SI202112120616_hires_jpeg_24bit_rgb

Max Verstappen won zijn eerste wereldtitel na de Grand Prix van Abu Dhabi. Verstappen wist in de laatste ronde van de grand prix Lewis Hamilton in te halen en pakte daarmee een historische eerste wereldtitel. Om nog even na te genieten heeft Grand Prix Radio de 10 mooiste plaatjes voor je uitgezocht.

1. De fans

Fans / Orange Army / Abu Dhabi / Yas Marina / 2021
Foto: - Red Bull Content Pool - Lars Baron/Getty Images

5000 Nederlandse Formule 1-fans waren afgereisd naar het verre Abu Dhabi. De Orange Army was, zoals bij elke race, weer aanwezig en er werd flink feest gevierd. De sfeer zat er voor de race al goed in en het wachten op de start kon beginnen.

Ook waren er zeer veel Mercedes-fans aanwezig. Lewis Hamilton kon een record brekende achtste wereldtitel binnen halen. Dus ook daar zat de sfeer er goed in.

2. De start

Start Abu Dhabi / Lewis Hamilton / Max Verstappen / 2021 / Abu Dhabi / Yas Marina
Foto: Red Bull Content Pool - Peter Fox/Getty Images

En dan na uren spanning is het eindelijk zover: de start. Max Verstappen had vanaf pole position een slechte start en Lewis Hamilton kon de leiding van de wedstrijd pakken. Sergio Perez wist meteen Lando Norris in te halen en de Mexicaan schoof door naar de derde plek.

3. De spanning

Fans / Orange Army / Abu Dhabi / Spanning / Red Bull Racing / Max Verstappen / 2021
Foto: Red Bull Content Pool

Na de start werd vrij snel duidelijk dat Lewis Hamilton snel was. Max Verstappen kon hem niet bijhouden en al snel leek het kampioenschap richting Hamilton te gaan. Ronde na ronde nam op de tribunes en in de huiskamers de spanning toe. Zo ook in het 'Vleugels to the Max erop expo' in Breda, waar 250 Verstappen-fans de race keken.

4. De verdediging van Sergio Pérez

Sergio Perez / Red Bull Racing / Lewis Hamilton / Mercedes / Abu Dhabi / 2021
Foto: Red Bull Content Pool - Clive Rose

Max Verstappen probeerde een undercut te maken op Lewis Hamilton. De Nederlander maakte eerder een pitstop en probeerde op versere banden virtueel voor Hamilton uit te komen. Mercedes trapte er niet in en haalde Hamilton een ronde later ook de pits in. Ondertussen was Sergio Perez nog niet gestopt en reed aan de leiding van de race. Op nieuwere banden reed Hamilton richting Perez, die op zijn beurt briljant verdedigde en Hamilton ophield. Hierdoor verloor Hamilton binnen anderhalve ronde maar liefst acht seconden op Max Verstappen. De Mexicaanse minister van Defensie heet vanaf vandaag dus Sergio Perez!

5. De laatste ronde

 En wanneer bijna iedereen de hoop had opgegeven, gebeurde er een wonder: Nicholas Latifi crashte en veroorzaakte daarmee een safety car. Max Verstappen dook meteen de pits in en wisselde naar verse softs. Het team van Mercedes haalde Hamilton niet naar binnen en daardoor reed de Brit op 36 ronden oude hards. De safety car ging in de allerlaatste ronde naar binnen en Verstappen kreeg nog één mogelijkheid om de wereldtitel te pakken. De Nederlander dook in bocht vijf aan de binnenkant van Lewis Hamilton en pakte de leiding. Op de rechte stukken erna moest Verstappen nog wel verdedigen tegen Hamilton maar hij wist de leiding te behouden. Hij won de Grand Prix van Abu Dhabi en werd daarmee wereldkampioen!

6. "Hij heeft 'm!"

Max Verstappen / Red Bull Racing / Abu Dhabi / 2021
Foto: Bryn Lennon/Getty Images - Red Bull Content Pool

"Hij heeft 'm!" Dat was wat Olav Mol zei toen Max Verstappen over de streep kwam en wereldkampioen Formule 1 werd. De boordradio van de Nederlander sprak boekdelen en de Nederlander mocht zijn bolide bij het nummer 1-bordje parkeren. Verstappen knielde bij zijn auto neer en kon het nauwelijks geloven.

7. Feest!

Verstappen / Red Bull Racing / 2021 / Abu Dhabi
Foto: Mark Thompson/Getty Images - Red Bull Content Pool

En dan barst het feest los. Het hele team komt samen om Verstappen te omhelzen. De tranen lopen over de wangen bij teambaas Christian Horner en het besef begint door te dringen: Max Verstappen is wereldkampioen.

8. Zo vader, zo zoon

Jos Verstappen / Max Verstappen / Red Bull Racing / Abu Dhabi / 2021
Foto: Mark Thompson/Getty Images - Red Bull Content Pool

Misschien wel het mooiste plaatje van de dag: het levensdoel van Max en Jos Verstappen is voltooid. Max wacht achter het podium tot hij de beker in ontvangst mag nemen en vader Jos komt bij hem zitten en legt een hand op zijn schouder.

9. Het podium

Verstappen / Red Bull Racing / 2021 / Abu Dhabi / podium
Foto: Clive Rose - Red Bull Content Pool

Met de driekleur het podium op. Want we vergeten het misschien maar Max Verstappen heeft ook een race gewonnen! Met een zeer sportieve Lewis Hamilton op de tweede plek en een bijna onzichtbare Carlos Sainz op een nette derde plek. Het Wilhelmus klinkt en de champagne gaat open!

10. Bezinking

Max Verstappen / Red Bull Racing / Abu Dhabi / 2021
Foto: Mark Thompson/Getty Images - Red Bull Content Pool

Dan de stilte. Even was er nog twijfel omdat Mercedes twee protesten had aangetekend. De protesten werden afgewezen en Verstappen was definitief kampioen. In een kamertje achteraf zit Verstappen, met de beker in zijn hand, onder een Nederlandse vlag, te genieten van zijn kampioenschap.

Lees ook: Coureurs feliciteren F1-kampioen Max Verstappen

Lees ook: Antonio Giovinazzi kende vroegtijdig einde van laatste F1-race

Lees ook: Kampioen Verstappen: “Wil rest van mijn leven bij Red Bull blijven!”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden