Rechter besluit: Grand Prix van Zandvoort gaat door

59915706_578092192598890_7065724819856332895_n

De Grand Prix van Zandvoort gaat door. Dat heeft de rechtbank in Haarlem  besloten. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) had in een kort geding geëist dat de vergunning voor het evenement zou worden ingetrokken. De rechter gaat hier echter niet in mee.

In juli heeft de rechtbank van Noord-Holland besloten drie onderzoeken te heropenen over de vergunningen van Circuit Zandvoort. In die zaken draaide het vooral om de stikstofuitstoot van de grand prix. De milieuorganisatie was namelijk van mening dat er teveel zou worden uitgestoten. De rechtbank heeft daar een onderzoek naar gestart, maar dit onderzoek is nog in volle gang.

Stikstof

De MOB heeft de rechter gevraagd om zolang het onderzoek nog loopt de vergunning te schorsen. Een andere optie van de MOB was om alleen raceauto’s toe te laten met katalysator om de stikstofuitstoot laag te houden. Verder heeft de MOB tijdens de zitting voorgesteld om de race zonder publiek te houden. De fans zouden namelijk flinke ecologische schade aan kunnen richten aan een naastgelegen Natura 2000-gebied.

SI201905180287_hires_jpeg_24bit_rgb-1-700x467
Foto: Red Bull Content Pool (Marcel van Hoorn)

Investering

De rechter heeft bepaald dat de standpunten van de Zandvoort en de MOB ver uit elkaar liggen. Daarom wordt er een extra onderzoek gestart om die verschillende standpunten weg te nemen. Door deze verdeeldheid was de rechter terughoudend in de beoordeling van de rechtmatigheid van de vergunning. Verder zou Circuit Zandvoort al teveel geld hebben geïnvesteerd in de grand prix en zou een annulering direct leiden tot zeer grote schade en een mogelijk faillissement van het circuit.

Aangezien het onderzoek en het oordeel nog volledig loopt heeft de rechter dus besloten om de vergunning niet te annuleren, we zien de Formule 1-bolides dus gewoon verschijnen in Zandvoort!

Lees ook: Spa bekijkt opties om fans te kunnen compenseren

Lees ook: Rechter besluit: Grand Prix van Zandvoort gaat door

Lees ook: Vettel: “We hadden geen punten moeten krijgen”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden