'Senna kon bij Williams tekenen in 1992'

ayrton_senna

Ayrton Senna's voormalige manager Julian Jakobi, zegt dat de Braziliaan al een contract had kunnen tekenen bij Williams in 1992. In 1992 werd Nigel Mansell kampioen in de Williams, waar Senna uiteindelijk in 1994 de overstap alsnog zou maken.

Volgens Jakobi was het de loyaliteit van Senna jegens Honda die de doorslag gaf om bij te tekenen bij McLaren. In 1988, 1990 en 1991 was Senna kampioen geworden met McLaren-Honda. Een uitgemaakte zaak was het echter niet. Jakobi vertelt in de podcast Beyond the Grid hoe Senna in 1991 naar de Belgische Grand Prix ging met twee contractaanbiedingen op zak.

"Ik herinner me dat we in 1991 naar Spa gingen met twee contractaanbiedingen voor Ayrton op zak: één van McLaren en één van Williams. Ayrton wist dat hij naar Williams had moeten gaan en beide contracten waren klaar om getekend te worden. Ik dacht op zondagochtend dat hij voor Williams zou tekenen."

Jakobi, die tegenwoordig de manager is van Sergio Perez, stelt dat Senna's relatie met toenmalige Honda-president Nobuhiko Kawamoto de doorslag gaf. "Hij was in het bijzonder loyaal aan Kawamato, omdat Honda Ayrton naar McLaren had gebracht in 1988 en ze vanaf dat moment gezamenlijk drie kampioenschappen wonnen."

Uiteindelijk bleef Senna bij McLaren na een persoonlijk gesprek met Kawamoto. Volgens Jakobi betekende dat dat Mansell bij Williams bleef. Mansell wist in 1992 overtuigend kampioen te worden door negen overwinningen te behalen en veertien keer pole te rijden. Uiteindelijk ging Senna in 1994 naar Williams. Helaas hield dat niet lang stand door de crash van Senna op Imola vandaag 26 jaar geleden. Dat ongeluk werd de Braziliaan fataal. Uitgerekend Mansell verving Senna in de daaropvolgende vier races bij Williams.

De podcast is hieronder te beluisteren:

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden