Olav Mol blikt vooruit: "Ricciardo gaat het moeilijk krijgen met Verstappen"

21 mrt 2017
Max

Het nieuwe Formule 1-seizoen gaat over een paar dagen eindelijk van start. De hoogste tijd om daar uitgebreid op vooruit te blikken met onze eigen Olav Mol. Per team kijkt hij naar de coureurs en analyseert hij wat er van het team verwacht kan worden. In dit eerste deel behandelt Olav de topteams Mercedes, Red Bull en Ferrari.

Mercedes

"Het team van Mercedes is een van de absolute grootmachten binnen de Formule 1. Maar om opnieuw wereldkampioen te worden zal Mercedes er harder voor moeten werken dan ooit tevoren in het hybride-tijdperk. Door de nieuwe reglementen wordt het team flink op de proef gesteld al lijkt Mercedes ook dit jaar het totaalpakket weer uitstekend voor elkaar te hebben. In hoeverre het vertrek van Paddy Lowe Mercedes pijn gaat doen is lastig te zeggen. Feit is wel dat Mercedes in de vorm van James Allison, overgekomen van Ferrari, een waardig vervanger voor hem in huis heeft gehaald. 

De vervanger van Nico Rosberg Valtteri Bottas zal in zijn eerste paar races bij het team heel slim moeten zijn. Voor hem is het zaak om niet te snel olie op het vuur te gooien. Hij zal z'n uiterste best moeten doen om solide te zijn en punten te scoren op de momenten dat het moet. In de loop van het seizoen zal hij ongetwijfeld z'n eerste Grand Prix gaan winnen - dat wordt ook van hem verwacht. Het is voor de Formule 1 te hopen dat Bottas een van de verrassingen van het seizoen kan gaan worden, maar zijn teamgenoot Lewis Hamilton zal de absolute topfavoriet zijn om dit jaar de titel te winnen."

Red Bull Racing

"Red Bull is met alle macht bezig om terug te komen op het niveau waarop ze titels kunnen pakken. Na een moeizaam 2015 belandde het team in een soort van vechtscheiding met Renault waarbij uiteindelijk besloten werd om alleen de naam van de krachtbron te veranderen. Ontwerper Adrian Newey was in z'n nopjes met de nieuwe regelwijzigingen. Van een man als hij mogen we verwachten dat hij opnieuw een topchassis heeft gebouwd. De betrouwbaarheid van de auto zal een heel belangrijke factor gaan spelen. Al met al ga ik er vanuit dat Red Bull een auto heeft waarmee Verstappen en Ricciardo races kunnen winnen.

Voor Max Verstappen zal 2017 z'n eerste volledige seizoen bij een topteam worden. Het doel voor hem zal zijn dat hij het beter gaat doen dan vorig jaar. Dat betekent meer dan één keer winnen en meer dan zeven podia pakken. Ik weet niet of hij dit jaar al mee kan doen om de titel. Feit is dat Mercedes vorig seizoen een stuk beter was en er zullen een hele hoop dingen moeten veranderen wil Red Bull dat gat dichten. 

Daniel Ricciardo is vooral in het eerste gedeelte van de wedstrijd een heel sterke coureur, maar valt in het tweede deel van een race vaak terug. Als we kijken naar de laatste races van 2016 in Brazilië en Abu Dhabi dan zal hij daar geen lekker gevoel aan over hebben gehouden. Verstappen had in die wedstrijden behoorlijk de overhand ten opzichte van hem. Het zou zomaar kunnen zijn dat die lijn zich dit jaar doortrekt en dat Ricciardo het heel lastig met Verstappen gaat krijgen. Ricciardo blijft natuurlijk wel een heel goede coureur. Hij en Max zullen elkaar beter blijven maken en naar grote hoogte stuwen. Ik verwacht onderling tussen die twee geen gekke dingen of narigheden zoals bij Mercedes in de voorgaande jaren."

Ferrari

"Hoewel 2017 voor Ferrari een bijzonder jaar is - het team viert dit jaar z'n 70-jarig bestaan - liggen de gouden jaren van Ferrari alweer een tijdje achter ons. Vorig jaar hebben ze niet lekker mee kunnen doen en zijn ze zelfs ingehaald door Red Bull. Dit jaar hebben ze wel hun beste testseizoen van de afgelopen jaren meegemaakt. Dat valt niet zozeer af te lezen aan de rondetijden, maar is wel te zien aan de balans van de auto en de sfeer binnen het team.

Ik verwacht mede daarom dat we dit jaar weer een vrolijke Sebastian Vettel gaan zien. De Duitser is een coureur die in een mindere auto niet het onderscheid kan maken, maar in een goede auto weet hij er vaak iets extra's uit te halen. 

Dit jaar zal een sleutelseizoen worden voor Kimi Räikkönen. Blijft hij in het spoor van Vettel dan zou het zomaar kunnen zijn dat hij nog een jaartje doorgaat. Maar wanneer Vettel hem overvleugelt denk ik dat 2017 het laatste Formule 1-seizoen van Räikkönen zal zijn."

Foto: Red Bull Racing

Lees morgen deel 2 van de voorbeschouwing op het komende seizoen van Olav Mol. 

21 mrt 2017

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen