Podium voor KTM’s Espargaro in natte sprintrace in Valencia

181118_VAL_MotoGP_Podium

Zet de hemelpoorten open en je krijgt wonderlijke races. De MotoGP van Valencia was daar het bewijs van. Dankzij de gutsende regen die de wedstrijd in tweeën deelde pakte Pol Espargaro het eerste podium voor KTM in de MotoGP, achter de zegevierende Andrea Dovizioso (Ducati) en Alex Rins (Suzuki) op plaats 2.

Voor het eerst sinds Misano 2007 stond er geen Honda of Yamaha bij de eerste drie. Voor Ducati was het bovendien al tien jaar geleden sinds het voor het laatst won in Valencia: in 2008 was het Casey Stoner.

https://twitter.com/i/status/1064169357566271488

De verrassende uitslag was het resultaat van een race die door hevige regen in twee delen was gehakt. Met een veld van slechts zestien rijders ging de tweede race over veertien ronden van start. Meteen na de herstart begon het echter opnieuw te regenen.

Zie ook MotoGP-race stilgelegd wegens hevige regen

Rins pakte evenals in de eerste race de leiding, maar al in de tweede ronde werd hij opzij gezet door Dovizioso en op de helft van de ingekorte race kwam ook Valentino Rossi voorbij aan de Suzuki-rijder. Drie ronden later was het voorbij voor de veteraan. In bocht 12, die al voor zoveel anderen het Waterloo was in deze race, ging Rossi onderuit. De Yamaha-rijder kwam als dertiende over de streep.

https://twitter.com/MotoGP/status/1064162393197023232

De crash van Rossi bracht Pol Espargaro, die nota bene in race 1 was gecrasht, met de KTM in een onverwachte podiumpositie, met Michele Pirro (ook al gevallen in race 1) en Dani Pedrosa (in zijn afscheidsrace) in zijn kielzog. De crash van Rossi bracht het totale aantal valpartijen in de drie klasses in het weekend (57 alleen al op de wedstrijddag) op 158: het hoogste aantal in zeven jaar tijd.

Met de derde plaats voor Pol Espargaro was het het een topdag voor KTM, met winst voor rookie Can Öncü in de Moto3 en de zege van Miguel Oliveira in de Moto2.

https://twitter.com/i/status/1064166424418099202

KTM's racedirecteur Pit Beirer zat in de pitbox te huilen van vreugde en ook Espargaro kon zijn geluk niet op. "Het is onwerkelijk", kraaide de Catalaan. Na zijn crash in de eerste race reed Espargaro door zonder ruitje en met overal pijn. De rode vlag was zijn redding. De tweede race startte hij vanaf plaats 8 op de grid, met niet al te veel vertrouwen.

"Die laatste ronde leek wel een jaar te duren. Ik was al dolblij geweest met de vierde plaats, waar ik om moest vechten met Dani (Pedrosa, NK). Ik was daarna vooral bezig met overeind blijven en de finish halen. Na de crash in de eerste race was het al een wonder dat ik opnieuw van start kon. Het ging het hele weekend al goed, ik stond constant in de top 8, maar ik had nooit durven geloven dat ik op het podium zou eindigen. Ik ben hier ontzettend trots op."

https://twitter.com/MotoGP/status/1064184531236855809

Espargaro vond deze podiumplaats van groter belang en emotioneler dan zijn Moto2-wereldtitel in 2013. "Aan het begin van vorig seizoen stond deze machine voor het eerst aan de start. Als je ziet waar we vandaan komen en dat we nu op het podium staan: dat is zo geweldig. Tel daarbij op dat ik halverwege dit seizoen zwaar geblesseerd was, met zelfs verlammingsverschijnselen: daar kan mijn wereldtitel niet tegenop."

Ook Dovizioso had het resultaat - winst in zijn geval - niet verwacht. In de eerste race had hij grote moeite zijn Ducati overeind te houden. Dovizioso was degene die zijn hand opstak op de finishlijn om aan te geven dat het niet meer kon, waarop de race werd stilgelegd.

https://twitter.com/i/status/1064165581111345152

"Het was een absurde wedstrijd", vond hij. "In deel 1 ging het voor geen meter en voelde ik me erg onzeker. Alex en Valentino waren veel te snel voor mij. Het was zó nat, er stond zoveel water op de baan. Het was gekkenwerk. In de onderbreking hebben we de machine kunnen aanpassen, waardoor die in de tweede race een stuk beter aanvoelde. Ik kon pushen zo hard ik wilde. Het is erg fijn om het seizoen zo te kunnen afsluiten, met een zege die we niet hadden verwacht."

Alex Rins had vrede met de tweede plaats. "Het risico was te groot om voor de winst te blijven pushen. Als het zo hard was blijven regenen dat er geen herstart mogelijk was, had ik gewonnen. Dat was leuk geweest, maar zo is het ook goed. Vijf podiums, vijfde in het kampioenschap: het is een geweldig seizoen geweest."

De wedstrijd in Valencia was de laatste MotoGP-race voor Dani Pedrosa (gestopt, volgend jaar testrijder voor KTM), Bradley Smith (testrijder Aprilia en coureur in de nieuwe MotoE), Scott Redding (naar BSB), Alvaro Bautista (naar WSBK) en Tom Lüthi (terug naar Moto2). Redding ging voor de gelegenheid op de baan in de stromende regen uit de kleren en zwierde alles - op zijn onderbroek na - het publiek in: "Altijd al eens willen doen".

https://www.instagram.com/p/BqVGFcqAA12/

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden