Stroll snelste in VT2, Albon tweede ondanks zware crash

AP-24H46TK5S1W11_news

Lance Stroll wist in een extreem warme tweede vrije training de snelste tijd neer te zetten in een 1:27.274. Verstappen zette een veertiende tijd neer en eindigde een vrijdag die goed begon toch een stuk minder. Zijn teamgenoot Albon, die snel onderweg was, vloog in Stowe de bandenstapels in en schotelt zijn monteurs op met een hoop werk in aanloop naar de zaterdag.

Bij aanvang van de tweede vrije training was de temperatuur opgelopen tot 34 graden, met een asfalttemperatuur van 49 graden. Aantallen die zich nog niet vaak hebben voorgedaan op Silverstone. Op zaterdag en zondag zal de temperatuur een stuk lager liggen, een gunstiger vooruitzicht voor met name de Mercedessen, die tot nu toe nog niet ontzettend veel indruk wisten te maken, met een derde tijd en een vijfde tijd in de tweede vrije training voor Bottas en Hamilton respectievelijk.

Ommekeer voor goed begonnen Red Bull                                                             

Max Verstappen verklaarde dat de eerste vrije training, waarin hij als eerste eindigde, de beste opening van een Formule 1 weekend tot nu toe was dit seizoen. En ook in de tweede vrije training opende de Nederlander weer sterk door meteen de snelste tijd neer te zetten. Toch gaat nog niet alles volgens plan bij Red Bull Racing want in de beginfase van de training klaagden beide coureurs over veel overstuur. En even later wordt het nog erger voor de Oostenrijkse renstal als Albon er na driekwartier genadeloos hard af gaat.

Een pijnlijke crash voor niet alleen Albon, maar voor het hele Red Bull team dat veel nieuwe onderdelen op de nu afgeschreven auto had zitten. Op het moment van de crash, waarbij de Thai een wegglijdende achterkant probeerde te corrigeren, stond hij tweede op de tijdlijst, op 9 honderdsten van Lance Stroll, Albon zou ondanks zijn vroege afwezigheid tweede blijven. De rode vlag die meteen werd uitgeroepen zou uiteindelijk tien minuten duren. Max Verstappen hield zijn auto wel uit de muur en wist uiteindelijk een veertiende tijd te noteren, deze tijd zette hij overigens wel neer op de langzamere medium-band. Hij wist bovendien de tijden van Bottas te matchen tijdens de long-runs. Ondanks een positieve eerste vrije training zal Red Bull dus toch de pee erin hebben na de vrijdag.

Ferrari's aanhoudende problemen                                                                 

Sebastian Vettel’s problemen die zich voordeden in de eerste vrije training waren voorafgaand aan de tweede vrije training opgelost en hij zou vanaf het begin van de training weer participeren. Desondanks verliep ook de tweede vrije training niet vlekkeloos voor de viervoudig wereldkampioen. Dit werd duidelijk toen hij na een halfuur klaagde over een los onderdeel bij zijn pedalen. Hij stapte vervolgens uit en nam zelf een kijkje bij zijn pedalen. Pas na een dik uur kwam Vettel weer de pits uit nadat zijn pedalen vervangen waren. Vettel noteerde uiteindelijk de achttiende tijd.

Teamgenoot Charles Leclerc ondervond ook wat problemen in het begin van de training en spinde bij het opkomen van het ‘Wellington Straight’ in bocht 4. Later in de training getuigde de nummer 16 Ferrari nog een aantal keer van onbalans. Leclerc kwam nog op de radio en klaagde dat de auto ontzettend moeilijk te besturen was. Uiteindelijk wist de Monegask toch een sterke vierde tijd te noteren. Maar de trammelant bij Ferrari lijkt dus nog steeds niet helemaal de wereld uit geholpen, en zeker voor Vettel zal het een lastig weekend worden na een hoop waardevolle baantijd te hebben gemist op de vrijdag.

De Hulk                                                                                                           

‘Comeback Kid’ Nico Hülkenberg reed in de tweede training sinds zijn terugkeer een zevende tijd, op zes tienden van een seconde van teamgenoot, de snelste van de dag; Lance Stroll. Het zou kunnen zijn dat Hülkenberg vandaag ook meteen zijn laatste tweede vrije training heeft gereden, aangezien naar buiten kwam dat Pérez al op woensdag zijn ‘onduidelijke’ coronatest had afgenomen. Mocht dat zo zijn, dan kan het geval zich voordoen dat de Mexicaan volgend weekend toch in de auto zal zitten. Dat is omdat het aantal voorgeschreven dagen in quarantaine bij een positieve test destijds nog zeven was. Dat aantal is onlangs opgeschroefd naar tien.

Waarschuwing                                                                                                     

Antonio Giovinazzi, wie na de eerste vrije training op het matje werd geroepen door de stewards heeft een waarschuwing ontvangen van de FIA. Aanleiding was een spin in bocht veertien waarbij hij zijn banden zo zwaar blokkeerde dat het rubber eraf vloog en de auto oncontroleerbaar vibreerde op weg naar de pits. De FIA had liever gezien dat de Italiaan zijn auto aan de kant had gezet, in plaats van het terugrijden wat hij deed, wat gezien werd als gevaarlijk en onnodig, aangezien het ook nog een kortstondige rode vlag veroorzaakte. Giovinazzi’s tweede training verliep echter beter en hij wist de dertiende tijd te noteren.

Wederom een opvallende vrijdagtraining dus. Alex Albon neemt met een harde klapper de focus op Hülkenberg weg. Hij zal hiermee het team van Red Bull zeker niet tevreden stellen ondanks een relatief goede en snelle eerste training voor het in Milton Keynes gestationeerde team.

Schermafbeelding-2020-07-31-om-17.34.29-1-700x425
(c) formula1.com

Schermafbeelding-2020-07-31-om-17.34.29-1-700x425
(c) formula1.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen