Top 5: Beste races van Fernando Alonso

JGS_2019Indianapolis5001130001

Na het fietsongeluk is Fernando Alonso weer volop in het nieuws. Aankomend seizoen zal de Spanjaard na een stop van twee jaar terugkeren in de koningsklasse van de autosport. Alpine F1 Team heeft laten weten dat Fernando Alonso, na een geslaagde operatie aan zijn bovenkaak, op tijd fit genoeg zal zijn voor het aankomende Formule 1-seizoen. In afwachting van zijn herstel zetten wij van Grand Prix Radio de vijf beste races van Alonso voor je op een rijtje. 

5: Le Mans 2019

In 2018 wist Fernando Alonso bij zijn debuut de 24 uur van Le Mans te winnen, samen met zijn teamgenoten Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima. In 2019 won dit team weer. Door in 2018 en 2019 de van de 24 uur van Le Mans te winnen, mag Alonso zich nu ook wereldkampioen in het World Endurance Championship noemen. Hij werd de eerste coureur die zowel de wereldtitel pakt in de Formule 1 als in het WEC.

Df5l6mkXUAAIaPO-700x467
(c) Toyota Gazoo Racing

4: Maleisië 2012

Alonso moest als achtste starten in zijn Ferrari, maar wist in de eerste ronde al naar de vijfde positie te klimmen. Door de slechte weersomstandigheden werd er met de rode vlag gezwaaid en pas na een uur kon de race worden herstart. Mede door de verstandige bandenkeuzes van Alonso wist hij als eerste over de finishlijn te komen. Hij stond bovenaan in het coureurskampioenschap.

Aan Sky Sports vertelde Alonso: “Geweldige dag voor iedereen, zeker in mijn geval. Ik moest de hele race zo snel rijden als ik kon en het was een moeilijke race. Maleisië is een plek waar ik van hou. Ik heb gewonnen met Renault, ik heb gewonnen met McLaren en nu heb ik gewonnen met Ferrari, dus drie keer gewonnen met verschillende auto’s. Ik ben erg trots.”

attachment_db75070-700x467
© Ferrari Media Centre

3: Hongarije 2003

Op de Hungaroring in Hongarije wist Fernando Alonso pole position te pakken en de gehele race op kop te rijden. Met nog 10 ronden te gaan haalde Alonso zelfs de Ferrari van wereldkampioen Michael Schumacher in. Hongarije 2003 werd voor Fernando zijn eerste Formule 1-overwinning. Met 22 jaar en 26 dagen werd hij de jongste coureur ooit om een Grand Prix te winnen. Hij versloeg hiermee het record van Bruce McLaren die in 1959 met 22 jaar en 104 dagen als jongste een Grand Prix won. Fernando Alonso was de eerste Spaanse coureur die een overwinning in de Formule 1 behaalde. Tevens was het voor zijn team Renault de eerste winst na hun terugkeer in de Formule 1 in 2002.

Tijdens de persconferentie na de race zei Alonso: “Het weekend was fantastisch. Eerst pole position, en nu de overwinning dat is een droom die uitkomt. Ik ben 22 jaar oud en ik heb mijn eerste overwinning op zak, dus ik hoop op een lange carrière hier in de Formule 1 met meer overwinningen. ”

https://twitter.com/F1/status/1288393133898817537

2: Spanje 2006

Voor de Spaanse Grand Prix waren alle ogen natuurlijk gericht op de Spanjaard. Alonso had pole position te pakken door zijn snelle rondetijden in Q1 en Q3. De Spaanse Grand Prix van 2006 was de eerste gewonnen thuisrace voor de Spanjaard. Het was de elfde overwinning uit zijn carrière en tevens zijn derde van het seizoen. Aan het einde van het seizoen van 2006 werd Alonso voor de tweede keer wereldkampioen.

“Het is fantastisch om voor iedereen hier te finishen. Voor mijn mensen, mijn supporters. Ik denk dat dit het beste gevoel tot nu toe in een formule 1-auto was.”

1: Spanje 2013

Alonso wist al snel na de start van de vijfde naar de derde plek te rijden. De strategie van Ferrari was zeer belangrijk voor de winst van Alonso. Door de hitte was de kans op bandenslijtage groter. Ferrari besloot om vaker de pits in te duiken voor nieuwe banden dan elk ander team. Alonso moest de hele race tot het gaatje gaan om de verloren tijd van de pitstoppen in te halen. Nico Rosberg leidde de race, maar moest zijn banden sparen en kon zich dus niet verdedigen tegenover Alonso. Toen Alonso de kans kreeg om Rosberg in te halen greep hij deze met beide handen aan. Dit werd de tweede keer dat Alonso in Spanje wist te winnen.

attachment_156279-700x467
© FOTO STUDIO COLOMBO X FERRARI

Op het podium zei Alonso: “Je voelt de steun van iedereen. Elk lid van elk team zorgt voor elk kleine detail, omdat wij het hier goed willen doen voor de ogen van onze fans en voor zoveel mensen die Ferrari steunen. We hebben het gedaan en we zijn er blij mee, maar natuurlijk willen we het hier niet bij laten.”

Het zou Alonso’s laatste Formule 1 overwinning zijn, maar misschien dat hij aankomend seizoen bij Alpine weer op de eerste plaats weet te eindigen.

Lees ook: Alonso geopereerd aan kaak waarschijnlijk fit voor Bahrein

Lees ook: Alonso mag van FIA deelnemen aan 'Young Driver Test'

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden