Ticktum wint sprintrace Formule 2 in Rusland

01-Dan-Ticktum-Carlin-C-Formula-Motorsport-Limited-1

Dan Ticktum heeft de Formule 2-sprintrace in Rusland gewonnen. Jüri Vips kwam als tweede over de finish gevolgd door Robert Shwartzman. Wegens de slechte weersomstandigheden ging de eerste sprintrace van de zaterdag niet door, maar de Russische fans hebben toch kunnen genieten van een mooie race, waarbij hun landgenoot als derde over de streep kwam.

De race was nog niet begonnen of het ging al mis. Guanyu Zhou spinde in de opwarmronde naar de grid. Zijn bolide leek geen erge schade te hebben, maar toch wist Zhou niet op eigen kracht terug te komen naar de pits. Hij zou de race dan ook niet starten. Felipe Drugovich, teamgenoot bij UNI-Virtuosi, vloog ook van de baan af. Hij schoot, in een knik naar rechts, ineens vol linksaf de muur in. Zijn bolide liep daarbij zo veel schade op dat ook hij de race niet kon starten. Ook Enzo Fittipaldi kon de race niet aanvangen. Hij kwam tijdens de formation lap niet van zijn plek en werd teruggeduwd naar de pits.

Dan Ticktum mocht de race aanvangen vanaf pole position. Het was een rollende start en de Brit was goed weg. Achter hem haakten meteen Jüri Vips en Liam Lawson aan. Ze voerden de druk met zijn tweeën flink op en de strijd voor de overwinning was officieel begonnen. Toch wist Lawson niet lang in de buurt te blijven bij de twee coureurs voor hem. Na slechts een paar ronden was hij meer aan het verdedigen tegenover Robert Shwartzman dan dat hij kon aanvallen.

Einde race voor Bent Viscaal

Na vijf ronden ontstond plots de eerste gele vlag-situatie van de race. Bent Viscaal stond langs de kant van de baan en kon daar op eigen kracht niet meer wegkomen. Dat leverde een virtual safety car op. De auto van de Nederlander was al snel van de baan verwijderd en de race werd hervat. Vrijwel meteen kon er alweer met geel gezwaaid worden. Lawson raakte namelijk de muur, waardoor de achterwielophanging aan de linkerkant van zijn bolide afbrak.

Bij de tweede herstart was Jehan Daruvala meteen goed weg, hij wist Théo Pourchaire in te halen voor de vijfde plek. Ook Jake Hughes is goed wakker. Hij voerde de druk op Shwartzman verder op. De Rus maakte op zijn beurt een fout en verloor bijna zijn podiumplek. De leider van de race, Dan Ticktum, is inmiddels al bijna 4 seconden los van de rest van het veld als er plots signalen te horen zijn dat het dreigt te gaan regenen.

Kostbare fout Daruvala

Ralph Boschung staat onder druk van Christian Lundgaard als ook hij een fout maakt. Hij verremt zich flink maar weet zijn plek wel te behouden. Richard Verschoor kende ondertussen ook een goede race. Hij was van P14 al opgeklommen naar P9. Met nog slechts een paar ronden te gaan spinde plots Daruvala. Hij viel daardoor terug naar de twaalfde plaats: enorm zonde!

Uiteindelijk bleef het droog en was het Ticktum die als eerste over de finish kwam. Achter hem finishten Vips en Shwartzman als tweede en derde. MP Motorsport-coureur Verschoor werd achtste. De Feature Race van de Formule 2 zal zondagochtend om 10.15 uur Nederlandse tijd van start gaan. Ook dan volg je alles op de voet bij Grand Prix Radio.

Dan Ticktum / Jüri Vips / Robert Shwartzman / Carlin / Hitech / Prema / Sotsji / Rusland / Formule 2 / 2021
Foto: FIA Formula 2 (Joe Portlock - Formula 1/Formula Motorsport Limited via Getty Images)

Lees ook: Sainz: “Heb goede tow nodig bij start van de race”

Lees ook: Norris over eerste pole: “Risico heeft vruchten afgeworpen”

Lees ook: Sargeant wint eerste F3-race Rusland, Hauger pakt wereldtitel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden