Räikkönen en Stroll bestraft na GP van Emilia-Romagna

large-2021-Emilia-Romagna-Grand-Prix-Saturday

Kimi Räikkönen en Lance Stroll hebben beiden een penalty ontvangen na de Grand Prix van Emilia-Romagna. Alfa Romeo-coureur Räikkönen valt door de penalty buiten de punten en Aston Martin-coureur Stroll verliest één plek. 

Na afloop van de spannende grand prix op het circuit van Imola werden er twee penalty's uitgedeeld. Eén aan het adres van Räikkönen en één aan het adres van Lance Stroll. Kimi Räikkönen spinde tijdens de opwarmronde achter de safety car na de rode vlag. De Fin verloor hierdoor een aantal plekken. Aanvankelijk mocht Räikkönen terug naar zijn originele plek omdat het een herstart was, dit in tegenstelling tot de situatie met Sergio Pérez eerder in de race. Echter liet het team Räikkönen over de boordradio weten, dat hij wegens de natte weersomstandigheden beter niet kon inhalen.

Volgens de FIA-regels is het niet toegestaan om dan te blijven rijden op de 'nieuwe' plek. Räikkönen had namelijk door de pits moeten rijden om iedereen voor te laten. De standaard straf voor deze overtreding is een 10 seconden stop-and-go-penalty, maar omdat de race al afgelopen was koos de wedstrijdleiding ervoor om de Fin een 30 seconden tijdstraf op te leggen. Hierdoor verloor Kimi zijn negende plek en eindigt hij de race uiteindelijk als dertiende.

De tweede penalty was voor Stroll. De Canadees had een illegale inhaalmanoeuvre uitgevoerd op Pierre Gasly. Stroll probeerde Gasly in te halen maar verliet daarbij de baan,  waarna Stroll de plek niet heeft teruggegeven. In een gesprek met de stewards liet Stroll weten dat hij, voordat hij de baan verliet, al voorbij Gasly was.

De stewards gaven echter aan dat Stroll in die positie reed omdat hij een manoeuvre had uitgevoerd, waarbij hij nooit de bocht zou hebben gehaald door de natte omstandigheden. De stewards bestraften de Canadees met een vijf seconden penalty en een strafpunt op zijn racelicentie. Stroll verloor hierdoor één plekje ten opzichte van eerder genoemde: Pierre Gasly. Stroll eindigde hierdoor uiteindelijk als achtste.

Door de straffen van Räikkönen en Stroll behaalde Fernando Alonso zijn eerste WK-punt na zijn rentree in de Formule 1. De Alpine-coureur pakte de tiende plaats, teamgenoot Esteban Ocon schoof op naar plaats negen.

Lees ook: Gasly: “Inhalen op Imola is moeilijk, maar niet onmogelijk”

Lees ook: Jack Plooij: “Heftige maar eerlijke reactie van Russell”

Lees ook: Top & Flop: Grand Prix van Emilia-Romagna, de race

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden