images_Top-5_Mansell

Raceleiders die crashen, motoren die ploffen en zelfs banden die lek raken: dat ook laatste racerondes nog van alles in petto kunnen hebben, is inmiddels al vaak gebleken. In deze top 5 nemen we je mee in de wereld van dramatische laatste racerondes.

5. GP Canada 1991

De Grand Prix van Canada 1991 had Nigel Mansell een overwinning op moeten leveren. De Brit lag ruim een minuut voor op de rest van het veld en zwaaide naar het publiek alsof de overwinning al binnen was. Maar je weet wat ze zeggen: To finish first, first you have to finish. Met nog maar een paar bochten te gaan verloor de Williams-bolide plots snelheid. Mansell haalde de finish niet en Nelson Piquet ging er met de overwinning vandoor.

4. GP Europa 2005

Tijdens de Grand Prix van Europa 2005 was het Kimi Räikkönen die de leiding had. De Fin probeerde de versleten banden van zijn McLaren zo goed mogelijk te managen en was net aan de laatste ronde begonnen. Toch zou ook hij die verdiende winst niet binnenhalen. Tijdens de laatste ronde brak namelijk de voorwielophanging van zijn bolide af waardoor hij van de baan schoot de grindbak in. De overwinning ging naar Fernando Alonso.

3. GP Spanje 2001

Ook de Spaanse Grand Prix van 2001 kende een met drama gevulde laatste raceronde voor de coureur die er met de winst vandoor dacht te gaan. Mika Häkkinen had de leiding en had een gat van maar liefst 40 seconden naar Michael Schumacher. Maar ook toen sloeg het noodlot toe. Tijdens de laatste ronde plofte plots de motor van de bolide van Häkkinen. De Fin probeerde nog te blijven rijden, maar er was geen houden meer aan. Hij moest zijn auto in het gras langs de baan parkeren en zag hoe Schumacher voorbijreed om er met de overwinning vandoor te gaan.

2. GP Brazilië 2008

De laatste meters van de Grand Prix van Brazilië leken een waar feest te worden voor Felipe Massa. De Braziliaan won voor zijn thuispubliek de race en dacht ook de wereldtitel binnengesleept te hebben. In de pitbox was het feest al in volle gang, toen men plots zag hoe een jonge Lewis Hamilton in de laatste bocht Timo Glock inhaalde. Hamilton finishte als vijfde en pakte daarmee de wereldtitel van Massa af.

1. GP Verenigde Staten 1984

En op nummer één staat de Grand Prix van de Verenigde Staten 1984. Een combinatie van slecht asfalt en hoge temperaturen maakte deze race een ware slijtageslag. Nigel Mansell startte vanaf pole maar na een aantal tegenslagen bevond hij zich op een vijfde plek. Letterlijk een paar meter voor de finish stopte zijn bolide er ook nog eens mee. De Brit was zo boos dat hij besloot zijn bolide zelf over de finish te duwen. Met een luchttemperatuur van ruim 40 graden Celsius bleek dit echter niet verstandig te zijn. Mansell viel flauw en vertelde later zelf dat hij pas echt bijkwam in het ziekenhuis.

Lees ook: Top 5: Ruziënde Formule 1-coureurs

Lees ook: Top 5: Meest memorabele Formule 1 persconferenties

Lees ook: Top 5: Beste races van Fernando Alonso

Lees ook: Top 5: Dit zijn de jongste Formule 1-coureurs aller tijden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden