Top & Flop: Grand Prix van Azerbeidzjan, de race

door Jay Hartman
SI202106060325_hires_jpeg_24bit_rgb

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Azerbeidzjan waar onder andere Max Verstappen in de muur belandt en waar Sergio Pérez, Sebastian Vettel en Pierre Gasly een geweldige race reden. 

Top

Sergio Pérez

De Mexicaan reed tot de crash van Max Verstappen al een fantastische race. Hij wist Charles Leclerc al vlak na de start in te halen voor plaats drie en ging daarna naar binnen. Hij had problemen tijdens de pitstop die daardoor 4.3 seconden duurde. Daarna kon hij net voor Lewis Hamilton de baan op komen en wist hij hem achter zich te houden. Na de herstart, die veroorzaakt werd door de klapband en crash van Max Verstappen, wist de Red Bull-coureur de overwinning te pakken. Zijn tweede in de Formule 1 en zijn eerste voor Red Bull.

Sergio Perez / Red Bull Racing / Bakoe / Azerbeidzjan / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Maxim Shemetov - Pool/Getty Images)

Sebastian Vettel

Vettel had een goede bandenstrategie, waardoor hij na zijn pitstop in de top tien uitkwam. Hij bleef voor zijn pitstop lang op de zachte band doorrijden en kwam terug op zevende plaats. De Aston Martin-coureur reed rond als vierde toen Verstappen crashte en nadat Hamilton zich bij de herstart verremde kon hij de tweede plaats behouden. Een top resultaat voor hem en het team van Aston Martin, ondanks de crash van Lance Stroll.

Pierre Gasly

Ook Fransman Pierre Gasly had een goede race. Hij bleef dicht achter Vettel rijden in de strijd om de vierde plek. Na de herstart pakte Gasly zelfs de derde plek. Deze positie moest hij hard verdedigen tegenover zijn goede vriend Charles Leclerc. De twee zorgden in de laatste ronden voor een spektakel voor de kijker, maar uiteindelijk was het Gasly die het gevecht won en daarmee alweer een podiumplek pakte.

Pierre Gasly / Bakoe / Azerbeidzjan / AlphaTauri / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Peter Fox/Getty Images)

Flop

Mercedes

In tegenstelling tot Lewis Hamilton, die tot aan zijn remfout na de herstart geen slechte race reed, kon Valtteri Bottas geen snelheid vinden. Hij werd aangemoedigd om Lando Norris in te halen zodat hij nog als vijfde kon eindigen, maar die aanmoedigingen hielpen niet. Hij zakte na de safety car van Stroll zelfs terug naar een veertiende plek. Bottas eindigde de race uiteindelijk als twaalfde. Lewis Hamilton reed op podiumkoers en leek na de crash van Verstappen voor de winst te kunnen gaan. Helaas pakte dit anders uit voor hem en hij verremde zich in de eerste bocht. Hamilton viel terug naar een vijftiende plaats. Geen punten dus voor Mercedes, waardoor Red Bull en Max Verstappen nog steeds aan de leiding gaan in het kampioenschap.

Pirelli

De crash van Lance Stroll en Max Verstappen waren veroorzaakt door een klapband. In tegenstelling tot de klapbanden die we vorig jaar zagen tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië, waarbij de teams over het limiet van de band gingen, gingen deze banden eerder kapot. Stroll crashte in de 31e ronde, waardoor een safety car naar buiten kwam. Verstappen crashte vier rondes voor het einde  van de race en veroorzaakte daarmee een rode vlag. Red Bull gaf aan op de radio naar de FIA dat zij op hun data geen problemen zagen wat betreft de banden van Verstappen totdat deze klapte. Misschien krijgt dit verhaal dus nog een staartje.

Lance Stroll / Aston Martin / Bakoe / Azerbeidzjan / 2021
Foto: Aston Martin F1 Team

Extra top: de kijker

De hele race was gevuld met mooie momenten die het hart van menig Formule 1-fan sneller lieten kloppen. Van het moment dat Lance Stroll en Max Verstappen een klapband kregen tot de herstart van de race na de rode vlag en het verremmen van Lewis Hamilton: Well done Baku!

Lees ook: Perez wint bizarre Grand Prix van Azerbeidzjan

Lees ook: Pérez: “Winst een boost van zelfvertrouwen”

Lees ook: Pierre Gasly na behalen P3: “Wist niet of ik de finish wel zou halen”

door Jay Hartman

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden