Piastri pakt Formule 3-titel na thriller op Mugello

Piastri

Oscar Piastri is de nieuwe Formule 3 kampioen. De Australische coureur uit de Renault Academy had na een thriller op Mugello genoeg aan de zevende plaats. Theo Pourchaire eindigde als derde en kwam drie punten tekort. Liam Lawson won de race in de Toscaanse heuvels, Richard Verschoor eindigde de laatste wedstrijd van het seizoen op P5.

De strijd om het Formule 3-kampioenschap was ongekend spannend. Voorafgaand aan de race stonden Oscar Piastri en Logan Sargeant op 160 punten. Theo Pourchaire moest een gat van negen punten goedmaken op het Prema-duo, met nog 17 punten in het vat.

Al in de tweede bocht kon er een streep door de titelaspiraties voor Sargeant. De Amerikaan kwam klem te zitten tussen Zendeli en Fernandez en eindigde samen met de Duitser in de grindbak. De safety car moest direct de baan opkomen, zodat de auto’s veilig achter de vangrail gezet konden worden.

Piastri profiteerde optimaal van de uitvalbeurt van zijn teamgenoot door op te schuiven naar de zevende plaats. Hij zag wel zijn grote uitdager Pourchaire in zijn spiegels. De 16-jarige Fransman verschalkte zijn concurrent echter direct bij de herstart en schoof zelfs nog een plek op ten koste van Hughes. Piastri zakte terug naar de negende plaats. Aan de kop van het veld leidde Liam Lawson de race soeverein, voor David Beckmann. Richard Verschoor kende een goede openingsfase van de race en schoof knap door naar de zevende plaats.

Pourchaire zette zijn jacht op het kampioenschap voort met een aantal knappe inhaalacties. De Sauber Academy-coureur schoof zelfs op naar de derde plaats, terwijl Piastri de achtste plaats veroverde ten koste van teamgenoot Vesti. De rekenmachine moest er constant aan te pas komen wie zich tot kampioen zou kronen. Piastri haalde in de laatste ronde in de sprint naar de finish nog Fernandez in en besliste het kampioenschap zo definitief in zijn voordeel. Pourchaire kwam ondanks een knappe derde plaats drie punten tekort.

De race op Mugello werd gewonnen door Liam Lawson. De Red Bull junior domineerde de wedstrijd en kwam met ruime voorsprong op David Beckmann als eerste over de finish. Richard Verschoor liet zich in de slotrace van zijn beste kant zien en finishte als vijfde.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden