Preview GP Engeland: Hamilton kan geschiedenis schrijven

M81195

In de geschiedenis van de moderne Formule 1 wisten maar liefst 12 Britten hun thuisrace te winnen. Mannen als Stirling Moss, Jim Clark, Jackie Stewart, Nigel Mansell en David Coulthard zelfs meer dan eens. Wanneer zondag de rode lichten om 15.10 uur doven –in Engeland is het dan 14.10 uur- kan de enige Brit op de grid geschiedenis schrijven.

Lewis Hamilton heeft de Britse Grand Prix namelijk vijfmaal gewonnen en staat daarmee op gelijke hoogte met landgenoot Jim Clark en de Fransman Alain Prost. Met een zesde zege laat de Brit deze iconen uit de autosport voorgoed achter zich. Nigel Mansell wist zijn thuisrace viermaal te winnen. Landgenoot Jack Brabham, Niki Lauda en Michael Schumacher kwamen tot driemaal winst op Silverstone. Van de huidige coureurs heeft eigenlijk alleen Fernando Alonso hier meer dan één overwinning behaald. Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen wonnen hier elk éénmaal in hun loopbaan.

Onafgebroken

Wat de constructeurs betreft klonk het Italiaanse volkslied hier het meest. Ferrari behaalde namelijk 15 overwinningen, één meer dan McLaren en vijf meer dan het team van Williams. Beiden Brits. Van de huidige teams staat Mercedes op zes overwinningen, Red Bull op drie en Renault op twee. Uiteraard zeggen statistieken doorgaans niet zo veel, echter Mercedes domineert hier de laatste vijf jaar onafgebroken.

Zondag zal het circuit van Silverstone voor de 52ste keer gastheer zijn van de Britse Grand Prix, die voor de 69ste keer zal worden gehouden. Naast Silverstone vormden zowel Aintree als Brands Hatch het toneel van deze historische race op historische grond. Immers, Silverstone is aangelegd op een voormalige vliegbasis uit de Tweede Wereldoorlog. Diverse stukken van het circuit liggen dan ook op exact dezelfde plek als de toenmalige start-, landings- en taxibanen. Denk daarbij aan ‘Maggotts’, ‘Becketts’, ‘Hangar Straight’ en ‘Stowe’.

Hattrick

De pole is op Silverstone geen garantie voor succes. In de 51 edities kwam de winnaar exact 19 keer vanaf de eerste startplek. Vorig jaar stond Hamilton daar dankzij een tijd van 1:26,600. Hij scoorde bovendien een hattrick door ook de snelste raceronde en de winst te pakken.

Silverstone telt maar liefst 18 bochten sinds het circuit een metamorfose onderging in 2010. Voorheen reed men na ‘Abbey’ linksaf naar Bridge en Priory, tegenwoordig buigen de coureurs af naar rechts om via een aantal uitdagende bochten als ‘Ireland’ en ‘Arena’ het lange rechte stuk op te komen dat bekend staat als ‘National Straight’.

In 2011 werd een nóg ingrijpender wijziging gerealiseerd. Het pits-complex, en dus ook de start-finishlijn, verhuisde namelijk naar het stuk asfalt tussen ‘Club’ en ‘Abbey’, waarmee laatstgenoemde bocht de eerste bocht van het circuit is geworden. Gebleven is het feit dat dit 5,891 kilometer lange circuit een ware uitdaging vormt voor de coureurs en monteurs vanwege de combinatie van zeer snelle en ultra langzame bochten.

Harde band

Tijdens de Grand Prix van Engeland zal de harde band dit seizoen zijn debuut maken. Bandenleverancier heeft voor deze race dan ook een vrij behoudende bandenkeuze gemaakt; hard, medium en soft. Gezien de geringe verschillen tussen de huidige banden nemen de meeste coureurs slechts één setje van de blauw gekleurde harde compound mee. Max Verstappen maakte voor deze race zo mogelijk een nog behoudender keuze, hij heeft twee sets van de harde band, vier van de medium en slechts zeven van de softs ingepakt..

Ook voor de Grand Prix van Engeland heeft de FIA een derde DRS-zone in het leven geroepen. Naast de twee al bestaande zones op Brooklands en Hangar Straight, komt er één die geactiveerd wordt in de laatste bocht en van start-finish doorloopt in Bocht 1 en 2, oftewel Abbey en Farm. In Oostenrijk zagen we dat de derde DRS-zone prima uitpakte. Samen met de verschillende condities van de banden, de baantemperatuur en de strategie maakte het de race ouderwets onvoorspelbaar. Ook de lay-out was ‘old school’.

Onvoorspelbaar

Silverstone is ook een circuit van de oude stempel, en dus zijn de voortekenen aanwezig voor een spectaculaire, hopelijk onvoorspelbare race. Over onvoorspelbaar gesproken, een flinke bak hemelwater helpt vaak ook wel. En laten ze er daar in Engeland nou genoeg van hebben.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden