Rinus Veekay pakt tweede plek in eerste IndyCar-race Detroit

16C-DETROIT-INDYCAR-2021-75173-1

Rinus van Kalmthout, in Amerika bekend als Veekay, is tweede geworden tijdens de IndyCar-race in Detroit. De Nederlander moest vanaf P12 komen na een matige kwalificatie, maar na mazzel dankzij een neutralisatie van de race wist hij zijn tweede podiumplek van het seizoen te pakken.

Veekay startte op de reds, waar veel coureurs problemen mee hadden. Na twee rondjes gaat Veekay al naar binnen voor een setje blacks. De strategie pakt goed uit, want vooraan is er weinig snelheid, waardoor Van Kalmthout kan aansluiten en doorschuift wanneer de jongens vooraan naar binnen gaan.

Crash Rosenqvist

Wanneer iedereen voor de tweede keer naar binnen gaat, blijven alleen Scott Dixon, James Hinchcliffe en Santino Ferrucci buiten. Dat pakt slecht voor hen uit, omdat Felix Rosenqvist na een vreselijke crash uitvalt. Zijn gaspedaal blijft hangen en hij vliegt hard de bandenstapel in. Gelukkig is hij bij kennis als hij uit de auto wordt gehaald.

IndyCar Series/ Felix Rosenqvist / Detroit
Foto: IndyCar Series (Matt Fraver)

Hoewel er in de Formule 1 aanpassingen aan de auto zijn toegestaan tijdens de rode vlag, is dat niet zo in de IndyCar. Daarom gaan er veel coureurs naar binnen tijdens de opwarmronde, waardoor Veekay negen plekken wint. Op dat moment rijdt hij rond op P5. Veekay heeft een goede herstart waarna hij Pagenaud en Sato inhaalt voor de derde plek.

Na de laatste serie pitstops staat Veekay nog steeds derde, maar het lukt hem niet om aan te haken bij de nummers één en twee. Hij moet zelfs achteruit kijken, want Sato komt steeds dichter in de buurt. Nadat Veekay wordt opgehouden door achterblijver Kellett, wordt hij ingehaald door Sato.

IndyCar Series/ Rinus Van Kalmthout / Detroit
Foto: IndyCar Series (Matt Fraver)

Problemen voor Power

Met nog vijf rondjes te gaan crasht Grosjean, waardoor er opnieuw met de rode vlag wordt gezwaaid. Als de coureurs weer de baan op mogen, komt raceleider Will Power niet weg, waardoor Veekay derde ligt als de race voor de derde keer op gang wordt gebracht. Veekay haalt gelijk Sato in waardoor hij de tweede plaats overneemt. O'Ward komt nog in de buurt, maar Veekay behoudt zijn tweede plek.

Marcus Ericsson pakt uiteindelijk zijn eerste overwinning in de IndyCar voor Veekay en O'Ward. Zondagavond 18.00 is de tweede race van de dubbelheader in Detroit.

Lees ook: Sandra van der Sloot: “Zal strijden voor top-10 kwalificatie”

Lees ook: McLaren rijdt vanaf 2022 ook in Extreme E

Lees ook: Renger van der Zande: “Drie keer snelste auto gehad”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden