Teams eisen openheid over schikking tussen FIA en Ferrari

door Tim Koenders
fia-blue-flag-1280

Zojuist hebben alle teams zonder Ferrari-motor een officieel teamstatement naar buiten gebracht met betrekking tot de ‘illegale’ motor van Ferrari. Het gaat er vooral om dat teams openheid willen over de regeling die de FIA en Ferrari hebben getroffen. De teams zijn niet te spreken over het feit dat er onderling afspraken worden gemaakt die niet naar buiten worden gebracht.

Vorig seizoen was er veel ophef over de krachtbron van Ferrari. Deze zou op het rechte stuk meerdere tienden aan snelheid winnen op de concurrentie. Er is veel onderzoek gedaan en teams denken dat het gaat om de fuel flow meter. Die zou op een bepaalde manier beïnvloedt worden en daardoor niet meer de juiste waarden meten waardoor Ferrari meer brandstof naar de motor zou kunnen leiden met als gevolg meer snelheid.

De FIA heeft hier onderzoek naar gedaan en tien minuten voor het eind van de wintertest een uitspraak gedaan over deze kwestie. Er wordt gezegd dat dit expres tien minuten voor het eind van de wintertests is gedaan om het niet zo op te laten vallen, omdat teams en media vooral bezig zijn met het afsluiten van de wintertests. In deze uitspraak komt naar voren dat de FIA en Ferrari samen een regeling hebben getroffen. Hierbij werd vermeld dat de regeling tussen de FIA en Ferrari onderling blijft en dus niet naar buiten mag worden gebracht. Hier zijn de overige team het niet mee eens.

Vanochtend hebben alle teams zonder Ferrari-motor een officieel teamstatement naar buiten gebracht waarin de teams eisen dat de FIA naar buiten moet brengen wat er besproken is met Ferrari om zo de sport zo eerlijk mogelijk te houden. Dat alle zeven teams dit op exact hetzelfde moment deden, is niet vanzelfsprekend. Het is een serieuze zaak als teams zoiets afspreken en dus zal de FIA actie moeten ondernemen. Mocht de FIA dit niet doen, dan zullen de teams juridische stappen ondernemen. Het is nu dus afwachten op reactie van de FIA, wordt vervolgd.

 

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen