Ode aan Olav: Een commentator met een hart voor sport

door Zus Veldkamp
olav mol gpr

Vandaag, op 20 januari, viert Olav Mol zijn 61ste verjaardag. Omdat Grand Prix Radio hem in het zonnetje wil zetten zijn hier een aantal hoogtepunten van de Nederlandse commentator op een rij. 

Olav Mol, wie in de Nederlandse Formule 1-wereld kent hem niet? De Nederlandse commentator doet al ruim dertig jaar verslag over de Formule 1. Hij is begonnen bij de NOS tijdens de Grand Prix van Monaco, Daarna verhuisde hij naar RTL, om samen met Allard Kalff verslag te doen. Later werd Kalff opgevolg door Jack Plooij. In 2013 verloor RTL de rechten en kreeg Sport1 (nu Ziggo Sport) de rechten in handen. In eerste instantie ging Mol daar ook aan de slag, totdat hij van Veronica, die ook een paar races uitzonden, niet meer op locatie verslag mocht doen. Hij stapte tijdens de Grand Prix van Canada op om vervolgens tijdens de Grand Prix van Groot-Brittanië terug te keren. Hij zou alle Europese races op locatie verslaan. Uiteindelijk tekende hij een vast contract bij Sport1 en mocht hij live bij elke race aanwezig zijn. In 2016 veranderde Sport1 naar Ziggo Sport. Daar bleef de Formule 1 tot en met 2021 te zien, maar vanaf 2022 lagen de rechten bij Viaplay, die besloot om niet verder te gaan met het duo Mol en Plooij. Vanaf dat jaar zijn Mol en Plooij het commentator-duo bij Grand Prix Radio. 

Jack Plooij Olav Mol

Spanje 2016

Tijdens de Grand Prix van Spanje, in 2016, stapte de jonge Nederlander, Max Verstappen, voor het eerst in de Red Bull wagen. Nadat Danil Kvyat te horen kreeg dat hij niet goed genoeg was en terug mocht naar het dochterteam Torro Rosso. De kwalificatie van Verstappen was niet slecht en hij startte als vierde. Tijdens de eerste ronde ontstond er echter een groot drama tussen beide Mercedes coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Beide coureurs raken elkaar en vliegen van de baan af. Ze kunnen allebei niet meer verder. Dit biedt kansen voor de Jonge Nederlander, die ineens tweede lag. Door de bandenslijtage van teamgenoot Daniel Ricciardo wist hij de leiding over te nemen. Het enige wat hij nog moest doen is de Fin Kimi Räikkönen achter zich houden. Dit lukte hem voor 20 rondes lang en zo werd hij de jongste racewinnaar ooit. Deze overwinning zorgde bij commentator Olav Mol voor veel ontroering, waar deze legendarische quote uit is gekomen. "Johee, johoo, jo-fucking-ho wat bizar! Ongelofelijk. Sportoverwinningen zijn zo mooi. En deze is de allermooiste die ik in mijn leven gezien heb."

Baku 2021

De Grand Prix van Azerbeidzjan in 2021 was geen gelukkige voor Max Verstappen. Door een klapband lag hij, vijf rondes voor het einde, uit de race. De Nederlander lag toen comfortabel aan de leiding, maar moest het vergelden met een uitvalbeurt. Bij commentator Mol zorgde dit voor een vliegende quote. "OH NEEE NEEE NEEE NEEEE NEE, KLAPBAND! Weg overwinning en weer een klapband! Oei, oei, oei daar gaat je overwinning. Verstappen volle bak eraf! Het is pas gedaan als het gedaan is. De afstandsbedieningen vliegen door de huiskamer." Door de klapper die Verstappen maakte was er een herstart nodig. Sergio Pérez mocht als eerste vertrekken met een hijgende Lewis Hamilton in zijn nek. In eerste instantie leek het erop dat Pérez de eerste plek niet zou behouden, maar door verkeerde instellingen bij Hamilton verremde hij zich in de eerste bocht en moest hij achter het hele veld aansluiten. "Lewis is goed weg, Lewis is goed weg! Lewis is waanzinnig goed weg! Nee, Lewis flikkert het in het putje! Sukkel! Jongen, peer ze maar uit om het risico te nemen. Toedels, dikke mazzel!"

Abu Dhabi 2021

Na een zwaar seizoen met een hevige strijd tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen, kwamen beide coureurs naar de laatste race met gelijke punten. De Grand Prix van Abu Dhabi in 2021 werd dan ook het strijdtoneel voor het gevecht om de wereldtitel. De gehele race leek het erop dat Lewis Hamilton zijn achtste titel zou pakken en daarmee ook het record van Michael Schumacher zou gaan breken. Totdat daar de crash van Nicholas Latifi was. Met nog maar een paar rondes te gaan leek het gedaan te zijn voor Verstappen. Totdat de wedstrijdleider, Michael Masi, besloot om toch nog één ronde te gaan racen. Verstappen was tijdens de safety car naar binnen gegaan om naar de softs te gaan, terwijl Hamilton buiten was gebleven. Na de herstart wist Verstappen Hamilton makkelijk te kloppen en zo pakte hij zijn eerste wereldtitel in de Formule 1. Dit moment zorgde wederom voor wat emotie bij commentator Olav Mol. "Laatste bocht en geen bericht van de wedstrijdleiding. Het wereldkampioenschap is volledig omgekeerd! Het is alsnog naar boven gekomen voor de vooralsnog terechte winnaar op softs. Hij heeft hem, hij heeft hem! Gekkenhuis!"

Max Verstappen Abu Dhabi 2021 kampioen

Grand Prix Radio

Samen met Alexander Stevens heeft Olav Mol Grand Prix Radio in 2012 opgericht. Hiermee zijn zij het eerste en enige radiostation wat radio maakt over de autosport en dan met name de Formule 1. Ze zijn tevens het enige Nederlandse radiostation dat de radiorechten heeft om de Formule 1 live uit te zenden. Nadat Mol eind 2021 te horen kreeg dat er voor hem geen plek was bij Viaplay is hij een app gaan ontwikkelen. Met deze app kun je het live commentaar van onder andere Olav Mol en Jack Plooij synchroniseren met het geluid van de races. Hierdoor kunnen Formule 1-fans, die fan zijn van het commentaar van Mol, nog steeds er naar luisteren. Dit bleek een enorm succes te zijn en goed te werken. Voor 2023 wil Mol en Grand Prix Radio de groei van het radiostation doorzetten. "In 2023 willen we de groei van Grand Prix Radio voortzetten en uiteraard is de Formule 1 daarbij ons paradepaardje", aldus Mol. 

door Zus Veldkamp

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden