Races gaan gewoon door bij coronabesmetting

D-UNWp6XoAAo2ID

F1 CEO Chase Carey heeft aangegeven dat races niet afgelast zullen worden bij nieuwe besmettingsgevallen. Zelfs als een coureur positief test of een team zich terugtrekt uit een raceweekend wordt er gewoon geracet.

Met de perikelen rondom de Grand Prix van Australië nog vers in het geheugen, komt Carey in aanloop naar de eerste race in Oostenrijk op 5 juli met dit duidelijke statement. In Melbourne werd bekend dat meerdere teamleden van McLaren positief waren getest op COVID-19, waarna het team zich terugtrok. Pas vlak voor de start van de vrije training werd besloten de openingsrace volledig te annuleren.

De Formule 1 heeft duidelijk lering getrokken uit die situatie, want het komt op de proppen met een meer dan 80 pagina’s tellend document met richtlijnen en voorschriften om veilig een race te kunnen organiseren. Chase Carey legt op de Formule 1 website uit dat het daarom uitgesloten is dat een race opnieuw wordt afgelast bij een positieve coronatest: “We moedigen de teams aan om processen op te stellen om bij een coronabesmetting het betreffende teamlid in quarantaine te plaatsen en te vervangen. Als een coureur besmet blijkt, dan kunnen ze gebruik maken van hun reservecoureur.”

“We zouden het seizoen niet starten als we geen vertrouwen zouden hebben in onze procedures, expertise en bekwaamheid om een veilige race te organiseren en eventuele complicaties te tackelen”, aldus Carey. “Er ligt nu een strikte set aan richtlijnen van zo’n 80 tot 90 pagina’s waarin alles staat. Van het reizen, de processen in de hotels tot de procedures op de circuits, zoals de maaltijden, wc-bezoek en testprocessen. 

De Formule 1 zal al het personeel veelvuldig testen. “We zullen iedereen testen voordat er wordt afgereisd en vervolgens elke twee dagen weer. We zullen de protocollen klaar hebben liggen bij een besmettingsgeval. We realiseren ons dat dat kan gebeuren, dus zullen we er bij een positieve test klaar voor moeten zijn.”

De nieuwe procedures en protocollen kunnen in het weekend van 5 juli al in de praktijk worden gebracht, want dan trapt de Formule 1 het seizoen af tijdens de Grand Prix van Oostenrijk.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen