Tim en Tom Coronel onthullen nieuwe bolide Dakar Rally

WhatsApp-Image-2021-11-18-at-12.44.10

Tim en Tom Coronel staan aan de start van de Dakar 2022 met een compleet nieuwe auto. De broers lieten aan het einde van de Dakar Rally van dit jaar al weten dat ze toe waren aan een volgende stap en dat is hun nieuwe auto, de Century CR6. 

Het afgelopen jaar reden de Coronel-broers een bijna perfecte Dakar die ze afsloten met een 26ste plaats. Ze hadden geen grote problemen, maar toch kwam 'The Beast' snelheid tekort. Dat is dus de reden om hun oude vertrouwde wagen in te ruilen voor een splinternieuwe auto waarbij snelheid zeker niet ontbreekt.

Voor de komende Dakar is er een maximum snelheid van 170 km/u ingesteld. Dat maakt de verschillen onderling minder groot, maar het opschakelen zal veel sneller gaan en daarin ligt wel een verschil. De Century-bolides blijken een goede keuze te zijn voor de Dakar aangezien Brian Baragwanath er het afgelopen jaar zes top-10-resultaten mee behaalde. Er zullen tien Century-bolides aan de start van de komende Dakar verschijnen, waaronder die van Tim en Tom Coronel.

Lewis Hamilton / Mercedes / Brazilie / Interlagos /2021
Mercedes AMG - LAT Images

Ontwikkeling en competitie

Tim Coronel zegt dat ze Julien Jardy, de eigenaar en de bouwer van de auto's, kennen en dat hij al meerdere malen heeft geprobeerd de broers over te halen om in zijn auto te rijden. Hij kijkt ernaar uit om in de nieuwe wagen te stappen. "In tegenstelling tot The Beast is de Century een auto die gebouwd is om rally-raids mee te rijden. De Century is echt een raceauto die is gebouwd voor de woestijn, er zit jaren ontwikkeling in."

Jardy is momenteel in Nederland om de monteurs van het team te helpen om de auto tot in detail te leren kennen. Hij zegt dat hij de potentie van de broers in zijn auto zag. Hij is enorm enthousiast om de Coronel-broers te assisteren met zijn wagen en denkt dat ze een belangrijke rol kunnen spelen voor Century vanwege hun ervaring. "Ze kunnen Dakar rijden, dat hebben ze al laten zien. Alleen met de auto die ze hadden konden ze niet echt competitief zijn. Naar mijn mening kunnen ze minimaal top vijftien rijden, op voorwaarde dat ze de boel heel houden."

Lewis Hamilton / Mercedes / Brazilie / Interlagos /2021
Mercedes AMG - LAT Images

Eerste ritje en verwachtingen

Tim en Tom hebben al de eerste rit gemaakt in de auto en reageren positief op de eerste kilometers. Tom vergelijkt de wagen met een sportauto en zegt dat de bolide makkelijk te besturen is. "Mijn verwachting is dat we hiermee ergens tussen plaats vijftien en twintig kunnen uitkomen. Misschien af en toe een uitschieter naar de top tien."

Het klinkt allemaal enorm positief en de broers zijn optimistisch, maar toch moeten ze realistisch blijven. De klasseringen die Baragwanath afgelopen jaar behaalde, zullen zij voorlopig nog niet rijden en het feit dat ze harder kunnen gaan brengt ook meer risico's met zich mee. Gelukkig hebben ze al het een en ander meegemaakt in de competitie de afgelopen 25 jaar en dus zal ervaring voor een groot deel meespelen in de komende Dakar.

Beide broers kijken uit naar de aankomende 8000 kilometer in Saoedi-Arabië. Ze verwachten een heel ander avontuur te beleven met de nieuwe competitieve Century. "Het is zaak om de beste kwaliteiten van elke factor zo goed mogelijk te benutten: van de auto, van onszelf, van ons eigen team en van de kennis die ze bij Century Racing hebben. Dan kan er echt een heel mooi resultaat uitkomen."

Lees ook: Tom Coronel tiende en dertiende in WTCR Pau-Arnos

Lees ook: Jeroen Bleekemolen over F1-weekend in Qatar

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Qatar

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen