4-saturday-belgium

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. In deze aflevering: vrije training drie en de kwalificatie van de Grand Prix van België, met onder andere een ontzettend goede Lando Norris voorafgaand aan zijn megacrash, George Russell die P2 pakte, een minder goed Ferrari en Sebastian Vettel die wederom bewijst waarom hij een van de meest geliefde coureurs van de paddock is.

Top

Lando Norris

De coureur die de meeste fans op het puntje van de stoel liet zitten tijdens Q1 en Q2 van de Grand Prix van België was Lando Norris. De jonge Brit ging als een speer in de lastige natte omstandigheden op Spa-Francorchamps en haalde het onderste uit de kan. Met andere lijnen, agressieve bochten en een topsnelheid waar je 'u' tegen zegt zorgde hij ervoor dat hij elke sessie bovenaan het lijstje stond op de zaterdagmiddag. Helaas zorgde een flinke laag water tijdens de start van Q3 ervoor dat de McLaren-coureur geen poging kon doen om zijn eerste pole position uit zijn carrière te pakken. Bovenaan Eau Rouge verloor Norris de controle over zijn auto en ging hij er hard vanaf. Gelukkig was de jonge coureur oké en stapte hij zelf uit. Ondanks de harde klapper was Lando Norris een genot om naar te kijken en een duidelijke 'Top' als het aan ons ligt.

George Russell

Natuurlijk, wie anders dan George Russell verdiend een duidelijk 'Top' vandaag? Russell was erg aanwezig tijdens de eerste twee kwalificatiesessies en stormde wederom door naar Q3. Dit weerhield hem er niet van alles te geven om het maximaal haalbare uit de auto te halen en zijn enorme talent te laten zien. 'Mister Saturday', zoals de jonge Brit ook wel wordt genoemd versloeg zelfs de persoon met de meeste pole positions achter zijn naam: 'Sir Lewis Hamilton'. De Mercedes-coureur kwam niet verder dan P3 en Russell reed een ontzettend goede tijd om een tweede plek te laten noteren.

Daniel Ricciardo

McLaren zat er het hele weekend al goed bij, met name Lando Norris. Toch leek het tijdens de kwalificatie alsof Daniel Ricciardo weer zijn betere vorm gevonden had. De Australiër leek te profiteren van de wisselende weersomstandigheden op het circuit van Spa-Francorchamps. Hoewel het verschil met zijn teamgenoot nog steeds aanzienlijk groot lijkt te zijn, zette Ricciardo een uitstekende sessie neer en behaalde hij Q3. De schade van het wegvallen van teamgenoot Norris blijft zo beperkt en de Australiër heeft samen met zijn team McLaren de kans mooie punten te scoren tijdens de race van zondag.

Sebastian Vettel

Een andere man die uitblonk vandaag was Sebastian Vettel. De Duitser heeft de laatste races zijn vorm weer flink te pakken en liet zien waarom hij nooit afgeschreven moet worden als kanshebber op een podiumplaats. Vettel, die al het hele weekend in de top tien te vinden was, bleek ook tijdens de kwalificatie uiteindelijk de betere binnen het team van Aston Martin. Niet alleen zijn goede kwalificatiepositie, maar ook zijn sportiviteit en mensenhart vielen op tijdens de zaterdagmiddag. Nadat Lando Norris aan het begin van Q3 hard de muur in ging, reed Sebastian Vettel langs de gecrashte bolide om te kijken of de McLaren-coureur ongedeerd was. Eerder had de Duitser via de boordradio al aangegeven dat hij de weersomstandigheden te gevaarlijk vond om te gaan rijden. Dit liet hij na de crash van Norris nogmaals blijken richting zijn team, maar dit keer op een iets andere toon. Grand Prix Radio vindt dit het benoemen waard en Vettel verdient dan ook alle lof en een onmisbare plek in onze 'Top' van de zaterdagmiddag.

Flop

Ferrari

Zo goed dat Ferrari presteerde tijdens het laatste regenweekend in Italië, zo slecht stond het team er dit weekend voor. Iedereen weet dat Ferrari nog lang niet terug aan de top is, maar de vooruitgang was de laatste races weldegelijk waar te nemen. Desondanks kon Ferrari het zowel op een droge als natte baan niet laten zien in België. Hoewel beide coureurs wel eens kwamen ruiken aan de top tien, waren ze uiteindelijk verre weg van de puntenplaatsen. De VT3 resulteerde in een einduitslag met een P14 en P16, waar in de kwalificatie geen verbeteringen bleken te komen. De teleurstellende elfde en dertiende plekken zijn voor een team met het kaliber Ferrari gewoon niet goed genoeg. Het ziet er niet naar uit dat Ferrari enorm veel zal gaan winnen zondag tijdens de race, maar de wisselende omstandigheden die het hele weekend al optraden kunnen nog wel eens in het voordeel gaan werken.

Sergio Perez

Eerlijk is eerlijk. Sergio Perez zat dicht tegen een 'Top' aan dit weekend, maar helaas liet de Mexicaan het wederom op het belangrijkste moment van de zaterdagmiddag liggen. Nadat Red Bull met een P1 en P2 wegliep van de VT3, kwam de teamgenoot van Max Verstappen tijdens de kwalificatie uiteindelijk niet verder dan plek zeven. Een achterstand van 2,3 seconden op je teamgenoot is gewoon ronduit te veel. Hoewel de baan in de laatste fase van Q3 hard aan het opdrogen was, komt de Mexicaan niet in de buurt van de verwachtingen die werden gesteld vanuit het team en de fans. Ja, hij staat voor Valtteri Bottas, die vijf plekken straf heeft gekregen na het startincident in Hongarije, maar voor iemand die net zijn stoeltje heeft gekregen voor een extra seizoen bij Red Bull, is deze prestatie onder niveau.

Mercedes en Bottas

De huidige leider in zowel het coureurs- als constructeurskampioenschap waren op de zaterdag niet in de buurt van waar ze wilden dat ze zouden zijn. Hoewel Hamilton in de laatste fase van de kwalificatie nog een poging deed tot pole position was Bottas wederom nergens te bekennen. Na elfde te eindigen in VT3 noteerde de Fin een achtste tijd in Q3. Kortom: weer niet goed genoeg. Nu hij ook nog eens eruit werd gereden door zijn grootste concurrent voor een stoeltje bij Mercerdes volgend jaar, George Russell, zal hij weer eens achter zijn oren moeten krabben en afvragen wanneer het tijd wordt eens een fatsoenlijke prestatie te leveren wanneer het ertoe doet. Ondanks zijn vijf plekken gridstraf en de wisselende weersomstandigheden had Bottas een top tien plek veilig moeten stellen. Mercedes, die de zomerstop in gingen met een voorsprong op Red Bull, zal alle zeilen weer moeten bijzetten om het Red Bull moeilijk te maken en niet weer tegen een achterstand aan te lopen na afloop van de Grand Prix van België.

Lees meer: Top & Flop: Grand Prix van België VT1 en VT2

Lees meer: Verstappen pakt pole, Russell verrassend op P2

Lees meer: Grand Prix Radio LIVE: klik hier voor audio- en videostream

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden