Romain Grosjean maakt overstap naar IndyCar

door Sven Verveld
grosjean

Na het voortijdig verlaten van de Formule 1 maakt Romain Grosjean de stap naar IndyCar. De Fransman liet aan motorsport.com weten dat hij voor Dale Coyne Racing gaat rijden. 

IndyCar

Romain Grosjean maakt de overstap naar IndyCar, hier gaat hij racen tegen grote namen als Scott Dixon, Josef Newgarden en Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout. Romain gaat rijden bij het team van Dale Conye Racing. Het team is al sinds 1984 op de baan te vinden. Sinds 2008 rijden ze mee met de IndyCar series en hebben ze zes overwinningen weten te halen. De Fransman heeft bewust voor IndyCar gekozen, hij geeft aan dat hij meerdere opties had maar dat IndyCar zijn favoriet was.

Grosjean gaat niet meedoen met de oval races: "Ik ben nog niet klaar om daaraan mee te doen", aldus Grosjean. In een live Q&A (Vraag en Antwoord) via zijn Twitch-kanaal gaf Grosjean aan dat hij zijn familie niet nog een keer zo wilde laten schrikken zoals na Bahrein.

Door zijn crash kon hij niet het seizoen afmaken. Zijn kinderen hadden een helm gemaakt met tekeningen die Grosjean zou dragen tijdens de laatste Grand Prix. Toch hoopt Grosjean de helm nog een keer op te zetten. "Ik ga de helm zeker dragen bij mijn eerste test en misschien wel tijdens mijn eerste race, het betekent veel voor me."

Terugkomst

Of Grosjean nooit meer terug komt in de Formule 1 is niet zeker. "Zeg nooit, nooit", aldus Grosjean. Wel zegt Grosjean dat hij nog een keer in wilt gaan op het bod van Toto Wolff dat hij een test mag rijden bij Mercedes. "Ik ben nog steeds super enthousiast om in de Mercedes te springen, het is een aanbod wat je niet kan afslaan. Toto kan uiteindelijk een telefoontje verwachten."

Carrière

Grosjean zit al lange tijd in de autosport. Romain begon zoals de meeste coureurs in de karts, op veertienjarige leeftijd begon hij voor het eerst met karten. Twee jaar later maakte hij de overstap naar de Formule auto’s in de Formule Renault 1.6 Zwitserland. Romain domineerde het seizoen en won alle 10 races. Het jaar erop reed Grosjean Formule Renault 2.0 in drie verschillende kampioenschappen, met een jaar later, als hoogtepunt de titel in het Franse kampioenschap.

In 2006 stapte de Fransman over naar de Formule 3 om vervolgens in 2007 de titel te winnen. In dat seizoen versloeg hij vele grote namen zoals Renger van de Zande, Nico Hülkenberg, Kamui Kobayashi en Sébastien Buemi. Het jaar erop ging Grosjean een stapje hoger richting de Formule 2.

In de Formule 2 reed Grosjean voor ART Grand Prix in zowel de GP2 series als de GP2 Asia series, in de Asia series werd Romain kampioen. Hierna vervolgde hij zijn carrière in de Formule 1.

In 2009 mocht Romain Grosjean het stoeltje van Nelson Piquet Jr. overnemen bij het team van Renault. Zijn resultaten waren niet goed genoeg en hij kon zijn stoeltje niet behouden voor het seizoen van 2010. Grosjean ging een jaar later weer terug naar de GP2 en GP2 Asia en won beide kampioenschappen.

Vanaf 2012 is Grosjean een vaste rijder op de grid bij het team van Lotus. Hij werd teamgenoot van Kimi Räikkönen en behaalde in zijn eerste race een knappe 3de plek in de kwalificatie, hij kon die race geen punten halen na een uitvalbeurt.  Grosjean behaalde in zijn vierde race bij Lotus zijn eerste podium in Bahrein, Grosjean zou in totaal 10 keer op het podium komen. Hij finishte zijn eerste volledige seizoen als achtste.

2013 was veruit het beste seizoen voor de Fransman, met 6 podia en 132 WK-punten eindigde hij zijn beste kampioenschap op de zevende plaats.  De jaren erop werd hij veertiende en elfde in het kampioenschap en maakte de overstap naar zijn laatste team: Haas.

Grosjean voegde zich bij het nieuwe Amerikaanse team Haas. Vanaf hier ging het qua punten steeds slechter met de Fransman, met als absoluut dieptepunt 2 WK-punten in zijn laatste seizoen. Er werd aangekondigd dat Grosjean niet meer zou rijden voor Haas in 2021 maar al voor het einde van het seizoen 2020 stopte Grosjean. Romain beleefde een enorme crash bij de Grand Prix van Bahrein waar hij wonder boven wonder alleen flinke brandwonden aan overhield. De laatste twee races werd hij vervangen door Pietro Fittipaldi. Nu maakt Grosjean de carrière switch naar IndyCar bij het team van Dale Conye Racing.

door Sven Verveld

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden