Szafnauer: niet egoïstisch zijn in budgetplafonddiscussie

Racing-Point

Otmar Szafnauer roept collega teambazen op niet egoïstisch te zijn in de discussie omtrent het budgetplafond. Anders vreest hij dat automerken de Formule 1 geen prioriteit meer geven.

"Misschien ben ik meer pragmatisch dan anderen, maar ik denk dat we moeten kijken naar de sport als geheel. We moeten niet egoïstisch zijn", zegt hij in een interview met Sky Sports. Hij snapt de grotere teams die vinden dat een verlaging naar 100 miljoen dollar te veel is, maar de kleinere teams ook die 145 miljoen eigenlijk nog te hoog vinden.

"100 miljoen dollar is misschien een te grote verlaging en bezuiniging [voor de grote teams, red.]. Tussen de 175 en 100 zou prima zijn. We willen niet een budgetplafond waarmee de grote teams zeggen 'weet je wat, op dit niveau kunnen we niet werken. Ik neem mijn x-aantal wereldkampioenschappen mee en ga ervandoor'. We willen dat niet. We willen de F1 als geheel houden."

Anderzijds moeten de fabrieksteams ook rekening houden met het merk dat ze vertegenwoordigen en die misschien wel de stekker uit het project trekt als de kosten te hoog oplopen. "De vaste lasten van hen zijn hoog en het is maar de vraag of ze die kosten kunnen terugverdienen. Stel je voor dat miljarden investeert in de ontwikkeling van nieuwe modellen, je wil die investering terugverdienen in de toekomst, maar dat lukt niet. Op zo'n moment kan een producent zich afvragen of autosport het belangrijkste is."

De teambaas is ervaringsdeskundige. In 2008 was hij betrokken bij het fabrieksteam van Honda toen die besloot te stoppen met het Formule 1-project vanwege de bankencrisis. "Honda wachtte lang met het maken van de beslissing. Eigenlijk wilden ze niet stoppen met de Formule 1, maar het einde van de crisis was nog niet in zicht en de autoverkopen leken ook niet aan te trekken. Toen besloten ze te stoppen."

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden