Oliveira tactisch naar zege in Moto2-wedstrijd

180603_ITA_Oliveira

Een bliksemstart vanaf de elfde plaats, anderen de fouten laten maken en uitgekiend de race opbouwen: zo trok Miguel Oliveira de Moto2-race van de Grand Prix van Italië naar zich toe. De Portugees reed een foutloze wedstrijd en hield daarmee op de streep Lorenzo Baldassarri, Joan Mir en Pecco Bagnaia achter zich.

Met zijn eerste overwinning sinds Valencia 2017 liet Oliveira zien dat hij er weer helemaal is. Hij werd dit seizoen al een keer tweede en twee keer derde, maar winnen wilde nog even niet lukken. Ook op het snelle en vloeiende circuit van Mugello was het geen uitgemaakte zaak. In de kwalificatie kwam de KTM-rijder maar tot de elfde tijd en dus moest hij vanaf de vierde rij beginnen: niet de best denkbare uitgangspositie. “Maar ik had besloten dat ik minimaal op het podium wilde staan”, vertelde Oliveira na afloop.

Om dat voornemen waar te maken, had hij een bliksemstart nodig en die maakte hij dan ook. Bij het ingaan van de tweede ronde pakte Oliveira al de leiding, voor Pecco Bagnaia, Alex Marquez, Mattia Passini en Romano Fenati. Van die vijf zouden er uiteindelijk maar twee overblijven: Passini en Fenati haalden de finish niet, Marquez kon het tempo van de kopgroep niet bijhouden.

Oliveira was er niet happig op de leiding te nemen en liet de aandringende Passini voorbij gaan. “Ik wilde kijken wat hij deed”, verklaarde Oliveira. “Hij ging veel te hard en daardoor crashte hij.” Inmiddels hadden Oliveira en Bagnaia gezelschap gekregen van Joan Mir en Lorenzo Baldassarri, die zich volop mengden in de strijd. Baldassarri en Oliveira hadden met vier ronden te gaan in één omloop ieder maar liefst drie keer de leiding.

https://twitter.com/twitter/statuses/1003227744811925504

Tot in de laatste ronde hadden alle vier gelijke kansen op de overwinning, maar met een paar bochten te gaan zette Oliveira zijn KTM vooraan om die leiding niet meer af te staan.

Bo Bendsneyder zocht al na één ronde de pits op met een haperende koppeling. Voor het Nederlandse RW Racing GP was er reden voor een klein feestje: rijders Joe Roberts (14) en Steven Odendaal (15) haalden de eerste punten binnen met de nieuwe NTS-machine.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen