Ricciardo: "Problemen bij niet nakomen afspraak kwalificatie"

2021StyrianGrandPrixSundayGP2108_124400_J6I1766

McLaren-coureur Daniel Ricciardo stelt dat coureurs die zich tijdens de kwalificaties niet aan de gentleman's agreement houden, kunnen rekenen op problemen in de toekomst. De Australiër is er helemaal klaar mee dat coureurs die de afspraak negeren de kwalificatie van coureurs die de afspraak wel nakomen, verzieken. Dat meldt hij tegenover Autosport.

"Ik denk dat coureurs die een beetje brutaal zijn geweest en misbruik hebben gemaakt van de afspraken die we hebben, op een bepaald moment zeker wat shit hun kant op kunnen verwachten", stelt Ricciardo. De Australiër is klaar met de chaotische kwalificaties waarin sommige coureurs, die zich niet aan de gentleman's agreement houden, de rondjes van een ander verpesten.

Daniel Ricciardo / McLaren / Stiermarken / Oostenrijk / 2021
Foto: McLaren Media Centre

Gentleman's agreement

In de Formule 1 hebben alle coureurs onderling een afspraak met elkaar: de gentleman's agreement. Deze afspraak stelt dat coureurs, die zich tijdens de kwalificatie voorbereiden op een snelle ronde, in de laatste bochten in dezelfde volgorde moeten blijven rijden. Coureurs mogen elkaar dan in principe dus niet meer inhalen om zo problemen te voorkomen.

In Oostenrijk kwam het echter meermaals voor dat coureurs zich niet aan deze gentleman's agreement hielden. Zo kwam Sebastian Vettel in het gedrang terecht doordat coureurs hem wel inhaalden terwijl dat volgens de afspraak niet mag. De Duitser moest op zijn beurt extreem langzaam door de laatste bochten rijden om zo een nieuw gat te creëren. Daarbij had hij niet door dat Fernando Alonso op volle vaart, in een snel rondje, naderde. Vettel reed hem enorm in de weg waardoor de Spanjaard zijn tijd niet verbeterde. De Aston Martin-coureur kreeg hier laten drie plekken gridstraf voor.

Als gevolg van deze situatie willen sommige coureurs, waaronder Alonso, dat de FIA ingrijpt door middel van strenge regels. Volgens Ricciardo zou dat echter niet nodig moeten zijn. Hij meent dat de coureurs het prima onderling op kunnen lossen. "Het (je niet aan de afspraak houden red.) is een keuze die de coureurs zelf hebben gemaakt, dus het lijkt me prima om het op onze eigen manier op te lossen."

"Genaaid worden voor doen wat juist is"

Ook teamgenoot Lando Norris vindt de situatie lastig. De Brit stelt dat het oneerlijk is dat de coureurs die zich wel aan de afspraak houden vaak in moeilijke situaties met verkeer terechtkomen. "Op sommige plekken is het prima en dan hoef je het er niet eens over te hebben. Als mensen echter niet als eerste willen gaan, is dat wel een probleem."

Norris / McLaren / Baku / 2021 Azerbeidzjan
Foto: McLaren Media Centre

Norris ziet ook dat coureurs elkaar in de laatste bochten voorafgaand aan een snelle ronde nog inhalen. "Ik weet niet of er een regel voor moet komen. Misschien wel, want je komt nu in de problemen door iets wat niet je eigen schuld is", stelt de McLaren-coureur. "Je kunt genaaid worden voor doen wat juist is en dat is naar mijn idee niet eerlijk. We gaan erover praten tijdens de volgende rijdersbriefing."

 

Lees ook: Räikkönen maakt volgens Coulthard fouten door leeftijd

Lees ook: Formule E onthult 2022-kalender met Vancouver en Kaapstad

Lees ook: Robin Frijns: “Punten pakken belangrijkste in New York”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen