M289209-1

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Brazilië met onder andere de winst van Lewis Hamilton en een uitval beurt voor Daniel Ricciardo. 

Top

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton was dit weekend oppermachtig en dat bleek ook weer tijdens de race. De Brit was teruggezet naar plaats tien door de gridstraf, maar reed na drie rondes alweer op de derde plek. Niet veel later zat hij ook vlak achter Max Verstappen. Het was een enorm gevecht voor de overwinning dat de Brit uiteindelijk won. Een verdiende overwinning waarmee hij de strijd in het kampioenschap weer tot een hoogtepunt brengt.

Ferrari

Het was wederom een goed weekend voor Ferrari. Carlos Sainz startte de race vanaf plek drie, maar kon die plek helaas niet vasthouden. Hij eindigde achter teamgenoot Charles Leclerc op de zesde plek. Leclerc zelf leek in het begin te kunnen vechten voor plaats vier, maar zakte later in de race toch terug. Toch zijn de Ferrari-mannen goed bezig in het gevecht met McLaren om de derde plek in het constructeurskampioenschap en ook deze race zijn ze verder uitgelopen.

Fernando Alonso / Esteban Ocon / Alpine / Brazilië / Interlagos / 2021
Foto: Alpine Media Pool

Alpine

De strijd tussen AlphaTauri en Alpine in het constructeurskampioenschap is ook hevig. Fernando Alonso startte de race vanaf de twaalfde plaats en klom tijdens de race omhoog naar plaats negen. Daarmee pakte hij cruciale punten voor het team. Esteban Ocon startte vanaf plaats acht en daar eindigde hij ook. Het team finisht met twee coureurs in de punten en daarmee staat ze qua puntenaantal gelijk met AlphaTauri.

Flop

McLaren

Het zat McLaren niet mee in de race. Lando Norris clashte in de eerste bocht met voormalig teamgenoot Carlos Sainz waardoor de Brit een lekke band opliep. Daarmee kwam hij achteraan te liggen en was het moeilijk om naar voren te komen. Gelukkig voor het team heeft hij nog één punt binnen kunnen halen. Daniel Ricciardo daarentegen leek goed op weg te zijn in de punten, maar kwam onverwachts naar binnen. Een probleem met zijn power unit maakte een einde aan zijn race in de 51ste ronde.

Yuki Tsunoda

Ook Yuki Tsunoda was een pechvogel deze race. In de zesde ronde van de grand prix raakte hij Lance Stroll met een inhaalactie, waardoor de Japanner een deel van zijn voorvleugel verloor. Tot overmaat van ramp kreeg hij voor dit incident een tien seconden tijdstraf en daarmee was zijn race eigenlijk al klaar. Hij eindigde de grand prix op de vijftiende plek zonder punten.

Yuki Tsunoda / AlphaTauri / Mexico / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Buda Mendes/Getty Images)

Lance Stroll

Lance Stroll was de andere uitvaller van de Grand Prix van Brazilië. Het zat hem ook niet mee. Een touché met Yuki Tsunoda en een langzame pitstop waren nog maar het begin van alle drama voor de coureur. Verderop in de race verloor hij delen van zijn auto, waardoor er een virtual safety car naar buiten kwam. Uiteindelijk moest hij toch terugkeren naar de pitstraat en was het einde oefening voor de Canadees. Geen punten voor Aston Martin dit weekend met een elfde plaats, net buiten de punten, voor teamgenoot Sebastian Vettel.

Lees ook: Top & Flop Grand Prix van Mexico de race

Lees ook: Top & Flop: Grand Prix van Brazilië VT2 en sprintkwalificatie

Lees ook: 50.000 euro boete voor Verstappen na aanraken auto Hamilton

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden