Rossi waarschuwt Yamaha: ‘Dit is niet genoeg’

181128_JER_Rossi

Na de eerste dag van de tweedaagse MotoGP-test op het circuit van Jerez luidt Valentino Rossi de noodklok. De veteraan vreest dat Yamaha niet de juiste oplossing heeft gevonden voor het aanhoudende probleem van de bandenslijtage en acceleratie. “Op nieuwe banden gaat het goed, maar al na een paar ronden steekt hetzelfde probleem de kop op en zijn we veel langzamer dan de Ducati, Suzuki en Honda. We maken niet de stap die nodig is om in 2019 mee te kunnen doen voor overwinningen.”

Yamaha heeft evenals vorige week in Valencia twee verschillende nieuwe motorblokken meegenomen naar Jerez. Die zouden soepeler met het vermogen moeten omgaan, zodat het niet te piekerig is, waardoor er te veel druk op de achterband komt, en de krukas zou verbeterd zijn. Volgens Rossi zijn geen van beide upgrades goed genoeg. “Het probleem is niet dat we niet de juiste keuze maken tussen de twee motoren. Het probleem is dat geen van de beiden de verbeteringen opleveren die we nodig hebben”, zei de Italiaan tegen journalisten ter plaatse. “Als we morgen zouden moeten racen zijn we vijfde of zesde, maar dat is dus niet genoeg om mee te doen om de zege, laat staan om het kampioenschap.”

Rossi heeft Yamaha gevraagd om voor de eerste test in februari met nog meer updates te komen. “Want ik vrees dat dit niet genoeg is. De motor is de basis. Aan andere onderdelen kunnen we ook tijdens het seizoen werken, maar aan de motor kunnen we gedurende het seizoen niets veranderen.”

'The Doctor' sloot de dag af op de zeventiende plaats en was daar helemaal niet blij mee. Hij reed relatief weinig in vergelijking tot zijn concurrenten doordat hij met een technisch probleem te kampen had aan het begin van zijn testsessie. "Ik hoorde een raar geluid toen ik op nieuwe banden naar buiten ging, dus het leek me verstandiger om dat eerst te laten checken."

Viñales wel tevreden

181128_JER_Vinales-e1543433883440
Maverick Viñales. Foto: MotoGP.com

Rossi’s teamgenoot Maverick Viñales is beter te spreken over de vernieuwingen. Hij reed op de eerste dag in Jerez de vierde tijd, achter Danilo Petrucci en Andrea Dovizioso (beiden Ducati) en Takaaki Nakagami (LCR Honda).

“We zijn verder gegaan met dezelfde motor als in Valencia, om te begrijpen welke kant we op moesten”, vertelde Viñales. “Jerez is voor ons nog moeilijker dan Valencia, dus ik ben best blij dat we vandaag zo consistent waren met vele ronden op de teller. De baan was vandaag wat glad, maar de M1 werkte goed, dus ik denk dat de beslissing min of meer is genomen. Ik rijd liever met meer motorrem, omdat het voor mijn rijstijl veel helpt. Ik ben best benieuwd wat er morgen gebeurt als we de set-up een beetje gaan aanpassen.”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden