M263864

De Red Bull van vorig jaar had vaak problemen bij de start. De auto ging vaak in z'n anti stall, maar Red Bull lijkt dit beter onder controle te krijgen. De RB16B lijkt dichter in de buurt te komen van de Mercedes. Zo bleek ook bij de afgelopen race op het circuit van Imola. Er ontstond bij de start een spannend gevecht tussen Hamilton, die poleposition had, en Verstappen, die van de derde plek moest starten. Olav Mol, F1-commentator, vertelt in de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, F1 aan Tafel, dat de start op Imola perfect verliep voor Verstappen.

Volgens Mol heeft Verstappen altijd gezegd dat wanneer het regent hij daar een enorm voordeel uit haalt. Verstappen heeft vertrouwen in de auto. Als het de hele training regent, kan iedereen wennen aan de omstandigheden, maar in de wedstrijd bleek Verstappen hierin te excelleren en kon hij Hamilton van zijn eerste plaats afstoten. Mol: “Lewis zei op dat moment: “he pushed me right by”. Ik heb goed opgelet en Verstappen had een stuurbeweging gemaakt en daardoor heeft de FIA hem niet gestraft. Hamilton heeft niet één moment hoeven terug te sturen, ze bleven allebei op hun eigen lijn gewoon en dat pakte voor Lewis verkeerd uit.”

SI202104180380_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
© Red Bull Content Pool

Teambaas Frans Verschuur vond dat Hamilton lag te slapen en dat hij meer had moeten verdedigen. Verschuur: “Een centimeter naar links en dan was Max er nooit voorbij gekomen." Mol is het niet met Verschuur eens, want hij zegt dat als Hamilton te veel op Verstappen had gelet, Pérez de leiding had genomen. Verschuur: “Ik denk dat Max wel had verdedigd. Als hij in die positie had gezeten van Lewis dan had Max hem iets verder doorgeremd. Ik vond dat Lewis hier een beetje zat te slapen, gelukkig.”

Hamilton en Mercedes onder druk

F1-pitreporter Jack Plooij zegt dat Mercedes is geschrokken van de race in Bahrein toen de Red Bull van Max zo dicht in de buurt kwam van de Mercedes van Hamilton. Plooij: “Ze hebben alle pijlen gericht om dat te herstellen, maar je ziet wat er is gebeurd met Bottas, het is niet gelukt.” Mol vindt het geweldig om te zien dat Hamilton van de baan af ging. Plooij zegt dat hij zich na de rode vlag realiseerde dat winnen er niet meer in zat. Mol: “Dat besef was er toen al. Dan gaat hij zitten en haalt hij het allemaal naar zichzelf terug. Hamilton zei ook over de boardradio dat het zijn eigen fout was. Hamilton verwerkt dat en komt daarna als dezelfde goeie of als een nog betere coureur terug dat asfalt op. Je kunt lullen wat je wil, maar hij maakt uiteindelijk zoveel weer goed, daar is ie dan toch wel echt heel goed in.”

Plooij vertelt dat er voorgaande seizoenen weinig paniek was bij het team van Mercedes, maar dat zij zich nu wel zorgen beginnen te maken over Red Bull. De teambesprekingen gaan heel anders nu. Mercedes houdt nu meer rekening met Red Bull en met Max Verstappen.

M263818-1-700x467
© Mercedes Benz Archive

Het kloppende race hart van Lewis Hamilton

Verschuur merkt op dat Lewis relaxter is geworden. Wat Verschuur verder opvalt is dat Lewis geen ruzie meer met anderen maakt. Mol: “Zijn racehart is gaan kloppen. Ik weet niet of hij het binnenkort al bij Jack durft toe te geven dat Max de racer in Lewis weer heeft opgewekt.” Volgens Verschuur was de houding van Hamilton in de voorgaande jaren zijn arrogantie, maar Mol vindt dat je hem dit niet kwalijk mag nemen, omdat Hamilton vaak eerste of tweede wordt. Bovendien als je achteraan moet starten en je weet nog steeds op het podium te eindigen, kan je de arrogantie van Hamilton niet kwalijk nemen, zegt Mol. Mol: “Hamilton is gewoon getriggerd en ik heb het gevoel dat hij het fantastisch vindt.”

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: F1 aan Tafel: 'Nu al een historisch seizoen' 

Lees ook: Lewis Hamilton: "Grootste fout in tijden" 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden