Olav Mol: “Ik doe mijn werk met liefde voor de mensen thuis”

photo_2021-05-02_20-37-44

Het nieuwe boek van Olav Mol, een tweede leven met Formule 1, gaat over de laatste paar jaar van de commentator in de Formule 1. Aan bod komt de ontwikkeling van Max Verstappen als coureur maar ook de coronaperiode. Iemand die het boek voor het eerst openslaat en een paar hoofdstukken leest, kan de stem van Mol in z'n hoofd waarschijnlijk horen. Grand Prix Radio sprak Olav Mol over zijn nieuwe boek: Een tweede leven met Formule 1.

"Er schijnt een flauw zonnetje in Suzuka. Met mijn camera in de hand loop ik het paddock op." Dit is maar een kort fragment uit zijn boek, maar het schept een beeld van hoe het leven van Olav Mol eruit ziet als commentator bij Ziggo Sport. Het fragment zijn de eerste paar zinnen van het boek en is tevens zijn favoriete fragment. "Ik heb heel goed nagedacht over het begin. Ik vond het zo belangrijk om wat er in mijn herinnering stond ook zo op te schrijven."

Mol geeft aan de lezer aan de hand mee te nemen naar het moment dat hij beschrijft. Voor het eerste hoofdstuk is dat het moment dat Max Verstappen in 2014 voor het eerst in de Toro Rosso stapt. Het is een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de Formule 1. "Die dag, dat weekend, zou als contradictie voor het weekend staan waarin de Formule 1 het grootste talent, Jules Bianchi verloor en waar het grootste, nieuwe talent daar opstond. Max Verstappen. Waar zaterdagavond Sebastian Vettel riep: 'ik ga weg bij Red Bull'. Het is zo een historisch Formule 1-weekend geworden."

Max Verstappen / Red Bull Racing / Monaco / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Sam Bagnall/Getty Images)

Spraakberichten en spreektaal

Het boek omschrijft in detail momenten die Mol beleefd heeft in de afgelopen paar jaar. Het is indrukwekkend om te lezen. Volgens hem heeft hij allemaal 'luikjes' in zijn hoofd zitten waarachter hij momenten en herinneringen opslaat. In het proces van het boek openen deze luikjes en haalt hij zo alles weer naar boven. Daardoor zijn alle gebeurtenissen in detail beschreven en verteld door Mol. Daarbij kreeg hij hulp van Eric Houben, die in een apart hoofdstuk in het boek vertelt over het schrijfproces met Mol. Hij was verantwoordelijk om de verhalen van Mol om te zetten in schrijftaal. Mol zelf vertelt dat hij spraakberichten naar Houben stuurde waarin hij vertelde over herinneringen die weer naar boven kwamen. Daarop kwamen dan weer vragen van Houben en zo is het boek tot stand gekomen.

Hoewel er volgens hem wel meer spreektaal dan goed Nederlands in het boek te vinden is, maakt het het boek wel authentiek. Hierdoor kan de lezer waarschijnlijk ook de stem van Mol in zijn achterhoofd horen terwijl ze het boek lezen. En dat is ook precies wat oud minister-president Jan Peter Balkenende in het voorwoord zegt. Mol zegt over zijn bijdrage aan het boek: "Als je toch een keer wat hebt, dan kan je maar beter je voorwoord laten schrijven door een ex-minister president. Ik vind het wel stoer."

Spanje 2016

De oplettende lezer zal het opvallen dat een aantal hoofdstukken in het boek ook al is verschenen in eerdere boeken geschreven door Mol, waaronder het hoofdstuk over de eerste overwinning van Verstappen in Spanje in 2016. Hij legt uit dat een paar kleine details waren veranderd voor deze publicatie maar niet het hele hoofdstuk. Dat het hoofdstuk nog een keer verschijnt, heeft te maken met het verloop van het boek waarin de ontwikkeling van Verstappen een rode draad is. Uiteraard moest zijn overwinning daarin terugkomen.

Daarnaast wijdt hij in het boek een speciaal hoofdstuk aan het commentaar dat Mol gaf in de laatste ronde van de Grand Prix van Spanje in 2016. "Ik realiseerde me na afloop van die dag dat je mensen kan raken zonder ze aan te raken. Dat is wat er dan gebeurt en dan is er in één keer een samenkomst van sport en emotie. Dat vind ik het mooiste wat er is."

"In principe moet je een roomboter babbelaar zijn om commentator te kunnen worden"

In het boek besteedt Mol ook aandacht aan zijn werk als commentator, maar een apart boek voor tips voor toekomstige commentatoren ziet hij niet zitten. Hij legt uit dat het een eenzijdige blik wordt van hoe hij in het leven staat en hoe hij over dingen denkt. Dat zijn allemaal factoren die meespelen als hij commentaar geeft over de Formule 1. Hij geeft aan dat zoiets niet aan te leren is. Daarnaast heeft iedereen een ander karakter.

Ook is een brede woordenschat van belang als commentator volgens Mol. Daarnaast moet je ook kleine extra details toevoegen als commentator, zodat het geen 'droge' weergave van feiten word. Nog een belangrijke factor. "In principe moet je een roomboter babbelaar zijn om commentator te kunnen wezen," aldus Mol.

De discussie over mediarechten

Een interessant hoofdstuk in het boek dat Mol zelf ook belangrijk vindt, is een hoofdstuk over mediarechten. Een moeilijke discussie, want iedereen is natuurlijk vrij om nieuws te verkrijgen en te publiceren, zegt hij. Zijn discussie gaat daarom ook meer over het 'stelen' van content dat sommige nieuwssites doen. De commentator geeft een paar voorbeelden van gesprekken die hij heeft gevoerd met mede-collega's over het verkrijgen van rechten, waardoor men verplicht wordt je naam te vermelden als ze content gebruiken die het bedrijf publiceert. Mol maakt zich voor deze discussie enorm hard.

Het is niet zijn insteek om het boek controversieel te maken. Hij wilt de discussie openen en bespreekbaar maken. "Het staat erin beschreven. Iemand kan het vragen en aanhalen van: zo zou je het ook kunnen bekijken."

"De romantiek van de Formule 1 is zwaar overschat"

Een grappige anekdote die Mol beschrijft in het boek is de aanschaf van campingstoeltjes voor het Ziggo-team om bij lekker weer buiten te zitten tussen het drukke schema door. Hoewel de stoeltjes in Abu Dhabi zijn gebleven, waardoor ze dit seizoen nog niet gebruikt zijn, heeft het team wel een nieuwe aankoop gedaan. "Wat we nu wel hebben gekocht is een tostiapparaat. Dat gaat nu met ons mee!"

Mol verzucht dat mensen de 'glitter en glamour' van de Formule 1 overschatten. Hij geeft het voorbeeld van een interview die hij had met Antonio Giovinazzi in Monaco die uitliep. Vanwege de coronaregels daar gaan de restaurants dicht om acht uur, maar het team was pas om half acht klaar. Tegen de tijd dat ze terug in het hotel zijn, moet het restaurant sluiten. Geen luxe leventje dus. "Het is allemaal relatief. Heb ik een mooie baan? Ja. Ben ik er blij mee? Ja."

Coronaperiode

"Het boek is ook nog leuk als je het over vijf jaar leest," zegt Mol. "Nu lees je het even en dan heb je het over een periode van de laatste vijf jaar, maar daarin zit natuurlijk al best wel veel historie." Daar verwijst hij naar de coronaperiode die de Formule 1 heeft gekend het afgelopen jaar.

Mol herinnert zich een anekdote over het moment dat bekendgemaakt werd dat de Grand Prix van Australië werd afgelast. Met een van de bazen van de Formule 1 had hij recentelijk kunnen lachen over dat moment. Hij vertelt dat hij een vraag mocht stellen aan Chase Carey: hoe zit het met de eerstvolgende grand prix? "Daar kan je nu natuurlijk vreselijk om lachen, want die kwam natuurlijk helemaal niet."

Max Verstappen / Red Bull Racing / Monaco / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Sam Bagnall/Getty Images)

Foto: Red Bull Racing Content Pool (Marcel van Hoorn)

De toekomst van Formule 1 en Olav Mol

De toekomst van de Formule 1 is onderwerp van het laatste hoofdstuk in het boek. Volgens Mol is het de stabiliteit in de Formule 1 die ervoor gaat zorgen dat het veld dichter bij elkaar komt. Hij is daarom benieuwd naar het werk wat Ross Brawn en Pat Symonds hebben gedaan voor 2022 waarin de nieuwe regels ingaan. Hij is ook blij dat er op motorvlak meer stabiliteit is. "De voorsprong die Mercedes motorisch had, is niet als sneeuw voor de zon verdwenen, maar ik denk dat ze de dominantie voor een deel kwijt zijn."

Op persoonlijk vlak lacht Mol over het toetreden van de Scandinavische entertainmentbedrijf NENT Group op de Nederlandse markt: "Als het goed is, is mijn toekomst in de Formule 1 dat ik met een Scandinavisch bedrijf moet gaan samenwerken." Hij geeft aan dat hij nog graag samen met Ziggo Sport verder wilde werken. "Ik vind dat Ziggo de laatste jaren echt gegroeid is. Daar moet je Ziggo Sport credits voor geven." Over de Formule 1 zegt hij dat hij zolang hij nog steeds nieuwsgierig blijft over wat er in de toekomst in de sport zal gebeuren, hij nog wel in de sport blijft werken. "Ik doe het met liefde en ik doe het echt voor de mensen op de bank. Zolang de kijker aangeeft dat ze het best te pruimen vinden, zit ik aan de goede kant."

Of er nog een derde leven met Formule 1 komt, weet Mol nog niet. Maar als Max Verstappen drie wereldtitels haalt, dan komt er een derde boek. "De bal ligt dus niet bij mij," lacht hij.

Lees ook: Ziggo raakt uitzendrechten Formule 1 kwijt

Lees ook: In beeld: Zo vierde Max Verstappen zijn P1 in Monaco

Lees ook: Marko voorziet geen protest ondanks waarschuwing Wolff

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden