Sébastien Ogier wint vroegtijdig gestopte Rally Mexico

140320_AtWorld-SebOgier-Toyota-MEX_03_bc337_f_1400x788

Sébastien Ogier heeft een zesde overwinning in de Rally Mexico op zijn naam geschreven. De Fransman, die 4 van de 21 stages wist te winnen, gaat nu ook aan de leiding van het kampioenschap.

Dani Sordo deed dit weekend voor de eerste keer dit jaar mee. Hij zou deelnemen in een Hyundai. Daarnaast was ook Ken Block tijdens deze Rally aanwezig. Hij reed de stages in een oude Ford Escort Cosworth.

Op donderdag was het Thierry Neuville die beide stages wist te winnen. De stages, die verreden werden op Mexicaanse straten, trokken duizenden fans aan. Aan het eind van de dag had Neuville een gat geslagen van 1.1 seconden ten opzichte van Elfyn Evans. Het was geen soepele avond voor M-Sport Ford Team. Zowel Gus Greensmith als Esapekka Lappi eindigden de stages met waarschuwingslichten op het dashboard.

Vrijdagochtend was het daarentegen Sébastien Ogier die naar de leiding van de Rally stormde. Een overwinning in stage 4 zette hem aan top, waarna hij die niet meer kwijt zou raken. Regerend kampioen Ott Tänak lag na de vrijdagochtend op de zevende plek. Hij had zijn wagen in de ochtend rechtsachter beschadigd en verloor daarmee een forse 45 seconden. Het was ook geen fijne ochtend voor Dani Sordo. Bij hem kwam er al in de eerste stage van vrijdag een radiatorleiding los, wat hem meer dan vijf minuten kostte. Kalle Rovanperä liep nog een lekke band op.

Op vrijdagmiddag was het Esapekka Lappi die alle aandacht even naar zich toe trok. Zijn Fiesta vatte spectaculair vlam, en brandde vervolgens volledig af. Ott Tänak wist zich in de middag terug te vechten naar de vierde plek, mede geholpen door elektrische problemen bij Thierry Neuville. Zowel Thierry als teamgenoot Sordo moesten hun Hyundai aan de kant zetten met technische mankementen.

Zaterdag zou vooral in het teken komen te staan van het gevecht tussen Evans en Tänak. Bij aanvang van de zaterdag lag de regerend kampioen nog 20 seconden achter op de Welshman, maar na stage 18 was zijn voorsprong al uitgelopen tot meer dan 5 seconden. Tänak zou de Rally ook op de tweede plek eindigen, 27.8 seconden achter de winnaar Ogier.

De afgelasting van de drie stages op zondag betekende dus dat de tijden aan het einde van de zaterdag de uiteindelijke uitslag vormden. Dit betekende dat Ogier de winst pakte, met Tänak achter hem. Suninen eindigde de Rally op de derde plek, met achter zich Evans en Rovanperä.

In het kampioenschap gaat Ogier nu aan de leiding met 62 punten, gevolgd door Evans met 54 en Neuville met 42. Rovanperä en Tänak staan met 40 en 38 punten respectievelijk op plekken 4 en 5.

De volgende Rally zou die van Argentinië zijn, maar die is wegens het coronavirus uitgesteld. Hoe het zit met de rest van de rallys is nog onduidelijk.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen