Pedrosa zet ‘winning streak’ door met zege in Jerez

07 mei 2017
04Jerez17MgpREPSOL_JOC3844

Slechts één rijder heeft al in al zijn MotoGP-seizoenen gewonnen: Dani Pedrosa. Al 16 jaar achtereen wint hij minstens één race. En zijn zege voor 2017 heeft de Hondacoureur ook al binnen. Met overmacht schreef Pedrosa de MotoGP van Spanje op zijn naam, voor zijn landgenoten Marc Marquez en Jorge Lorenzo. Die laatste was met de derde plaats misschien wel nog blijer dan Pedrosa met zijn zege.

Het was een emotionele bedoeling op het podium van het circuit van Jerez. Dani Pedrosa kon zijn vreugdetranen niet bedwingen, Jorge Lorenzo was zo blij dat hij amper stil kon staan. Marc Marquez was vooral gelukkig dat hij overeind was gebleven en dure punten had kunnen pakken op zijn concurrenten.

Pedrosa leidde de dans van begin tot eind. Dat begon al in de eerste vrije training. Alleen in de warmup was Pedrosa niet de snelste geweest. In de race maakte hij zijn inmiddels beroemde bliksemstart, waarbij zijn geringe gewicht in zijn voordeel is. Geen moment kwam iemand ook maar in zijn buurt. Zelfs Marquez kwam niet dichterbij dan een seconde, wat hij ook probeerde.

Pedrosa: Moeilijke wedstrijd

C-5uElaXUAECRVP-700x467
In deze auto gaat Ferando Alonso de Indy 500 proberen te winnen. (c) McLaren
“Het was niet eenvoudig om die marge te houden”, vertelde Pedrosa. “De grip van de voorband was soms ronduit kritiek. Ik heb zelfs een keertje naast de baan gezeten, maar gelukkig kon ik de motor terug sturen. Dit was een van de moeilijkste races om te winnen, omdat de banden voor iedereen problemen gaven. Het was echt hard werken om de controle te houden. Het is een geweldig gevoel om hier te winnen, in mijn eigen land, met de koning erbij, voor zoveel mensen.”

Met elk jaar overwinningen is de 31-jarige Pedrosa een van de succesvolste coureurs in de MotoGP. Zelfs Valentino Rossi heeft niet elk jaar gewonnen. Maar ondanks die vele overwinningen werd Pedrosa tot nu toe nooit wereldkampioen in de koningsklasse. “Ik lig daar niet meer wakker van. Ik loop al een tijdje mee, maar misschien ligt het beste nog voor me. Ik sta nu heel anders in het leven dan toen ik begon in de MotoGP. Ik ben me veel bewuster van alles en daardoor heeft een overwinning als deze nu veel meer waarde voor me.”

Marquez blij met 20 punten

C-5uElaXUAECRVP-700x467
In deze auto gaat Ferando Alonso de Indy 500 proberen te winnen. (c) McLaren
Marquez kon niet in de buurt van zijn Honda-teamgenoot komen en hield twee ronden voor het einde ook maar op dat te proberen. Met de 20 punten was de wereldkampioen meer dan tevreden. “Gewoonlijk is Jerez geen circuit voor onze motor noch voor mijn rijstijl”, zei Marquez. “Maar dit weekend ging het boven verwachting goed. Ik ben hartstikke blij met dit resultaat. De voorband was helemaal op en ik had al een paar kritieke momenten meegemaakt. Ik wilde die 20 punten niet weer verkloten.”

Met de winst en de tweede plaats voor de Hondacoureurs kroop het klassement weer in elkaar. Nog maar tien punten scheiden de nummer 1 (Valentino Rossi) van de nummer 4 (Dani Pedrosa). Hoe anders was het twee races geleden, toen de Yamaha’s onverslaanbaar leken. “Mooi toch, dat het zo gaat”, vond Pedrosa. “Het kan over twee weken in Le Mans weer helemaal omgekeerd zijn. Ik ben het seizoen niet zo goed begonnen, maar elke week leer ik de motor beter kennen en gaat het beter. We leren van onze fouten en zwakke punten.”

Lorenzo nog lang niet afgeschreven

C-5uElaXUAECRVP-700x467
In deze auto gaat Ferando Alonso de Indy 500 proberen te winnen. (c) McLaren
Datzelfde – en misschien nog wel meer – gold voor Jorge Lorenzo. Na de eerste twee races van het seizoen werd de Spanjaard al zo ongeveer afgeschreven. De overstap van de rijdersvriendelijke Yamaha naar de wispelturige Ducati verliep moeizaam voor de voormalig wereldkampioen. Maar dat Jerez een goed circuit is voor hem, was zijn houvast. Vijf keer al won hij hier. En in Austin leek het er al op dat hij de Ducati doorhad.

In Jerez verwachtte hij niet op het podium te komen, maar eenmaal in de race bleek het verrassend goed te gaan. “We hebben een enorme stap gemaakt”, zei Lorenzo. “Deze derde plaats, op deze moeilijke motor, heeft gevoelsmatig meer waarde voor me dan een overwinning op de Yamaha. Ik wist dat ik de snelheid had om vijfde of zesde te worden, maar toen ik eenmaal voorbij Johann Zarco was, wist ik dat ik het podium kon halen. Ik ben zo trots dat het is gelukt. Dit is het antwoord voor iedereen die me al had afgeschreven.”

Foto's: MotoGP.com en Repsol Honda

07 mei 2017

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen