Robot Lorenzo domineert ook MotoGP Catalunya

180617_CAT_Lorenzo

Bij Ducati trekken ze zich de haren uit het hoofd dat ze Jorge Lorenzo hebben laten gaan. Nadat hij twee weken geleden zijn eerste overwinning in de kleuren van Ducati won, domineerde hij ook de MotoGP van Catalunya. De Spanjaard moest in de eerste ronde even toestaan dat Marc Marquez aan kop ging, maar nadat Lorenzo bij de eerste keer over de streep de leiding opeiste, stond hij die niet meer af.

Met opnieuw ijzingwekkend constante rondetijden - voortdurend lage 1.40's, alleen in de laatste ronde een 1.41 - bouwde Lorenzo zijn voorsprong uit. Meer dan 4 seconden voor Marquez kwam hij over de streep. Door een crash van Andrea Dovizioso – zijn derde DNF in vier races – kon Valentino Rossi opnieuw beslag leggen op de derde plaats.

180617_CAT_MotoGPpodium
Foto: MotoGP.com

Na de kwalificatie, waarin hij poleposition pakte, gaf Lorenzo al aan dat hij zich nog beter en sterker voelde dan twee weken geleden in Italië. In de race bewees hij die supervorm. "Onvoorstelbaar hoeveel er in een paar races tijd kan veranderen: van zero naar hero", constateerde Lorenzo. "Mijn start was niet geweldig, maar ik kon me snel herstellen en beetje bij beetje kon ik een gaatje slaan."

Alleen in de openingsfase leek het nog even een wedstrijd te worden, dankzij moedige pogingen van Marc  Marquez, maar wat die ook probeerde: er stond geen maat op zijn toekomstige teamgenoot Lorenzo.

https://twitter.com/i/status/1008320034328854528

Marquez verstevigt leiding in WK

"Ik heb het geprobeerd, maar het was geen doen", erkende Marquez. Zodra hij door kreeg dat Dovizioso vanuit derde positie was gecrasht in ronde 9, liet Marquez Lorenzo gaan. "Die 20 punten zijn belangrijk", verklaarde Marquez. "In het kampioenschap heb ik mijn voorsprong vergroot en mijn positie versterkt, dus ik ben blij."

Het verschil tussen Marquez en nummer 2 in de tussenstand, Valentino Rossi, bedraagt nu 27 punten. De overwinning van Lorenzo betekent dat hij in het kampioenschap nu de zevende plaats bezet,met evenveel punten als zijn teamgenoot Dovizioso, die naar 8 zakte en een strijd om de wereldtitel zoals afgelopen jaar eigenlijk wel al kan vergeten.

Rossi blij met weer een podium

180617_CAT_MotoGPpodium
Foto: MotoGP.com

Voor Jorge Lorenzo betekende zijn overwinning zijn 150ste podiumplaats, voor Valentino Rossi was het alweer de 231ste keer op het podium. De Italiaan was er dolblij mee, want net als in Mugello twee weken geleden was het best onverwacht. "Het was overduidelijk dat Marquez en de twee Ducati's niet bij te houden waren",  stelde The Doctor. "Maar gelukkig hebben we vanmorgen in de warmup wat kunnen vinden in de setup waardoor de banden beter te managen waren in de race. We hebben gekozen voor de zachte opties voor en achter en dat werkte beter dan we hadden gedacht. Ik ben heel blij met dit resultaat, want vorig jaar was de race hier een ramp voor ons en in de trainingen zag het er ook nog niet naar uit dat we hier voor het podium konden meedoen."

Slechts 14 aan de finish

180617_CAT_MotoGPpodium
Foto: MotoGP.com

In de eindstand werden slechts veertien namen genoteerd - van de 26 die waren gestart - waarvan nummer 14 (Franco Morbidelli) ook nog eens op drie ronden achterstand op Lorenzo. De race was vergeven van de crashes en andersoortige DNF's, waarbij die van Tito Rabat wel de spectaculairste was. Het motorblok van zijn Ducati plofte op het lange rechte stuk van start/finish, waarop de machine in de fik vloog. Ook de crash van Hafish Syahrin was apart: de Maleisiër raakte de kerbs aan de buitenrand van bocht 4, verloor de controle over zijn Yamaha en eindigde aan de binnenkant van de bocht, midden op de baan.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden