Norris wil meer compassie van stewards in 'oneerlijke' straf

3-friday-baku

Lando Norris vindt dat de FIA de straf die hij gekregen heeft na de kwalificatie in Bakoe opnieuw moeten bekijken. De Brit denkt dat de drie plaatsen straf die hij kreeg voor het te laat de pitstraat in rijden bij de rode vlag een 'oneerlijke' straf is.

De McLaren-coureur ontving een gridpenalty van drie plaatsen en drie strafpunten op zijn licentie nadat hij niet direct de pitstraat in reed bij de rode vlaggen in Q1. Norris was toen de rode vlaggen getoond werden op het rechte stuk, vlakbij de ingang van de pitstraat. Hij vroeg vervolgens aan zijn team of hij de pitstraat in moest rijden, maar was al voorbij de pitingang toen het besluit genomen werd dat hij naar binnen moest komen. Daarop vervolgde hij op lage snelheid zijn weg over het circuit.

De FIA heeft in haar besluit voor de straf wel rekening gehouden met het feit dat Norris te dicht bij de ingang van de pitstraat was. De straf is door de stewards van vijf startplaatsen daarom teruggebracht naar drie startplaatsen. De Brit geeft echter tegenover Autosport aan dat hij geen tijd had om te reageren en bang was dat de pitingang misschien geblokkeerd was.

"Ik ben van mening dat ik niks fout heb gedaan. Het is lastig, want we moeten zo'n snelle beslissing nemen terwijl we op hoge snelheid onderweg zijn. Wat is dan het veiligste om te doen? Ik heb het idee dat wat ik deed inderdaad het veiligste was om op dat moment te doen", liet Norris weten.
"De pitstraat had geblokkeerd kunnen zijn, dan mag je de pitstraat niet in rijden. Als dat zo was geweest was het verhaal andersom geweest en was me gevraagd waarom ik de pistraat in was gereden. Ik heb alles gedaan wat ik moest doen. Het is gewoon balen, maar ik denk dat er uiteindelijk een regel voor is."

Verplaatsen in positie coureur

Toch denkt Norris dat er met wat meer compassie moet worden gekeken naar bepaalde situaties. Ze zouden zich volgens de Brit meer in de positie van de coureur moeten verplaatsen. "Voor bepaalde situaties zouden ze eens moeten kijken naar hoe het is om op het stoeltje van de coureur zitten. En dan kijken naar waar we op moeten reageren met de snelheid waar we mee onderweg zijn, plus de reactietijd die we daarbij hebben."
Een reprimande moest hier wel gegeven worden volgens Norris, maar hij vindt ook dat er begrip moet zijn voor de situatie. "Ze zouden in staat moeten zijn om de regels op zich te overrulen en nog eens na te denken of het wel eerlijk is voor de coureur of het team en kijken wat er fout ging."

Niemand in gevaar gebracht

"Ik heb niemand in gevaar gebracht, misschien heb ik juist wel voor de veiligere optie gekozen. Dat maakt het nog erger, ik verdien hiervoor geen drie strafpunten op mijn licentie. Ik heb niks gevaarlijks gedaan", ging Norris verder.

Norris / McLaren / Baku / 2021 Azerbeidzjan
Foto: McLaren Media Centre

Toch begrijpt de Brit dat het een ongebruikelijke situatie was en het lastig is zo'n situatie te beoordelen. "Er zijn gewoon verschillende scenario's voor alles en soms kan er een situatie ontstaan die nog nooit eerder voorgekomen is."
"Dus ik ben teleurgesteld over de drie plaatsen, want dat gaat ons leven tijdens de race een stuk lastiger maken. Ik vind het een oneerlijke beslissing, maar het is wat het is", sloot de McLaren coureur af die de race zondagmiddag vanaf een negende positie moet aanvangen.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden