170924_ARA_marquez

En weer ging het klassement van de MotoGP op z’n kop. Met een overtuigende zege pakte Marc Marquez in de MotoGP van Aragon 16 punten op Andrea Dovizioso. Met zijn tweede plaats nam Dani Pedrosa de vierde stek in de stand over van Valentino Rossi, die een moedige strijd leverde maar het halverwege de race toch moest afleggen tegen de pijn in zijn gebroken rechterbeen.

De Spanjaarden heersten op het schroeiend hete asfalt van Motorland Aragon. De hitte eiste zijn tol en speelde een grote rol in de wedstrijd. Zo vrat de warmte de achterband van Jorge Lorenzo op, die zodoende niet de leiding kon vasthouden, maar wel zijn tweede podium van het seizoen opeiste. Achteraf had Lorenzo spijt dat hij niet had gekozen voor een iets hardere compound, zoals Marquez en Pedrosa. De twee Honda-coureurs konden het daarmee net iets langer volhouden dan de Ducati-rijder die het vijftien ronden volhield aan de kop van de wedstrijd voordat Marquez de leiding overnam.

Lorenzo boekt vooruitgang

170922_ARA_Van-der-Mark_racesport-e1506088679144
Foto: ©Racesport.nl
Zo dicht bij zijn eerste overwinning met de Ducati was Lorenzo toch een beetje teleurgesteld. Hij reed zoals in zijn beste dagen op de Yamaha, met onwaarschijnlijk strakke rondetijden. “Maar misschien was dat toch net iets teveel van het goede, want de achterband kon dat niet aan”, vertelde Lorenzo. “Ik had op het eind niet meer de grip die ik nodig had om Marc en Dani te kunnen volgen. Het is jammer dat ik niet heb gewonnen, maar ik ben blij met de kwalificatie (op de tweede plaats, NK), met het feit dat ik zo lang aan de leiding heb kunnen rijden en met de podiumplaats. We komen steeds dichterbij.”

Lorenzo’s teamgenoot Andrea Dovizioso had een aanzienlijk minder goed weekend. Met slechts de zevende plaats verloor hij de (met Marquez gedeelde) leiding in het kampioenschap en keek hij aan de finish tegen een achterstand van 16 punten aan. Goede kans dat Dovizioso aan het einde van het seizoen nog eens terugdenkt aan de race in Misano van twee weken geleden, toen Marquez ook al won en hij genoegen nam met de derde plaats omdat hij het risico niet wilde nemen.

Marquez neemt risico

170922_ARA_Van-der-Mark_racesport-e1506088679144
Foto: ©Racesport.nl
Wél het risico nemen, zowel in Misano als in Aragon, lijkt Marquez nu niet alleen een voorsprong in punten te geven maar vooral ook een mentale voorsprong. Een paar keer ging het bijna mis voor de Spanjaard. Zijn start was wat weifelend, in ronde 9 schoot hij ver uit bocht 12 toen hij probeerde Valentino Rossi in te halen en in ronde 13 kon hij, op de staart van Jorge Lorenzo in bocht 14, zijn machine maar net met zijn knie weer overeind drukken.

“Ik heb een paar momentjes gehad”, constateerde Marquez. “De hoge temperatuur maakte het een nog moeilijkere race, niet alleen wat de inspanning betreft, maar ook wat de grip betreft. Ik heb geen moment een echt goed gevoel met de motor gehad en kon ook niet echt in een fijn ritme komen. Alleen daarom al ben ik dolgelukkig met de overwinning. Het had zomaar heel anders kunnen lopen.”

Marquez had veel te verliezen, maar vond het het risico waard. "Het was inderdaad heel tricky. Er had maar iets mis moeten gaan en ik had het kampioenschap weggegooid. Maar net als in Misano vond ik de extra punten het risico wel waard. Het verschil is nu 16 punten; ik kan me geen DNF's veroorloven, maar ik heb wel elk puntje nodig."

Pedrosa boos

170922_ARA_Van-der-Mark_racesport-e1506088679144
Foto: ©Racesport.nl
Ook teamgenoot Dani Pedrosa was niet onverdeeld gelukkig ondanks zijn tweede plaats. In de beginfase van de wedstrijd werd de Spanjaard lang opgehouden door Maverick Viñales die maar liefst een seconde per ronde verloor op de koplopers. Toen Pedrosa eindelijk langs Viñales was, kreeg hij het aan de stok met Valentino Rossi. Pedrosa was woest op Rossi. “Hij gooide op het rechte stuk aan de achterkant bij 300 km/u de deur dicht terwijl ik naast hem zat. Dat was geen erg nette actie en daar ben ik ook helemaal niet over te spreken. Hij wist dat hij het niet kon houden en dat ik veel sneller was. Dan haal je niet zulke gevaarlijke streken uit.” Had hij eerder langs Viñales gekund en had Rossi niet de deur dicht gesmeten, dan had Pedrosa wellicht de tijd gehad om een aanval te openen op zijn team- en landgenoot Marquez.

Knappe vijfde plaats voor Rossi

https://www.facebook.com/MotoGP/videos/10156148283570769/

Rossi gaf na afloop van de race aan dat de actie niet expres of persoonlijk was geweest, maar dat hij simpelweg de kracht in zijn gebroken been miste om zijn machine volledig onder controle te houden. Tot halverwege de race ging het prima. Adrenaline is de beste pijnstiller, bleek ook hier. Rossi kon heel lang de tweede plaats vasthouden, maar door de hitte en de kracht die een race kost, moest hij toch forfait geven. Met de vijfde plaats op 6 seconden achter Marquez had hij echter al meer bereikt dan iemand vooraf voor mogelijk had gehouden.

Foto's en video: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen