie.

Dubbelslag Team MarcVDS in Moto2

Teameigenaar Marc van der Straten kon meer dan tevreden zijn na de derde vrije training van de Moto2 op het circuit van Losail. Met Franco Morbidelli (foto) op 1 en Alex Marquez op 2 sloeg het van oorsprong Belgische team een dubbelslag op de tweede dag van de GP van Qatar.
Op dag 1 (met twee vrije trainingen voor de Moto2) eindigden Morbidelli en Marquez nog als respectievelijk 4 en 5, maar de iets andere omstandigheden in de enige trainingssessie van de dag voor de middenklasse waren duidelijk in hun voordeel. De Italiaan noteerde een rondetijd van 2.00,349 en bleef de Spanjaard daarmee slechts 0,023 voor. De derde tijd was voor Danny Kent, die daarmee de snelste Suter-rijder was. Tom Lüthi, op donderdag nog de snelste in de Moto2, reed de vierde tijd.
Even leek het erop dat Lorenzo Baldassari nog een gooi deed naar een topklassering. De Italiaan was in de eerste twee secties van het Losail International Circuit op weg naar een uitstekende tijd, maar hij verknoeide zijn snelle ronde in de derde sector en kwam niet verder dan de twaalfde plaats.

Moto3: Snelste tijd voor Jorge Martin

Jorge Martin, rijdend voor Del Conca Gresini, staat op de voorlopige poleposition in de Moto3. Op dag 1 reed de Spanjaard nog respectievelijk de zestiende en vijfde tijd, maar in de derde training was hij sneller dan iedere andere coureur. Met Romano Fenati en Philipp Oettl is de voorlopige eerste rij gevuld. Bo Bendsneyder (met nummer 64 op de foto, achter Oettl) reed de vierde tijd, net voor zijn teamgenoot Niccolo Antonelli.
Bendsneyder was tevreden: “We mogen niet klagen. Ik ben op gebruikte banden begonnen en was daarmee al vrij snel. In de tweede fase van de training heb ik op nieuwe banden gereden, maar kwam ik wat verkeer tegen, waardoor ik geen echt goede snelle ronde kon rijden. Wat racesnelheid betreft kan ik zeker meedoen om het podium. Maar eerst de kwalificatie maar eens afwachten en kijken waar we dan staan.”

Foto’s: Ducati, Suzuki, MarcVDS, screenshots TV

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen