Preview GP van Duitsland: Heimwee naar Hockenheim

1920x1080-Hockenheimring-Grand-Prix-Duitsland-2016

Mogelijk doven zondag de rode lichten om 15.10 uur voor de laatste keer boven het circuit van Hockenheim. Na deze race loopt het contract af en een nieuwe overeenkomst lijkt voorlopig niet ophanden. De Formule 1 dreigt daarmee een iconisch circuit te verliezen, maar afscheid hebben de fans eigenlijk al in 2002 van de Hockenheimring genomen.

Bij het horen van de naam Hockenheim denken Formule 1 liefhebbers ongetwijfeld met weemoed terug aan het 6,823 kilometer hogesnelheidscircuit dat zich ‘immer geradeaus’ de bossen in strekte. Op een heldere dag gaven de zonnestralen tussen de bomen door een stroboscoopeffect op de helmen van de coureurs, net als in Monza. Driemaal moesten zij in de ankers voor de illustere chicanes en bochten met de namen ‘Clark’, ‘Ostkurve’ en ‘Senna’. “Das war einmal”, want sinds 2002 is de baan drastisch gekortwiekt.

Michael Schumacher

De Grand Prix van Duitsland kent nog altijd een Duitse recordwinnaar, Michael Schumacher won de race viermaal. In 1995 won de in Kerpen geboren coureur in de Benetton voor het eerst zijn thuisrace. In 2002, ‘04 en ‘06 herhaalde hij het kunstje in de Ferrari. Het was, naar later bleek, tevens zijn afscheidsjaar. Het vertrek van de Duitser uit de Formule 1 had een negatieve impact op de kaartverkoop de jaren erna.

De nog maar 4,574 kilometer korte Hockenheimring zou vanaf 2007 afwisselend met de Nürburgring een Formule 1 race organiseren, te beginnen op laatstgenoemd circuit. Gesteggel over de naam maakte echter dat de ‘Grand Prix van Duitsland’ in 2007 werd omgedoopt tot ‘Grand Prix van Europa’. In 2008 werd overeenstemming bereikt dat beide circuits afwisselend de ‘Grand Prix van Duitsland’ zouden organiseren. Na de editie van 2013 verdween de Nürburgring van de kalender en werd de Grand Prix van Duitsland nog maar eens in de twee jaar verreden.

Sebastian Vettel

En dus werd in 2016 de laatste Grand Prix van Duitsland gehouden, voor de tiende maal op de vernieuwde Hockenheimring. Lewis Hamilton won, voor Daniel Ricciardo en Max Verstappen. Het lijkt al lang geleden. De Brit is Schumacher met drie overwinningen op de hielen. Ook Fernando Alonso won de Duitse Grand Prix driemaal. De Duitser Sebastian Vettel won in 2013, toen op de Nürburgring. Het zal hem er alles aan gelegen zijn zondag na 67 ronden in de voetsporen van zijn grote voorbeeld te treden. Misschien wel zijn laatste kans op een overwinning zo vlak bij zijn geboorteplaats Heppenheim.

Over Duitsers gesproken, naast Vettel staat ook Nico Hülkenberg zondag aan de start van zijn thuisrace. Er zijn in de geschiedenis van de Duitse Grand Prix vier Duitsers die ooit hun thuisrace gewonnen hebben. Naast Schumacher en Vettel zijn dat Ralf Schumacher en Nico Rosberg. Voor kampioensteam Mercedes is het 22 juli ook een thuisrace. De laatste twee edities wonnen de Zilverpijlen op eigen grond.

Bij de constructeurs liggen de cijfers wel wat verder uit elkaar. Ferrari heeft van de 62 Duitse Grands Prix er maar liefst 21 gewonnen. Williams zegevierde negen keer, McLaren acht, Mercedes drie, Red Bull twee en Renault éénmaal. De laatste overwinning van Ferrari dateert echter al weer van 2012. Williams staat hier van alle winnende constructeurs het langste met lege handen, namelijk sinds 2003.

Omdat het zondag twee jaar geleden is dat hier voor het laatste werd geracet, zullen de teams wat langer nodig hebben voor hun vernieuwde kennismaking met de baan. De nieuwe, snellere en bredere Formule 1 wagens reden hier nooit, en ook Pirelli kijkt met aandacht naar de prestaties van de drie compouns, medium, soft en ultrasoft.

Poleposition

De kwalificatie zaterdag zal belangrijk zijn, aangezien zes van de tien races op het vernieuwde Hockenheim van poleposition werden gewonnen. Slechts één keer kwam de winnaar niet van de eerste rij; Fernando Alonso won vanaf de derde plek op de grid in 2005. In 2016 pakte Nico Rosberg de pole in een tijd van 1:14,363. Overigens is het ronderecord nog altijd in handen van Kimi Raikkonen, die in 2004 in de McLaren een tijd van 1:13,780 liet noteren. Dat is wel even wat anders dan de 1:41,808 die Juan Pablo Montoya in 2001 liet noteren op de oude Hockenheimring. Tsja, die tijd komt nooit meer terug.

De tijden van de vrije trainingen, kwalificatie en race lees je hier.

Zoals in ieder Grand Prix-weekend is tijdens de kwalificatie en de race het commentaar van Olav Mol live te beluisteren op Grand Prix Radio.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden