Memorabele races: eerste podium Leclerc

190048-bah

De 2019 Grand Prix van Bahrain was een bijzondere race voor Charles Leclerc. Het was nog maar de tweede race die de Monegask voor Ferrari reed en hij startte die op pole position. Het leek er even op dat hij ook de overwinning zou pakken, maar motorproblemen zorgden voor roet in het eten. Door de safety car aan het einde van de race kon Leclerc toch nog de derde plek pakken. Daarmee haalde hij zijn allereerste podium in de Formule 1.

Leclerc was bijna het hele weekend de snelste coureur op de baan. Dit werd beloond door zijn allereerste pole position van zijn carrière. Na de start van de race verloor hij twee plaatsen aan teamgenoot Sebastian Vettel en Valtteri Bottas. Bottas kon daarmee voor Lewis Hamilton blijven. Na de eerste ronde zat Leclerc al dichterbij Bottas en schoof zo door naar de tweede plaats. In het zesde rondje haalde hij zijn teamgenoot in en leidde daarmee de race.

Motorproblemen

In de 46ste ronde ging het fout voor Leclerc. Na de hele tijd op kop te hebben gereden kwam hij op de boordradio met problemen over de motor. Hij ging duidelijk langzamer voorruit en werd unlapped door auto's die hij eerder al op een ronde achterstand had gezet. Later werd bekend dat een van zijn motorcilinders niet meer werkte. Hij werd hierdoor ingehaald door Lewis Hamilton, die de leiding van hem overnam, en Valtteri Bottas waardoor hij op een derde plaats reed. Max Verstappen die tot daar op een vierde plaats reed kwam dichterbij de Ferrari.

190043-bah-700x467
Foto: Ferrari

Renault's safety car

Met nog maar vier ronden te gaan en Verstappen die bijna de derde plek kon overnemen van Leclerc, vielen allebei de Renault auto's van Daniel Ricciardo en Nico Hulkenberg uit. Door hun mechanische problemen, waarbij ze langs de baan moesten stoppen, brachten ze de safety car naar buiten. De safety car bleef uit tot aan het einde van de race. Dit zorgde ervoor dat Leclerc zijn derde plek kon behouden en daarmee behield hij zijn allereerste podiumplek. Daarnaast behield hij ook zijn snelste raceronde, wat Ferrari een extra punt in het kampioenschap opleverde.

Hoewel Leclerc duidelijk bedroefd was dat de overwinning aan zijn neus voorbij ging door de motorproblemen, was hij blij dat hij alsnog als derde over de streep ging. In de cooldown ruimte voordat de coureurs naar het podium gingen, complimenteerde Hamilton de Monegask met de race die hij had gereden. "Jouw tijd komt nog wel."

Bekijk onderstaande video van F1 voor de beelden van Leclerc's motorproblemen tijdens de Grand Prix van Bahrein.

Lees ook: Vandaag 2 jaar geleden: Charles Leclerc’s eerste pole-position

Lees ook: Leclerc: ”Goede stap vooruit gemaakt”

Lees ook: Bahrein GP: Hoe tactiek Mercedes winst bracht

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen