EDUGTTlWkAAOeF0

Waar men in de racewereld altijd druk in de weer is, zal dit weekend op het circuit van Spa-Francorchamps iedereen twee keer de werkzaamheden stilleggen voor een minuut van stilte. Een minuut om stil te staan bij de jonge getalenteerde Fransman Anthoine Hubert, die vorig jaar het leven liet na een zware crash tijdens de Formule 2-race op het circuit van Spa. 

"Spa is mijn favoriete circuit en ik heb goede herinneringen aan deze baan. Dit jaar is het een ander verhaal, want als ik één voet op de paddock zet, komen die beelden weer terug. Ik vind het moeilijk om die dingen te accepteren", verzuchtte AlphaTauri-coureur Pierre Gasly tijdens de persconferentie op donderdag, zo meldt GP Fans.

Voelt onwerkelijk

Gasly groeide op met Hubert en de twee waren al jaren goede vrienden. "We waren ook rivalen, ik had nooit bereikt wat ik heb bereikt zonder hem, want we pushten elkaar altijd. Ik kan daar alleen maar dankbaar voor zijn." De twee jonge Fransen stonden vaak naast elkaar op het podium. "Wanneer ik over het circuit loop, vind ik het nog heel onwerkelijk om te beseffen dat het echt is gebeurd. Helaas is dat gewoon de waarheid, de realiteit. Dat was niet gemakkelijk."

Hubert en Gasly woonden en raceten geruime tijd samen en de band die ze mede daardoor opbouwden, is er eentje die herinneringen opleverde die Gasly nooit meer zal vergeten. Ook in de minder mooie en soms moeilijke tijden stonden de twee altijd voor elkaar klaar. "Vorig jaar had ik na Boedapest een etentje met hem op zondag, dat was de laatste keer dat ik hem zag. Hij was één van de eersten die mij een bericht stuurde nadat Red Bull besloot om mij terug in de Toro Rosso te zetten. Voor mij is het gewoon heel moeilijk om te accepteren dat hij niet meer onder ons is."

Eerbetoon

Als eerbetoon aan zijn overleden vriend rijdt Gasly dit weekend met een speciaal ontworpen helm. Op de helm staat onder andere de naam van Anthoine Hubert, die door vrienden ook wel Tonio genoemd werd. Daarnaast staan er op de helm foto's van Gasly met Hubert en van Hubert zelf.

https://twitter.com/PierreGASLY/status/1299044962668027905

 

Ook de Monegask Charles Leclerc staat dit weekend stil bij het overlijden van Hubert. Leclerc groeide op met Gasly, Ocon en Hubert en het viertal racete vaak tegen elkaar. Dat is dan ook de eerste herinnering die Leclerc aan Hubert heeft. "Ik heb veel herinneringen aan Anthoine. De eerste is waarschijnlijk die van mijn eerste France race in het Franse kampioenschap", begint Leclerc.

Eerste overwinning

"Ik racete tegen Anthoine, Esteban en Pierre. Anthoine won die race. Ik was tweede tot de laatste bocht waar ik crashte met Esteban. Tussen de kartraces door speelden coureurs vaak met elkaar. Dat zijn herinneringen die ik altijd zal onthouden." De Monegask won zijn eerste Formule 1-race tijdens het raceweekend waarin zijn goede vriend Hubert overleed. Het was een overwinning die Leclerc opdroeg aan Hubert.

Het Formule 1-team van Renault zal dit weekend ook extra stilstaan bij het overlijden van Anthoine Hubert. De jonge Fransman was namelijk lid van de Renault Sport Academy en de Franse renstal wilde hem graag naar de Formule 1 halen. Alain Prost vertelde destijds al tegenover Crash.net dat Hubert in 2020 een stoeltje in de Formule 1 zou krijgen.

Voorbeeldfiguur

Mia Sharizman, directeur van het opleidingsprogramma van Renault, zei destijds tegen GP Fans dat de Fransman een voorbeeldfiguur was voor iedereen in het opleidingsprogramma. "Iedereen in het programma keek op tegen Anthoine als voorbeeld hoe je je zowel op als buiten de baan zou moeten gedragen. Hij was een bescheiden persoon, maar snel op het circuit. Hij stond behulpzaam tegenover de jongere coureurs binnen ons programma en zette zich daarnaast vol in binnen zijn eigen trainingsschema."

https://twitter.com/RenaultF1Team/status/1298965083717013504

Verder zal het ook voor Juan Manuel Correa een emotioneel weekend zijn. De Formule 2-coureur was vorig jaar betrokken bij de crash die Hubert het leven kostte. Hij botste met hoge snelheid op de bolide van Hubert en raakte daarbij zwaargewond aan zijn beide benen.

Hoofdstuk afsluiten

De Ecuadoraans-Amerikaanse coureur is dit weekend aanwezig op het circuit van Spa-Francorchamps. Hij wil een eerbetoon brengen aan Hubert. "Voor mij voelt dit als de afsluiting van een hoofdstuk. Ik wil echter vooral een mooi eerbetoon brengen aan Anthoine", zo liet Correa weten via het Instagram-account van de Formule 1.

Correa hoopt volgend jaar weer in een auto te kunnen stappen als het metalen frame, dat nu nog om zijn been zit, verwijderd is. "De crash heeft me angst aangejaagd, maar de passie voor de sport is niet verdwenen. Het is nog steeds waar ik het meeste van hou en wat ik mijn hele leven heb gedaan."

https://twitter.com/FIA_F2/status/1298991184124100615

Om Anthoine Hubert te herdenken, houdt de racewereld dit weekend twee keer een minuut stilte. De eerste zal zaterdag voor aanvang van de Formule 2-race zijn. De tweede keer volgt zondag voor aanvang van de Formule 1-race. Daarnaast heeft men het besluit genomen racenummer 19, het nummer waar Hubert mee racete, nooit meer te gebruiken. Als laatste zullen alle F1, F2 en F3-bolides dit weekend rijden met een speciaal logo van een ster met de initialen en het racenummer van Hubert. Iedereen rijdt dit weekend op het circuit van Spa-Francorchamps voor Anthoine.

Lees ook: Tijdschema voor de Grand Prix van België

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen