SI202106190200_hires_jpeg_24bit_rgb

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van VT3 en de kwalificatie van de Grand Prix van Frankrijk, met onder andere een meesterlijke ronde van Max Verstappen en alweer een crash voor Tsunoda.

Top

Max Verstappen

Max Verstappen start de Grand Prix van Frankrijk vanaf pole position. De Nederlander had al de snelste tijd in de derde vrije training en kon het ook waar maken in de kwalificatie. Hoewel er in de derde vrije training nog een tijd werd afgenomen vanwege track limits, had hij daar nu geen last van. Het is nu afwachten wat er tijdens de race gaat gebeuren!

Mercedes

Beide Mercedes coureurs kenden een slechte race in zowel Monaco als Bakoe. Voor het raceweekend werden van beide mannen de chassis veranderd. In alle trainingen zag Mercedes er al wel snel uit, Valtteri Bottas eindigde de derde vrije training achter Verstappen en Lewis Hamilton eindigde achter Sergio Pérez op een vijfde plaats. Tijdens de kwalificatie kwam de snelheid er pas echt uit. Hamilton pakte de tweede plaats en Bottas pakte plaats drie.

Charles Leclerc / Carlos Sainz / Ferrari / Le Castellet / Frankrijk / 2021
Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Ferrari

Ferrari was snel op de stratencircuits, maar het was de vraag of ze dezelfde snelheid konden behouden op Paul Ricard. Gelukkig voor het Italiaanse team is dat gelukt. Ferrari zag er in alle trainingen snel uit en Carlos Sainz eindigde de derde vrije training als derde. Hij mag de race als vijfde starten en teamgenoot Charles Leclerc start vanaf de zevende plaats.

Flop

Yuki Tsunoda

Het raceweekend loopt alweer niet goed voor Yuki Tsunoda. In de derde vrije training moest hij genoegen nemen met plaats zeventien en in de kwalificatie ging het wederom mis. Q1 van de kwalificatie was nog geen twee minuten gestart toen de Japanner van de baan schoot. Zijn auto ging niet meer aan en de Japanner moest uiteindelijk toch uitstappen. Tsunoda start dus vanaf de twintigste en laatste plaats.

Aston Martin

Lance Stroll kon Q1 van de kwalificatie niet doorkomen. Eerst werd zijn tijd weggehaald door het overschrijden van track limits en daarna kon hij de ronde niet afmaken door de crash van Mick Schumacher. Hij start op plaats negentien. Teamgenoot Sebastian Vettel stond vorig raceweekend nog op het podium, maar strandde in Q2 op plaats twaalf.

Mick Schumacher

Haas is normaliter nooit de snelste tijdens de kwalificatie, maar het leek er toch even op dat Mick Schumacher Q2 ging halen. Helaas vloog hij tegen het einde van Q1 van de baan met de vijftiende tijd. Hij kon daardoor niet meer deelnemen aan Q2. De auto heeft flink wat schade opgelopen, dus het is afwachten of hij nog een grid penalty zal krijgen voor het eventueel verwisselen van onderdelen.

Lees ook: FIA voegt nieuw track limit Paul Ricard bocht 6 toe

Lees ook: Technisch directeur Honda tevreden over nieuwe motor

Lees ook: Top & Flop: VT1 en VT2 GP van Frankrijk

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden