8-friday-austin

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. In deze aflevering VT1 en VT2 voor de Grand Prix van Amerika, met een dominant Mercedes in VT1, Max die zijn dag niet had, een solide Lance Stroll en een tegenslag voor Alpine.

Top

Mercedes

Het leek al zo te zijn in Turkije, maar na de vrijdag in Amerika weten we het haast wel zeker: Mercedes heeft iets gevonden waarmee het Red Bull het nakijken geeft. Tenminste, dat leek in VT1 weer zo te zijn. De Mercedes-bolides finishten maar liefst op bijna één seconde voor de bolides van Red Bull Racing. Het gat leek dus bijna onoverbrugbaar voor het rijderduo van de Oostenrijkse renstal. Desondanks finishte Sergio Pérez verrassend bovenaan in VT2. Beide Mercedessen zaten er nog steeds goed bij. Met vooral een indrukwekkende topsnelheid op het lange rechte stuk in sector twee pakken ze steeds veel tijd. Een belangrijk aspect dat we ook niet uit het oog moeten verliezen is de berekende kwalificatiesnelheid tijdens de VT2. Hierin staat Lewis Hamilton op één, met daarachter in volgorde, Pérez, Valtteri Bottas en daarna pas Max Verstappen. Werk aan de winkel voor de Nederlander dus.

Lance Stroll

Hoewel P13 in VT1 niet uitzonderlijk was, stond Stroll zijn mannetje tijdens de tweede training van de vrijdag. Hierin eindigde hij op een zeer nette P6. Vergeleken met teamgenoot Sebastian Vettel, die de race wegens een gridstraf voor een motorwissel zal aanvangen achteraan de grid, reed Stroll een goede training. De Canadees, die geen Grand Prix van Canada heeft dit jaar, maar toch dichter bij huis is dit weekend, blijft steeds beter presteren. Kan de Aston Martin-coureur in Amerika verrassen met een solide top tien finish?

18-friday-austin-700x467
Foto: Pirelli (Mark Sutton / LAT Images)

Ferrari

Ferrari heeft dit seizoen stappen gemaakt richting de kop van het veld. Hoewel Mercedes en Red Bull nog steeds niet te bereiken zijn, kan Ferrari zich de laatste races steeds vaker meten met het huidige nummer drie team, McLaren. Ook in VT1 stonden beide rode bolides voor die van McLaren. Met een P4 en P5 in VT1 lijkt het team weer goede zaken te kunnen doen in Amerika. De Italianen hebben namelijk het record voor meeste overwinningen tijdens de Grand Prix van Amerika. Het zal moeilijk worden hier een aan toe te voegen, maar wellicht een kans op een podium? Wie weet.

Alfa Romeo

Misschien verrassend in de top tien? Alfa Romeo. VT1 was een goede sessie voor het tweede Italiaanse team op de grid. P9 en P10 zijn toch plekken waar het team van Frédéric Vasseur voor zal tekenen, mochten de coureurs hier eindigen na de race. De laatste paar races van zijn carrière zijn ingegaan voor de oudste en tevens legendarische coureur Kimi Räikkönen en het team zal er alles aan doen om hem met veel WK-punten op zak zijn pensioen in te laten gaan. Ze zijn in ieder geval goed op weg.

Flop

Max Verstappen

De Nederlander heeft tot dusver nog de leiding in het WK, maar de snelheid van Mercedes is niet te ontkennen. Max kijkt dan ook het hele weekend al tegen de achterkant van de zwarte bolides aan. In VT1 liet de Red Bull-coureur een P3 noteren op bijna één seconde achter de Mercedessen en in VT2 kwam de Nederlander niet verder dan P8. Doordat hij last had van verkeer had Verstappen in VT2 echter geen snelle run neergezet. Hierover kwamen er dan ook meerdere boordradio's waarin de Nederlander zogezegd 'minder vrolijk' overkwam. Aan de andere kant heeft hij wel al even kunnen ruiken aan een eventueel voorproefje van de race na een mooie battle met Lewis Hamilton.

Alpine

Het zag er niet goed uit voor Alpine op de vrijdag tijdens de trainingen voor de Grand Prix van Amerika. Het Franse team wist niet waar ze het moest zoeken om de prestaties te verbeteren. Waar Fernando Alonso in Rusland nog een P6 binnen wist te slepen lijkt een top tien finish dit weekend ver te zoeken voor het team. Esteban Ocon klaagde tijdens VT2 ook over loshangende onderdelen aan de binnenkant van zijn cockpit, wat ook niet meehielp. Regelmatig eindigde het team met een volle hand punten, maar nu lijkt dat anders te gaan lopen.

Sebastian Vettel

Teamgenoot Stroll staat in de top, maar Sebastian Vettel vind je terug in bij de flops van de dag. Je zou zeggen: viervoudig wereldkampioen word je niet zomaar. Toch is hier tijdens de vrije trainingen van Vettel niet veel van terug te zien. De Duitser leek zich vooral op de long runs te focussen, wat logisch is, want door een gridstraf voor een motorwissel zal hij de race achteraan moeten starten. Als de Aston Martin-coureur nog wat goed wil maken tijdens de race, zodat hij punten kan pakken, zal hij eerst de aansluiting mer de rest van het veld en zijn eigen teamgenoot moeten vinden.

Lees meer: Sergio Pérez de snelste in VT2 Grand Prix van Amerika

Lees meer: Mercedes domineert VT1 Grand Prix van Amerika

Lees meer: Tijdschema voor de Grand Prix van Amerika

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden