Top 5: Zware crashes met goede afloop

Grosjean-ongeluk-bahrein

Tijdens bijna ieder Formule 1-raceweekend zijn er coureurs die crashen. Gelukkig loopt dit, zeker in dit tijdperk, bijna altijd goed af. In de loop der jaren zijn er behoorlijk zware crashes geweest waarbij coureurs het gelukkig konden navertellen. In deze top 5 nemen we je mee in de wereld van zware crashes met een goede afloop.

5. Robert Kubica – Grand Prix van Canada 2007

Tijdens de Grand Prix van Canada kwam Robert Kubica in aanraking met de Toyota van Jarno Trulli. Kubica werd vervolgens gelanceerd over het gras en raakte de muur. Zijn auto werd door de muur weggekaatst de baan over en kwam toen in de tegenoverliggende muur terecht. De auto was dusdanig beschadigd dat je de voeten van de Pool kon zien, omdat de neus van de auto kapot was. Kubica was ongedeerd, maar uit veiligheid moest hij de Grand Prix van Amerika op Indianapolis aan zich voorbij laten gaan.

4. Fernando Alonso – Grand Prix van Australië 2016

Fernando had zich de start van zijn tweede seizoen bij McLaren in 2016 vast anders voorgesteld. Een jaar eerder moest hij de seizoensopener aan zich voorbij laten gaan in verband met een hersenschudding die hij tijdens de wintertests in Barcelona had opgelopen. In 2016 crashte hij op dezelfde plek als Martin Brundle in de vorige video. De Spanjaard knalde in de zeventiende ronde van de race in Melbourne achterop de Haas van Esteban Gutiérrez. Fernando Alonso sloeg over de kop, maar kon zijn auto zonder al te veel kleerscheuren verlaten. Toch moest hij wel de Grand Prix van Bahrein dat jaar vanaf de zijlijn volgen, omdat hij nog niet volledig hersteld bleek.

3. Mika Häkkinen -  Grand Prix van Australië 1995

Dat het tijdens de kwalificatie van een race ook weleens goed mis kan gaan bleek op 10 november 1995 in Adelaide. Mika Häkkinen was bezig met een kwalificatierun toen zijn achterband plots ontplofte. De Fin verloor de controle over de auto en eindigde in de bandenstapel. Häkkinen kwam door de klap met zijn hoofd op het stuurwiel terecht. Hij liep een schedelbasisfractuur op. Omdat het de laatste race van het seizoen was, miste de Fin geen race. Hij verscheen in maart 1996, ook weer in Australië, weer aan de start met de McLaren.

2. Romain Grosjean - Grand Prix van Bahrein 2020

Deze crash staat waarschijnlijk nog op ieders netvlies gebrand. De crash van Romain Grosjean in Bahrein liet bij iedereen de adem stokken. Wonder boven wonder wist de Fransman in de vuurzee het wrak van zijn in tweeën gebroken bolide op tijd te verlaten. Hoewel de handen van Grosjean erg verband waren, rijdt hij inmiddels alweer in de Indycar Series in Amerika.

1. Niki Lauda - Nürburgring Nordschleife 1976

Misschien wel één van de bekendste crashes in de Formule 1-geschiedenis. Maar het verhaal erachter maakt het natuurlijk een waar heldenverhaal. Op 1 augustus 1976 raakte Lauda de controle over zijn Ferrari kwijt in de snelle bocht Bergwerk op de Nürburgring Nordschleife. Hij raakte de muur en zijn bolide veranderde in een vlammenzee. Lauda kon gelukkig uit zijn wagen bevrijd worden door Arturo Merzario. De Oostenrijker liep door de brand ernstige brandwonden aan zijn hoofd op en verloor daarbij ook een oor. Door het inademen van giftige stoffen raakten ook zijn longen beschadigd. Lauda moest twee races missen en stond wonderbaarlijk genoeg op 12 september alweer aan de start van de Grand Prix van Italië. Uiteindelijk verloor hij het wereldkampioenschap met slechts één punt van James Hunt.

Lees ook: Top 5: Dramatische laatste racerondes
Lees ook: Top 5: Ruziënde Formule 1-coureurs

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden